Siemieniotka jest jedną z najbardziej znanych świątecznych zup. Wigilijne potrawy, takie jak siemieniotka wykonywane są nadal w wielu domach, pomimo iż nie jest to potrawa młoda. Pierwszych wzmianek o tej potrawie należy doszukiwać się w XIX wieku.
Składniki: 1 kg nasion konopi, 1 cebula, 100 ml słodkiej śmietany, sól, cukier, pieprz
Wykonanie tej potrawy jest bardzo proste. Na początku gotujemy nasiona konopi. Musimy pamiętać, aby przy tym odlewać wodę kilka razy. Pozwoli to pozbyć się goryczy z nasion. Następny krok to odcedzenie nasion w momencie kiedy zaczną pękać. Po ich odcedzeniu ucieramy je drewnianą pałką na sitku.
Przelewamy przy tym całość wodą, aby uzyskać mleczko. Teraz musimy powstałe mleczko zagotować z wodą oraz główką cebuli. Po wygotowaniu cebuli, wyjmujemy ją, a do mleczka dodajemy słodką śmietanę. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Zupę należy podawać z uprażoną kaszą jęczmienną, wigilijne potrawy z zupą siemieniotką na pewno nabiorą nowego, świątecznego charakteru.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?