Rzeżucha wielkanocna. Tradycyjna wielkanocna dekoracja
Polskie stoły już wkrótce zostaną bogato udekorowane ze względu na zbliżającą się Wielkanoc. Pojawią się zajączki, baranki, pisanki i cały zestaw innych kojarzonych z tym świętem symboli. Jednym z nich jest rzeżucha, której kiełki tradycyjnie sieje się mniej więcej tydzień przed okresem celebracji.
Dlaczego rzeżuchę najczęściej hoduje się właśnie w tym okresie? Jej znaczenie w kontekście nadchodzących świąt jest podobne, co w przypadku innych wielkanocnych dekoracji. Wzrastające kiełki oznaczają odrodzenie, nowe życie, zmartwychwstania. Tak przyjmuje się już od XVII wieku.
Dzisiaj ostatni dzwonek, aby zasiać rzeżuchę na Wielkanoc. Czas jej rośnięcia to, według różnych źródeł, od 7 do 10 dni. Niedziela wielkanocna już 9 kwietnia, z tego też powodu lepiej się pospieszyć!
Dlaczego warto wyhodować rzeżuchę? To witaminowa bomba
Rzeżuchę warto hodować nie tylko na Wielkanoc. Kiełki rzeżuchy dostarczają organizmowi spore ilości witamin, przede wszystkim witaminy C (69 mg na 100 g!), a także związków mineralnych. Mała zawartość tłuszczu, a także obecność chromu i zbawiennego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego, czynią z nich niezwykle pożywną przekąskę.
Kiełki te mogą urozmaicić przygotowywane na co dzień posiłki, w szczególności posiłki. Wiosenne kanapki z białym serem, świeżymi dodatkami i rzeżuchą będą nie tylko smaczne, ale dostarczą odpowiednią ilość energii na dobry początek dnia.
Co więcej, poleca się ją jeść także ze względu na przeciwdziałanie rozmaitym dolegliwościom i schorzeniom. Rzeżucha oczyszcza organizm, dlatego spożywanie jej może odciążać wątrobę. Ma dobry wpływ na skórę (ważne dla osób, które zmagają się z trądzikiem) i korzystnie wpływa na wzrok.
Moczopędność rzeżuchy również uważana jest za jej atut, ponieważ to proces regulujący ciśnienie tętnicze krwi.
Jak w prawidłowy sposób zasiać rzeżuchę?
Uprawę rzeżuchy można prowadzić na różne sposoby - na wacie, gazie, ligninie... Poniżej podajemy sposób krok po kroku, jak wyhodować ją na wacie. Warto pamiętać, aby zapewnić jej temperaturę pokojową (w okolicach 21°C).
- Wybrać naczynie dowolnych rozmiarów
- Włożyć watę kosmetyczną i mocno ją zmoczyć
- Z namoczonej waty uformować kształt według uznania
- Na wacie rozrzucić nasiona - najlepiej, aby nie były zbyt blisko siebie
- Spryskiwać wodą co 2 dni do momentu, aż pojawią się ładnie wyhodowane kiełki
Nie przeocz
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?