Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna ryba po grecku na świąteczny stół. Oto prosty i sprawdzony przepis. Tradycyjny przepis na ciepło i na zimno

MAO
Ryba po grecku: na ciepło, z warzywami. Przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku: na ciepło, z warzywami. Przepis na rybę po grecku ARC Polska Press
Pyszna ryba po grecku na ciepło i na zimno. Sprawdzony przepis. Ryba po grecku to jedno z dań, których nazwa sugeruje pochodzenie ze słonecznej Grecji. Nic bardziej mylnego. Grecy ryby po grecku nie znają, podobnie jak pierogi ruskie to narodowa potrawa Polaków, a nie Rosjan. Ryba po grecku jest znakomitym pomysłem na świąteczną kolację lub obiad. To także doskonały sposób na to, aby rybę, która zostanie z kolacji wigilijnej, wykorzystać następnego dnia, kiedy przyjdą goście.

Ryba po grecku: przepis na święta. Na ciepło i na zimno

Ryba po grecku to nic innego jak panierowana ryba - najczęściej filet - podawana z warzywami, najczęściej na ciepło. Jest to danie, które można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Wśród potraw wigilijnych ryby po grecku nie ma, jednak coraz częściej Polacy przygotowują ją następnego dnia, aby rybę po grecku - na ciepło - podać w formie kolacji, a nawet świątecznego obiadu w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.

Ale ryba po grecku świetnie smakuje także na zimno, wystarczy ją tylko wyjąć z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem, aby potrawa nabrała temperatury otoczenia. To także doskonała potrawa na sylwestrowy stół, jeśli szykujemy się do tzw. "domówki". Rybę po grecku można zrobić wcześniej i podać gościom, którzy bawią się na sylwestrze, jako danie na ciepło np. w nocy.

Jak przygotować rybę po grecku z warzywami?

Do ryby po grecku świetnie nadadzą się filety z mintaja, morszczuka, miruny albo polskiego dorsza. Wybór zależy do naszych upodobań. Filety mogą być świeże lub mrożone. Te mrożone trzeba odpowiednio wcześniej rozmrozić i odsączyć na ręcznikach papierowych.

Ryba po grecku - składniki

Do przygotowania ryby po grecku - oprócz filetów z ulubionej ryby - potrzebujemy warzywa i przyprawy. Jakie konkretnie?

Aby przygotować rybę po grecku, potrzebujemy:

  • 1 kg filetów z mintaja, morszczuka, miruny lub dorsza
  • 5 dużych marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 dużego selera
  • 1 średni por
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (uwaga, koncentratu, nie przecieru!)
  • 3 szklanki wody
  • olej do smażenia

Przyprawy do ryby po grecku:

  • 2 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól himalajska różowa lub sól morska świeżo mielona
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki mieszkanki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Potrzebne jeszcze będą: 2 jajka, pół szklanki przesianej mąki i pół szklanki bułki tartej - do wykonania panierki. A także: głębokie naczynie, w którym przygotujemy rybę po grecku i głęboka patelnia lub garnek z grubym dnem, w którym można krótko smażyć i przede wszystkim dusić potrawy.

Nie przeocz

Ryba po grecku - wykonanie krok po kroku

  1. Umyte filety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
  2. Filety w panierce smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju - dokładnie i z dwóch stron.
  3. Usmażone filety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
  4. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia (szklanego lub ceramicznego) do wystygnięcia.
  5. Zagotowujemy wodę.
  6. W międzyczasie obieramy warzywa.
  7. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  8. Por (białą część) kroimy w cieniutkie talarki, a cebulę w drobną kostkę.
  9. Cebulę trzeba zeszklić na oleju, następnie dodajmy pokrojony por i przesmażamy.
  10. Do cebuli i pora dodajmy potarce warzywa i zalewamy wodą, a następnie czekamy aż zawrze i gotujemy przez kilka minut.
  11. Dodajmy wszystkie przyprawy i dusimy całość przez ok. 20 minut na małym ogniu.
  12. W rondelku mieszamy koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki gorącej wody - aż dokładnie się rozpuści.
  13. Do warzyw dodajmy rozpuszczony koncentrat i całość mieszamy.
  14. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  15. Jeśli warzywa są za kwaśne, można dodać szczyptę cukru.
  16. Gorące warzywa układamy na usmażonej panierowanej rybie.

Rybę po grecku podajmy następnego dnia albo nawet za dwa dni. Wtedy jest najlepsza, bo panierka wchłonie sok z warzyw i całość się "przegryzie". Po przygotowaniu dania, trzeba poczekać aż warzywa wystygną i przechowywać rybę po grecku w lodówce.

Z czym podawać rybę po grecku?

To smaczne danie, które nie wymaga towarzystwa. Jest sycące i zdrowe. Rybę po grecku przed podaniem wystarczy podgrzać w piekarniku w temp. 180 st. C przez 15 minut, albo wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrała temperatury otoczenia (jeśli wolimy wersję na zimno). Przed podaniem można posypać ją posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Zobacz koniecznie

Musisz to wiedzieć

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera