18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Śląska kuchnia na targach Grüne Woche w Berlinie

Redakcja
Aleksander Kotulecki/slaskie.pl
Od 20 stycznia w Berlinie trwają 77 Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa Grüne Woche. Zobacz na zdjęciach, czym zaskakują producenci w woj. śląskiego.

Impreza od wielu lat cieszy się renomą wśród producentów branży rolno-spożywczej. Województwo Śląskie prezentuje tradycyjne specjały kuchni regionalnej.

Polska żywność od kilku lat śmiało wychodzi poza granice kraju, przyciągając swoją wysoką jakością oraz walorami smakowymi. W halach targowych w Berlinie w jednym miejscu i czasie swoje produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne prezentują państwa całego świata. Prezentacja lokalnych specjałów jest niekonwencjonalnym sposobem promocji regionów, które mogą pokazać się przez pryzmat swojej kuchni, ale także przyczynić się do rozwoju lokalnego przemysłu spożywczego. Łącznie w 21 pawilonach wystawienniczych obecni są przedstawiciele ponad stu krajów z sześciu kontynentów.

ŚLĄSKA KUCHNIA PODBIJA KRAJ - LISTA KULINARNYCH HITÓW

W uroczystości otwarcia Targów Grüne Woche wziął udział m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, który odwiedził stoisko województwa śląskiego. Minister spotkał się z gospodarzami stoiska zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, wystawcami z regionu oraz Studenckim Zespołem Pieśni i Tańca "Katowice". Ministrowi Sawickiemu towarzyszył Ambasador RP w Berlinie dr Marek Prawda.

Targi są doskonałą okazją do prezentacji branży spożywczej i przetwórczej naszego regionu, która odbywa się w oprawie tradycyjnego rzemiosła oraz przy występach zespołów artystycznych (SZPiT "Katowice, Kapela Góralska Zespołu Pieśni i Tańca "Ziemia Rajczańska"). To również sposobność do pokazania wyrobów rękodzieła ludowego (koronki koniakowskie, zabawki drewniane i inne) wykonanego przez twórców pochodzących z obszaru działania LGD "Żywiecki Raj".

MAGDA GESSLER: ŚLĄSKA KUCHNIA JEST NAJLEPSZA! [WIDEO]

W targach biorą udział producenci z terenu województwa śląskiego, którzy promują:

* pieczywo wypiekane według tradycyjnych receptur,
* wyroby cukiernicze, torty, ciastka torowe, drożdżówki, herbatniki oraz inne tradycyjne śląskie wypieki,
* ręcznie wyrabiane tradycyjne pierogi nadziewane kiszoną kapustą z grzybami leśnymi, mięsem, ruskie oraz z kaszą i soczewicą,
* makarony,
* żur śląski,
* krupniok śląski,
* nalewki regionalne,
* regionalne sery (sery owcze i owczokrowie, bryndzę, redykołkę, oscypek, sery gazdowskie),
* wędliny (szynki, kiełbasę baranią i inne kiełbasy),
* certyfikowane mieszanki przyprawowe i koncentraty ekologiczne.

77 Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa Grüne Woche w Berlinie potrwają do 29 stycznia 2012.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

*TOP 10 NAJZABAWNIEJSZYCH ŚLĄSKICH SŁÓW
*NAJŁADNIEJSZE SZOPKI WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO - ZOBACZ ZDJĘCIA
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dramatyczny WYPADEK AUTOBUSÓW w Mysłowicach. IKARUS zawisł nad rzeką! [ZDJĘCIA]
KATOWICE jednym z 7 CUDÓW świata? To nie żart. Zobacz o co chodzi

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
MAX O/SCHLESIEN
mieszkom od 32 lot w berlinie na grüne woche chodza od lot
ale takim jedzeniem co tam proponujecie to nie ma szans na jakies powodzenie na tych
najwiekszych zywnosciowych targach swiata
g
geograph
To w koncu co ? SLASKA, WOJEWÓDZTWA czy "(pseudo)REGIONU" ???????????? Zdecydujcie sie.
I pytanie, czy slaska kuchnia, to "polska kuchnia", tez watpie, w kazdym razie nie 100procent.
G
Gość z City K.
na Targach w Berlinie ,a gdzie ona jest w Śląskich sklepach ?,a gdzie Baranie i Jagnięce mięso w Regionie ? Śląskim ,albo w Stolicy Województwa- Katowicach.? O sklepach w 13-miastach Metropolii to już nie wspomnę.To są nie realne mrzonki .
U
Uod nadlazłych Rusov?
" * ręcznie wyrabiane tradycyjne pierogi nadziewane kiszoną kapustą z grzybami leśnymi, mięsem, ruskie oraz z kaszą i soczewicą, "
Dodaj ogłoszenie