Spis treści
Jadalne kwiaty. Skąd się wzięły?
Kwiaty stanowią nie tylko element pachnącej i pięknej dekoracji domu czy ogrodu. Już w czasach starożytności stosowano ich mieszanki żeby poprawić kondycję zdrowia i zadbać o swój dobrostan mentalny. Kwiaty są ponadczasowe: stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, karotenoidy oraz witaminy A, B, C i E.
Te kwiaty możesz zjeść ze smakiem!
Jedzenie kwiatów ma długą tradycję w kulturze kulinarnej Rzymian i Greków, ale też w Azji, na Bliskim Wschodzie i u rdzennych Amerykanów.
Jadalne kwiaty mogą stanowić subtelną dekorację talerza albo występować w roli dania głównego. Dzięki swoim intensywnym kolorom i zapachom, urozmaicają potrawę i przywodzą na myśl ciepłe, egzotyczne skojarzenia. Jedzenie kwiatów zyskuje coraz większą popularność w Polsce również dzięki telewizyjnym programom kulinarnym, w których uczestnicy chętnie po nie sięgają podczas przygotowywania swoich popisowych potrwa.
Jak zbierać, przechowywać i jeść kwiaty?
Kwiaty najlepsze i najzdrowsze są wtedy, kiedy zjadamy je świeże. Należy pamiętać, żeby zbierać i jeść tylko te z nich, które są nam znane, gdyż nie każdy kwiat nadaje się do spożycia przez człowieka. Najbezpieczniej zatem jest samemu wyhodować wybrany gatunek w ogródku czy doniczce, nawet na parapecie w domu. Zanim przystąpimy do zbiorów, warto dobrać odpowiednie miejsce. Konieczne jest zwrócenie uwagi, gdzie kwiaty rosną: te przy drogach, w miejskich parkach czy nieopodal fabryk mogą być zanieczyszczone lub potraktowane chemikaliami.
Kwiatki najlepiej zbierać do wiklinowego kosza, pozwoli to dłużej zachować ich świeżość. Można też zebrać je w bukiecik i trzymać w dłoni. Zdecydowanie odradza się używanie reklamówek czy plastikowych pudełek. Zaparzone, pogniecione kwiaty mogą stracić swoje właściwości i nie nadawać się do zjedzenia. Gdy przyniesiemy już rośliny do domu, należy umieścić je na wilgotnych ręcznikach papierowych i wstawić do lodówki w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
Jeśli podejmiemy decyzję o dodaniu do potrawy jadalnych kwiatów, przed ich zjedzeniem należy usunąć słupki i pręciki. Zdatne do jedzenia są tylko płatki. W zależności od wyboru, każdy kwiat doda potrawie inny smak: bergamotka - miętowy, chryzantema - nieco gorzki, fiołek - słodki, a nagietek - pieprzny.
Musimy pamiętać, żeby zachować umiar w spożywaniu kwiatów. Ich nadmiar może prowadzić do nieprzyjemnych komplikacji pokarmowych.
Proste przepisy na dania z kwiatami - trzy pomysły na jedzenie kwiatów
1. Bezy z fiołkami
Składniki:
- 3–4 białka,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki cukru drobnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- garść kwiatów fiołka.
Ubijamy białka z dodatkiem soli, aż będą zupełnie sztywne. Powoli dosypujemy cukier, cały czas miksując, aż się rozpuści. Pod koniec delikatnie dodajemy szpatułką mąkę i sok z cytryny. Pianę nakładamy na blaszkę (najlepiej teflonową lub silikonową matę), a na wierzchu przyklejamy kwiaty fiołka. Suszymy przez około godzinę w 110°C.
2. Faszerowana nasturcja
Składniki:
- 10 – 15 świeżych kwiatów nasturcji,
- ulubiony rodzaj sera,
- 1 puszka łososia w kawałkach,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- liście nasturcji do serwowania.
W misce dokładnie mieszamy ser, łososia i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kapary. Około pół łyżeczki kremu mieszaniny sera umieszczamy wewnątrz każdego kwiatu nasturcji. Przykładamy każdy płatek do sera i przyciskamy. Na koniec dekorujemy kaparami. Podajemy na liściach nasturcji.
3. Sałatka z jadalnymi kwiatami
Składniki:
- sałata,
- 3 łyżki mango (zmiksowane),
- 1 łyżeczka musztardy,
- po 2 łyżki octu i oleju słonecznikowego,
- sól i pieprz,
- po 2 łyżki kwiatów pierwiosnka, fiołka i stokrotki.
W misce dokładnie mieszamy miąższ z mango, musztardę, ocet, olej, sól i pieprz - z nich powstanie nasz sos. Rozkładamy na talerzu liście umytej i osuszonej sałaty. Posypujemy kwiatami i polewamy sosem.
Kwiaty, które możesz zjeść
Przygotowaliśmy propozycję kwiatów, które najchętniej zbierane są w Polsce i wykorzystywane w przygotowywaniu potraw. Przy każdym gatunku opisaliśmy jego smak i propozycję zastosowania w kuchni. Na zdrowie!
Nie przeocz
- Miejsca jak z postapokaliptycznego horroru. Gdzie są? Oczywiście w...Bytomiu
- Tak mieszka Piotr Żyła i Marcelina Ziętek. Basen, jasne wnętrza i galeria na trofea
- Najdroższe psy świata. Znasz te rasy? Niemal dwa miliony dolarów za szczeniaka
- Sanatorium miłości. To uczestnicy, którzy po programie stanęli na ślubnym kobiercu
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?