MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Róże, bratki, stokrotki i inne - te kwiaty możesz zjeść! Masz je w ogródku? Sprawdź

Danuta Pałęga
Danuta Pałęga
Przygotowaliśmy propozycję kwiatów, które najchętniej zbierane są w Polsce i wykorzystywane w przygotowywaniu potraw. Przy każdym gatunku opisaliśmy jego smak i propozycję zastosowania w kuchni. Na zdrowie!>>>>>>>>>>
Przygotowaliśmy propozycję kwiatów, które najchętniej zbierane są w Polsce i wykorzystywane w przygotowywaniu potraw. Przy każdym gatunku opisaliśmy jego smak i propozycję zastosowania w kuchni. Na zdrowie!>>>>>>>>>>Pexels / pixabay
Nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale mają również właściwości lecznicze oraz prozdrowotne. Większość z nich rośnie w przydomowych ogródkach, królują też na działkach. Mowa oczywiście o kwiatach. Które są jadalne? Jak je zbierać, przechowywać i spożywać?

Spis treści

Jadalne kwiaty. Skąd się wzięły?

Kwiaty stanowią nie tylko element pachnącej i pięknej dekoracji domu czy ogrodu. Już w czasach starożytności stosowano ich mieszanki żeby poprawić kondycję zdrowia i zadbać o swój dobrostan mentalny. Kwiaty są ponadczasowe: stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, karotenoidy oraz witaminy A, B, C i E.

Te kwiaty możesz zjeść ze smakiem!

Jedzenie kwiatów ma długą tradycję w kulturze kulinarnej Rzymian i Greków, ale też w Azji, na Bliskim Wschodzie i u rdzennych Amerykanów.

Jadalne kwiaty mogą stanowić subtelną dekorację talerza albo występować w roli dania głównego. Dzięki swoim intensywnym kolorom i zapachom, urozmaicają potrawę i przywodzą na myśl ciepłe, egzotyczne skojarzenia. Jedzenie kwiatów zyskuje coraz większą popularność w Polsce również dzięki telewizyjnym programom kulinarnym, w których uczestnicy chętnie po nie sięgają podczas przygotowywania swoich popisowych potrwa.

Jak zbierać, przechowywać i jeść kwiaty?

Kwiaty najlepsze i najzdrowsze są wtedy, kiedy zjadamy je świeże. Należy pamiętać, żeby zbierać i jeść tylko te z nich, które są nam znane, gdyż nie każdy kwiat nadaje się do spożycia przez człowieka. Najbezpieczniej zatem jest samemu wyhodować wybrany gatunek w ogródku czy doniczce, nawet na parapecie w domu. Zanim przystąpimy do zbiorów, warto dobrać odpowiednie miejsce. Konieczne jest zwrócenie uwagi, gdzie kwiaty rosną: te przy drogach, w miejskich parkach czy nieopodal fabryk mogą być zanieczyszczone lub potraktowane chemikaliami.

Kwiatki najlepiej zbierać do wiklinowego kosza, pozwoli to dłużej zachować ich świeżość. Można też zebrać je w bukiecik i trzymać w dłoni. Zdecydowanie odradza się używanie reklamówek czy plastikowych pudełek. Zaparzone, pogniecione kwiaty mogą stracić swoje właściwości i nie nadawać się do zjedzenia. Gdy przyniesiemy już rośliny do domu, należy umieścić je na wilgotnych ręcznikach papierowych i wstawić do lodówki w hermetycznie zamkniętym pojemniku.

Jeśli podejmiemy decyzję o dodaniu do potrawy jadalnych kwiatów, przed ich zjedzeniem należy usunąć słupki i pręciki. Zdatne do jedzenia są tylko płatki. W zależności od wyboru, każdy kwiat doda potrawie inny smak: bergamotka - miętowy, chryzantema - nieco gorzki, fiołek - słodki, a nagietek - pieprzny.

Musimy pamiętać, żeby zachować umiar w spożywaniu kwiatów. Ich nadmiar może prowadzić do nieprzyjemnych komplikacji pokarmowych.

Proste przepisy na dania z kwiatami - trzy pomysły na jedzenie kwiatów

1. Bezy z fiołkami

Składniki:

  • 3–4 białka,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki cukru drobnego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • garść kwiatów fiołka.

Ubijamy białka z dodatkiem soli, aż będą zupełnie sztywne. Powoli dosypujemy cukier, cały czas miksując, aż się rozpuści. Pod koniec delikatnie dodajemy szpatułką mąkę i sok z cytryny. Pianę nakładamy na blaszkę (najlepiej teflonową lub silikonową matę), a na wierzchu przyklejamy kwiaty fiołka. Suszymy przez około godzinę w 110°C.

2. Faszerowana nasturcja

Składniki:

  • 10 – 15 świeżych kwiatów nasturcji,
  • ulubiony rodzaj sera,
  • 1 puszka łososia w kawałkach,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liście nasturcji do serwowania.

W misce dokładnie mieszamy ser, łososia i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kapary. Około pół łyżeczki kremu mieszaniny sera umieszczamy wewnątrz każdego kwiatu nasturcji. Przykładamy każdy płatek do sera i przyciskamy. Na koniec dekorujemy kaparami. Podajemy na liściach nasturcji.

3. Sałatka z jadalnymi kwiatami

Składniki:

  • sałata,
  • 3 łyżki mango (zmiksowane),
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • po 2 łyżki octu i oleju słonecznikowego,
  • sól i pieprz,
  • po 2 łyżki kwiatów pierwiosnka, fiołka i stokrotki.

W misce dokładnie mieszamy miąższ z mango, musztardę, ocet, olej, sól i pieprz - z nich powstanie nasz sos. Rozkładamy na talerzu liście umytej i osuszonej sałaty. Posypujemy kwiatami i polewamy sosem.

Kwiaty, które możesz zjeść

Przygotowaliśmy propozycję kwiatów, które najchętniej zbierane są w Polsce i wykorzystywane w przygotowywaniu potraw. Przy każdym gatunku opisaliśmy jego smak i propozycję zastosowania w kuchni. Na zdrowie!

Przygotowaliśmy propozycję kwiatów, które najchętniej zbierane są w Polsce i wykorzystywane w przygotowywaniu potraw. Przy każdym gatunku opisaliśmy jego smak i propozycję zastosowania w kuchni. Na zdrowie!>>>>>>>>>>

Róże, bratki, stokrotki i inne - te kwiaty możesz zjeść! Mas...

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni