Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skażona sól na Śląsku to nie jedyna trucizna [ZOBACZ LISTĘ]

KD
ARC
Afera solna nadal zajmuje pierwsze strony gazet. Tymczasem, sól to nie jedyny produkt, który przez lata trafiał lub nadal trafia na nasze stoły w wersji nie do końca zgodnej, z tym co można przeczytać na etykiecie.

Pewnie każdy z nas słyszał, że jednym ze składników parówek był ... papier toaletowy. - To była plotka - wyjaśnia Włodzimierz Żurek, zastępca Śląskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Katowicach. - Za to, w PRL-u jakość wędlin zależała od tego, do jakiej grupy konsumentów miała trafić.

Trefna sól trafila do dwóch firm z woj. śląskiego

Produkcję dla "VIP-ów" określało śląskie powiedzenie: "gichnij no te dwa kible, ino te blank małe". Zaś dla reszty konsumentów: "otwiroj kokotek, a my idymy na śniadanie".

Jak jest dzisiaj? Pracownicy śląskiego IJHARS rocznie kontrolują od 500 - 600 firm. Aż w 40 proc. z nich natrafiają na nieścisłości. Zasada w nich jest prosta: producenci dając mniej chcą zarobić jak najwięcej.

Dlatego kupując wędliny zamiast prawdziwego mięsa zjadamy MOM - mięsa oddzielonego mechanicznie, które w rozumieniu obowiązujących przepisów mięsem nie jest. Pracownicy Inspekcji Handlowej natrafili na przykład na " parówki z drobiu", które zgodnie z opisem na opakowaniu składały się tylko 14% mięsa z kurcząt i aż 57% MOM.

Mało jest też masła w maśle. Choć jak podkreśla Żurek, dzięki coraz dokładniejszym badaniom laboratoryjnym wyłapują coraz więcej takich "zabiegów".

Po niedzielnym obiedzie myślisz, że z rosołem zjadłeś makaron z czterech jaj. Oj raczej nie. To tylko napis na opakowaniu, w rzeczywistości do jego wyprodukowania wiele firm wykorzystało tylko dwa lub trzy jaja.

Oto jak oszukują nas najczęściej:
Produkty mleczne: do rzekomo prawdziwego masła dodawany jest tłuszcz roślinny, sery żółte robione są z dodatkiem tłuszczów roślinnych, zdarza się, że jest ich nawet 90 procent, mleczny deser czekoladowy w ogóle nie zawierał czekolady

Jajka: zawyżana jest waga jajek, co powoduje, że płacimy za nie więcej niż powinniśmy, producenci wprowadzają kupujących w błąd co do metody chowu kur

Mięso i jego przetwory: do mięsa mielonego wołowego dodawana jest dużo tańsza wieprzowina, cena oczywiście nie ulega zmianie na niższą, parówki cielęce nie zawierają cielęciny tylko mięso drobiowe, kiełbasa z indyka - nie ma mięsa z indyka w schabie wieprzowym w majeranku - było mięso drobiowe w pasztecie grzybowym nie było grzybów. AMC

* CZYTAJ KONIECZNIE:

*KATASTROFA KOLEJOWA W SZCZEKOCINACH - RAPORT SPECJALNY DZIENNIKA ZACHODNIEGO
*ŚLĄZACY I KASZUBI WSPÓLNIE CHCĄ WALCZYĆ O UZNANIE MNIEJSZOŚCI ETNICZNEJ

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


*ALE FUTURYSTYKA! Zobacz jak będą wyglądać Katowice w 2015 roku. WIZUALIZACJE
*Niesamowicie GORĄCE DZIEWCZYNY na mroźne dni. Zobacz FOTKI Queen Śląska i Zagłębia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!