Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauratorzy: Tarcza 2.0 uzupełniona Tarczą Finansową będzie szansą na odbudowanie polskiej gastronomii po koronawirusie

AIP
Restauratorzy: trzymamy kciuki za szybkie wprowadzenie nowych rozwiązań do  Tarczy antykryzysowej. Dzięki niej mamy szansę na to, że po powrocie do normalności będziemy mogli odbudowywać nasze firmy, a nie zamiatać zgliszcza.
Restauratorzy: trzymamy kciuki za szybkie wprowadzenie nowych rozwiązań do Tarczy antykryzysowej. Dzięki niej mamy szansę na to, że po powrocie do normalności będziemy mogli odbudowywać nasze firmy, a nie zamiatać zgliszcza. Karol Makurat / Polska Press
Druga propozycja rządu – poszerzona o tarczę finansową dla firm – wygląda obiecująco i jeżeli zostanie przyjęta w proponowanej formie może rzeczywiście pomóc gastronomii, uważają członkowie stowarzyszenia Przyszłość dla Gastronomii.

Pierwsza „Tarcza antykryzysowa” nie spełniała oczekiwań podmiotów z sektora gastronomicznego. W ankiecie Stowarzyszenia „Przyszłość dla Gastronomii”, zaraz po jej ogłoszeniu, aż 80 proc. członków oceniło propozycje w niej zawarte za niewystarczające. Jeden na pięciu pytanych (20 proc.) sygnalizował, że przyjęte przepisy w ogóle go nie obejmują. Teraz branża dostrzegła światełko nadziei. Druga propozycja rządu – poszerzona o tarczę finansową dla firm – wygląda obiecująco i jeżeli zostanie przyjęta w proponowanej formie może rzeczywiście pomóc gastronomii.

Połowa restauratorów bez szans na działalność

Gastronomia należy do tych sektorów gospodarki, które są najbardziej dotknięte epidemią koronawirusa. Dane jednoznacznie wskazują, że sytuacja jest wyjątkowa. Z danych zebranych przez Stowarzyszenie „Przyszłość dla Gastronomii” wynika, że ponad połowa restauratorów musiała zamknąć lokale lub zawiesić działalność. Co więcej, 45% członków grupy Stowarzyszenia na Facebooku zadeklarowało, że prowadzi dostawę na wynos.
Należy jednak podkreślić, że nie zawsze takie rozwiązania pozwalają na ekonomiczne przetrwanie firmy.

Z ostatniej chwili:

Dochodów brak, wydatki stałe rosną

Punkty gastronomiczne, pomimo zawieszenia działalności, zmuszone są do ponoszenia wydatków stałych takich jak m.in. pensje pracowników, koszty utrzymania i najmu lokali. Bez wsparcia ze strony rządu branża gastronomiczna stanie przed realnym zagrożeniem recesji.

Pracownicy bardzo negatywnie postrzegają zmiany spowodowane przez COVID-19. Nikt z nas nie był przygotowany na epidemię koronawirusa i chociaż 8 kwietnia ogłoszono tzw. tarczę finansową, wiele osób stanęło przed perspektywą utraty pracy lub obniżenia pensji.  Zobacz, czego pracownicy obawiają się najbardziej.

Pracownicy obawiają się utraty pracy. Ich sytuację mają popr...

- Trzymamy kciuki za szybkie wprowadzenie nowych rozwiązań do Tarczy antykryzysowej. Dzięki niej mamy szansę na to, że po powrocie do normalności będziemy mogli odbudowywać nasze firmy, a nie zamiatać zgliszcza – mówi Maciej Kotecki, pomysłodawca inicjatywy łączącej sektor oraz założyciel stowarzyszenia Przyszłość dla Gastronomii.
O tym, jak bardzo trudności łączą, świadczą również przykłady powstających inicjatyw – restauratorzy wzajemnie się wspierają, pomaga im też społeczeństwo. Wielu Polaków rezygnuje z gotowania w domu i stawia na świąteczne potrawy wprost z lokalnych restauracji.

Z ostatniej chwili:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera