Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schroniska w Beskidach serwują pyszności, że palce lizać. Zobacz, co można zjeść w schronisku

JAK
Schronisko na PrzegibkuNaleśniki orawskie z białym twarogiem i cebulą, a wiosną z czosnkiem niedźwiedzim w cenie 20 zł, a także rumsztyk wołowo-barani z cebulą. Cena 35 zł, podawany z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.Zobacz, jakie pyszności serwują inne schroniska w Beskidach. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Schronisko na PrzegibkuNaleśniki orawskie z białym twarogiem i cebulą, a wiosną z czosnkiem niedźwiedzim w cenie 20 zł, a także rumsztyk wołowo-barani z cebulą. Cena 35 zł, podawany z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.Zobacz, jakie pyszności serwują inne schroniska w Beskidach. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Turyści, którzy przekraczają progi beskidzkich schronisk górskich, nie oczekują perliczek faszerowanych kurkami czy polędwiczek wieprzowych z bobem. Generalnie ma być szybko, tanio, pożywnie, no i smacznie. Dlatego, jeśli chcecie zjeść naprawdę dobrego schabowego, pierogi czy naleśniki, to najlepiej szukać ich właśnie w górach. Oto specjały, jakimi kuszą turystów beskidzkie schroniska.

Schroniska w Beskidach mają pyszne dania

Prowadzenie kuchni na wysokości kilkuset metrów nad poziomem morza to zajęcie ekstremalne, dla ludzi o mocnych nerwach. Dla twardzieli, po prostu.

ZOBACZCIE, JAKIE PYSZNE DANIA SERWUJĄ SCHRONISKA W BESKIDACH

Swego czasu Jakub Szupieńko, gospodarz położonego na wysokości 1324 m n.p.m. schroniska na Hali Lipowskiej mówił w rozmowie z DZ, że najważniejsze jest zorganizowanie się tak, by produkty w kuchni były cały czas świeże.

Gospodarze schronisk nie mogą przecież liczyć na to, że dostawca dowiezie wszystko pod drzwi. Produkty trzeba samemu wtaszczyć na górę. Latem, przy dobrej pogodzie, nie ma problemu - można doładować samochód terenowy i jakoś idzie. Gorzej jest jesienią, kiedy trzeba brnąć w błocie po górskim trakcie, czy zimą przedzierać się przez zaspy - bywa, że skuterem trzeba obrócić ze dwa, a nawet trzy razy, by dowieźć towar do schroniska.

Chcąc utrzymać kuchnię na dobrym poziomie, gospodarze muszą się regularnie zaopatrywać - minimum raz w tygodniu. Latem przywożą produkty jeepami, zimą kolejką krzesełkową lub skuterami. Czasami warunki są naprawdę bardzo ciężkie. Oczywiście wpływa to na ceny, choć tak naprawdę nie są one aż tak dużo wyższe od cen w lokalach działających w dolinach. I nie są znacznie wyższe od czasów sprzed pandemii. Jeśli się porówna ceny tych samych dań, które oferowały schroniska w Beskidach w 2019 roku do cen obowiązujących obecnie, to okazuje się, że wzrosły one od 1 do góra 6 zł.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera