Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żur śląski...
fot. arc Śląskie Smaki

Śląska Wielkanoc 2022. Przepisy na potrawy wielkanocne - tradycyjne i te nowoczesne. Przygotuj wspaniałą ucztę dla całej rodziny

Żur śląski

Składniki:

500 g ziemniaków
700 g wędzonego surowego boczku
włoszczyzna
3 suszone grzybki
2 cebule
500 g surowego boczku
kiełbasy i wędzonki
500 ml zakwasu (ukiszonego z żytniej mąki)
2 łyżki tłuszczu domsmażenia
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
czarny pieprz
czosnek
liście laurowe
majeranek
natka pietruszki
2 jajka
śmietana 30%


Opis przygotowania:

W 2 l wody ugotować wędzony boczek z dodatkiem włoszczyzny i ziemniaków pokrojonych w kostkę, aby powstał wywar (po ugotowaniu wyjąć włoszczyznę i boczek). Grzybki namoczyć w wodzie i obgotować. Pokroić boczek, cebulę, kiełbasę – wszystko zasmażyć. Połączyć wywar z wędzonego boczku z podsmażonymi cebulką, boczkiem i kiełbasą oraz grzybkami i wywarem z nich. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 2 ząbki czosnku, dolać zakwas. Gotować ok. 20 minut, dodać majeranek, natkę pietruszki i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg uznania. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kwaśną śmietaną.

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Zobacz również

"Zaginiony świat - śladami Dinozaurów" w Gliwicach!

"Zaginiony świat - śladami Dinozaurów" w Gliwicach!

Chcesz pokoju, szykuj się do wojny. Prezydent o wydatkach na obronność

Chcesz pokoju, szykuj się do wojny. Prezydent o wydatkach na obronność

Polecamy

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Lepiej spać w majtkach czy bez? Ekspertka rozwiewa wątpliwości

Lepiej spać w majtkach czy bez? Ekspertka rozwiewa wątpliwości

Czy musisz obierać szparagi? Tak najłatwiej pozbędziesz się twardych końcówek

Czy musisz obierać szparagi? Tak najłatwiej pozbędziesz się twardych końcówek