Śląska rolada jest wołowa. To tradycja, nie fanaberia [AKCJA DZ: KUCHNIA ŚLĄSKA]

Karol ŚwierkotZaktualizowano 
<strong>Jerzy Michalik, restaurator z Pszczyny, serwuje rolady wołowe</strong><br><br>Prawdziwa kuchnia śląska - to akcja, którą zainicjowaliśmy miesiąc temu wspólnie z  Michałem Smolorzem. Nasz felietonista wybrał się do jednej z restauracji serwujących śląską kuchnię i podano mu na talerzu... ersatz rolady, bowiem rolada była faszerowana mięsem mielonym! Dlatego wspólnie szukamy tradycyjnych śląskich potraw w restauracjach naszego regionu. Nasi dziennikarze każdego dnia odwiedzają lokale w swoich miastach, gdzie próbują śląskiego klasyka, czyli rolady z kluskami i modrą kapustą. Chcemy w ten sposób pokazać, gdzie tradycja wciąż jest silna, a lokale trzymają się jej wytrwale. Wskazujemy też na kulinarne lapsusy i egzotyczne wariacje, które nie mają z kuchnią śląską wiele wspólnego. Po miesiącu naszych obserwacji widzimy, że o śląski klasyk nie jest tak łatwo. A rolady z wołowego mięsa ze świecą szukać.
Jerzy Michalik, restaurator z Pszczyny, serwuje rolady wołowePrawdziwa kuchnia śląska - to akcja, którą zainicjowaliśmy miesiąc temu wspólnie z Michałem Smolorzem. Nasz felietonista wybrał się do jednej z restauracji serwujących śląską kuchnię i podano mu na talerzu... ersatz rolady, bowiem rolada była faszerowana mięsem mielonym! Dlatego wspólnie szukamy tradycyjnych śląskich potraw w restauracjach naszego regionu. Nasi dziennikarze każdego dnia odwiedzają lokale w swoich miastach, gdzie próbują śląskiego klasyka, czyli rolady z kluskami i modrą kapustą. Chcemy w ten sposób pokazać, gdzie tradycja wciąż jest silna, a lokale trzymają się jej wytrwale. Wskazujemy też na kulinarne lapsusy i egzotyczne wariacje, które nie mają z kuchnią śląską wiele wspólnego. Po miesiącu naszych obserwacji widzimy, że o śląski klasyk nie jest tak łatwo. A rolady z wołowego mięsa ze świecą szukać. Karol Świerkot
Przez cały lipiec nasi dziennikarze sprawdzali, w których restauracjach w regionie zjemy oryginalny śląski klasyk kulinarny, czyli roladę z kluskami i modrą kapustą. Bo jeśli sądzicie, że wszędzie, jesteście w błędzie. Dziś podsumowujemy nasze kulinarne wycieczki.

Znaleźć taki zestaw, przyrządzony wedle tradycyjnego przepisu, naszym dziennikarzom wcale łatwo nie było. Na szczęście udało nam się zjeść wołową roladę, od środka posmarowaną musztardą, z farszem krojonym: boczkiem, cebulą i ogórkiem, a nie faszerowaną mielonym mięsem.

Podczas naszych podróży kulinarnych tak przyrządzone danie znaleźliśmy tylko w kilku restauracjach - np. "Pod Ratuszem" w Mysłowicach. Bo i tradycja podawania jedzenia jest tu bardzo bogata, sięgająca 1864 roku. O śląską kuchnię dba też pszczyńska restauracja "Kuchnia i Wino", gdzie dwa lata temu swoją kuchenną rewolucję przeprowadziła Magda Gessler.

Śląskie dania serwuje też restauracja "Janosik" w Bytomiu, bar "Kinga" w Chorzowie oraz "Hubertus" w Piekarach Śląskich, gdzie nad poprawnym przygotowaniem rolady pieczę trzyma Stefan Korczak, śląski szef kuchni, który to, jak rolada powinna być przyrządzona, pamięta jeszcze z domowych, niedzielnych obiadów.

W poszukiwaniu śląskich smaków natrafiliśmy także na wiele odmian kuchni śląskopodobnej, która z oryginałem wiele wspólnego nie ma. Dania były pyszne - trzeba podkreślić - jednak to nie była w pełni śląska kuchnia. Podstawowym przewinieniem było oczywiście mięso, z którego np. kucharze w "Sielance" w Nieborowicach w powiecie gliwickim czy w "Mocca d'oro" w Mikołowie robią roladę. Wybierają wieprzowinę, bo jest tańsza od wołowiny i zyskuje uznanie klientów.

Z farszem również bywało różnie, bo czy ktoś widział kiedyś jajko w śląskiej roladzie? A taką kulinarną innowację zjedliśmy w Chorzowie. Na mapie restauracji nie zabrakło też prawdziwej egzotyki. W Katowicach serwowane są np. hamburgery z... krupniokiem. Ze śląską kuchnią wspólnego mają niewiele.

Teraz będziemy konsumować inne dania. Zobaczmy, jak kucharze przygotowują m.in. zupy i desery. Poszukamy żuru i śląskiego kołocza. Konia z rzędem temu, kto znajdzie restaurację serwującą szpajzę...


*Marsz Autonomii 2012 ZDJĘCIA, WIDEO, OPINIE
*Wielki koncert Guns N'Roses w Rybniku ZOBACZ ZDJĘCIA, WIDEO

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 7

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
C
Cecylka

Polecam Wiśniowy Sad - Ruda Śląska. Rolada, kloski i modro kapusta - smakuje tak, że ma się ochotę wylizać talerz:)

S
S_Aga

Również w Tychach, przy ul. Mąkołowskiej jest restayuracja Stary Kredens, która jest prowadzona przez pp.Stencel, znanych tyskich restauratorów, a którzy również robią SZPAJZĘ wg starego śląskiego przepisu. A roladę zgodnie z tradycją maja absolutnie tylko wołową :) ciekawe co na to pan Michalik ;)

a
acb

i co najmniej po jednej restauracji w jastrzębiu i rybniku - niech redaktorzy poszukają

c
czytelnik

"Konia z rzędem temu, kto znajdzie restaurację serwującą szpajzę... " to cytat z dzisiejszego wydania DZ,
więc odpowiadam: Restauracja "Pod Prosiakiem" Tychy w menu deserów znajduje się szpajza. Polecam
A tak na marginesie gdzie mogę odebrać tego konia z rzędem ? ;-) Pozdrawiam czytelników i redakcję DZ

A
Alojz aus Rybnik

"lokal Danusia".Broń boże nie robie tym lokalom reklamy.Po prostu polecam. Tam jest czysty Śląski wypas,o czym tylko dusza zamarzy.I nic nie jest Śląsko podobne tylko nasze Śląskie.Palce lizać.Z cenami jest różnie,ale coś za coś.W końcu mamy się czym przed światem pochwalić.Polecam zakupić książkę "Śląska kucharka doskonała"-jest w niej dużo już zapomnianych Śląskich potraw.Ja tego białego kruka kupiłem w 1990 roku.Pisze że jest to drugie wydanie poprawiane ,a wszystkie przepisy i opowieści zebrała pani Elżbieta Łabońska .Kto z was wie jak się robi "Bachor" albo żymloki Śląskie,nie mylić z żymlokami Opolskimi zwanymi bułczanką albo żur z flakami.Dziś redaktorzy yno tyrają po knajpach i szukają tylko rolady z modrą a kluskami.Konia z rzędem temu, kto znajdzie restaurację serwującą Ajntopf Kartofelzupa albo Parzybroda.

zanim postawisz minusa skorzystaj z opcji "skomentuj",bardzo proszę.

A
ASD

Tak rolada śląska jest wołowa , ale wołowina jest bardzo droga stad wieprzowe też są dobre . Dodatkowo wołowina trzeba dłużej piec i dusić

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3