W niedzielę, 10 kwietnia, w rozbarskiej parafii świętego Jacka odbyła się wielka świąteczna degustacja. W Centrum Edukacyjno-Kulturalnym im. Ks. Grzegorza Gerwazego Gorczyckiego można było skosztować zarówno rozmaitych ciast, jak i innych potraw, ale na stole na stole królował śląski żur chrzanowy. Aby ugotować słynną zupę, trzeba było zrobić nie lada zapasy! To aż 100 kilogramów kości, 40 kilogramów boczku wędzonego oraz 50 kilogramów kiełbasy.
Zobacz zdjęcia:
Idea zakładała wspólne dzielenie się posiłkiem, bowiem do stołu zasiedli zarówno nasi rodacy, jak i goście z Ukrainy. Organizatorami wydarzenia była Fundacja Rozbark wraz i parafia św. Jacka. Parafia była przygotowana na 500 gości. frekwencja dopisała i w Centrum Edukacyjno-Kulturalnym im. Ks. Grzegorza Gerwazego Gorczyckiego pojawiły się prawdziwe tłumy.
Tradycyjnie, parafianie byli ubrani w oryginalne stroje rozbarskie. Podobnie będzie w Wielką Sobotę, kiedy o godzinie 11.00 odbędzie się świecenie wielkanocnych pokarmów w ludowych strojach.
Nie przeocz
- Za te grzechy nie dostaniesz rozgrzeszenia. Ksiądz nie będzie miał wyboru
- Iga Świątek prywatnie. Kocha koty, cappuccino i klasycznego rocka! [zdjęcia]
- Takich rzeczy nie trzymaj w portfelu. One odpychają od niego pieniądze [lista]
- Wyższe wynagrodzenia już od 1 lipca. Tyle dostaniesz "na rękę" [wyliczenia netto]
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?