Salmonella na skorupkach jaj w NETTO - KOMUNIKAT GIS - NUMER I SERIA PARTI [2 5 2019]

mj
GIS informuje, że na skorupkach jajek sprzedawanych w znanej sieci marketów wykryto pałeczki Salmonelli. Zdjęcie jajek, z których pobrano próbki, znajdziecie na kolejnej planszy pixabay.com
GIS: Salmonella na powierzchni skorupek jajek. Pałeczki bakterii wykryto na jajkach sprzedawanych w sklepie NETTO. - Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia - ostrzega GIS. Szczegóły poniżej.

Pałeczki Salmonelli na skorupkach jajek w znanej sieci

Główny Inspektorat Sanitarny umieścił na swojej stronie internetowej komunikat, w którym informuje stwierdzeniu obecności pałeczek Salmonelli na skorupkach jajek.

- Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek - pisze GIS.

Dalej czytamy, że "o wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej właściwy dla miejsca prowadzenia działalności producenta jaj, zarząd sklepu NETTO Sp. z o.o. w Kobylance, w którym pobrano próbkę oraz producenta ww. kwestionowanej próbki. NETTO Sp. z o.o. poinformowała, że w dniu 30.04.2019 r. ww. jaja zostały usunięte ze sklepów tej sieci".

Zdjęcie jajek, na których wykryto pałeczki Salmonelli

Producentem jajek jest firma: JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia

Salmonella na jajkach. Numer i seria produktu

Szczegóły jajek, w których na powierzchni skorupki wykryto obecność pałeczek Salmonelli:

  • Produkt – Świeże jaja “Jaja Wojciechowicz” klasa świeżości A, kategoria wagowa: M-średnie (63g>masa>53 g)
  • Najlepiej spożyć przed: 12.05.2019
  • Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303
  • Numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE
  • Producent – JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia

GIS w swoim komunikacie informuje:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Jajka w sklepie muszą być czyste. Co zrobić, gdy kupimy brudne jajka?

FLESZ: Koronawirus torpeduje gospodarkę, traci także Polska

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

i
irek

Dlaczego nie można spożywać jaj na surowo. Na pewno nie przez salmonellę, tylko dla tego ,że surowe białko z jajka jest szkodliwe. Jajko w skorupce wystarczy sparzyć w 60 'C wodą i po salmonelli. Pisze coś taki redahtorek czy -ka i nie wie co pisze.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3