Spis treści
Co nam daje jedzenie truskawek?
Truskawki cieszą się dużą popularnością. Tak smacznych i aromatycznych owoców, które pojawiają się na początku lata, jest mało w Polsce.
Truskawki są cenione także ze względu na bogactwo witamin i minerałów.
Ważne jest także, że na ich bazie możemy przygotować koktajle, desery owocowe, sprawdzą się, jako dodatek do ciast, a także sałatek.
Wartość odżywcza truskawek
Truskawki są niskokaloryczne. Charakteryzują się również niskim indeksem glikemicznym (IG 40). Dzięki czemu z powodzeniem mogą znaleźć się w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Zawierają dużo witamin i minerałów
- potas
- fosfor
- wapń
- magnez
- sód
- żelazo
- witaminę A
- witaminę B1
- witaminę B2
- witaminę C
- kwas foliowy
Zalety jedzenia truskawek
Lista prozdrowotnych właściwości truskawek jest bardzo długa. Korzyści z ich jedzenia wiążą się głównie z zawartością przeciwutleniaczy i błonnika.
Kliknijcie w w przycisk poniżej, by poznać zalety jedzenia truskawek
Czy truskawki można jeść bez ograniczeń?
Truskawki są niskokaloryczne i zdrowe, więc można pozwolić sobie na zjedzenie sporej ich ilości. Ale nie wolno przesadzać. Problematyczna okazać może się ilość błonnika.
Zjedzenie 2 kg truskawek może przyczynić się do problemów układu pokarmowego takich, jak wzdęcia, gazy, zaparcia, czy rozwolnienie.
Dietetycy podpowiadają, że najbezpieczniej i najbardziej zdrowo jest jeść pół kilograma truskawek dziennie.
Truskawki mogą uczulać
Pamiętajmy, że truskawki mogą uczulać. Uczulenie na truskawki występuje wtedy, kiedy organizm jest nadwrażliwy na białka znajdujące się w tych owocach. U niektórych pojawia się także alergia krzyżowa. Oznacza to, że mimo uczulenia na truskawki, reakcja alergiczna występuje także po spożyciu jabłek, winogron, mandarynek. Wynika to z podobnej struktury białek znajdujących się w tych owocach.
Uczulenie na truskawki objawia się między innymi wysypką, pokrzywką i rozwolnieniem po zjedzeniu tych owoców.
Mogą uczulać także substancje chemiczne, z którymi miały styczność. Dlatego zawsze należy myć owoce przed spożyciem.
Truskawek nie powinny spożywać osoby z zespołem jelita drażliwego, a także uczulone na salicylany.
Jak rozpoznać polskie truskawki?
Polskie truskawki nie mają sobie równych. Szukamy takich ze sprawdzonych plantacji. Na Dolnym Śląsku ich nie brakuje.
I wprawdzie owoce są droższe, niż te sprowadzane z Hiszpanii czy Włoch, to niepowtarzalny smak polskich odmian, rekompensuje wyższą cenę.
Na straganach można teraz kupić polskie truskawki w cenie od 9 zł do 15 zł
Jak rozpoznać polskie truskawki? Po szypułkach.
Szypułka, czyli zielona część owocu, która łączy truskawkę z krzakiem, jest intensywnie zielona, żywa i świeża. Owoce, które przyjeżdżają z zagranicy, ponieważ spędzają sporo czasu w podróży, mają szypułki powiędnięte.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?