Śląsko-śląska wojna o kołocz

Agata Pustułka
Agnieszka Michalska, renomowana katowicka piekarnia Michalski
Agnieszka Michalska, renomowana katowicka piekarnia Michalski Arkadiusz Gola
Po wojnie oscypkowej przyszła wojna kołoczowa. Zamach na kołocza śląskiego podstępnie dokonał się na... Śląsku Opolskim. "Spiskowcy", pod wodzą radnego wojewódzkiego Beniamina Godyli, powołali Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego i doprowadzili do uznania swojego kołocza przez Unię Europejską jako produktu chronionego. Zastrzegli recepturę i nazwę.

Opolskie kołoczowe konsorcjum łaskawie pozwoli naszym piekarzom wypiekać kołocze, ale wtedy, gdy przyjmą ich warunki, a więc przystąpią do konsorcjum, uznają jedynie słuszny przepis na ciasto oraz poddadzą się systematycznym kontrolom przez firmę certyfikującą. - Ochrona kołocza jako tradycji zgoda, ale naszej receptury nie zmienimy - mówi Agnieszka Michalska z katowickiej piekarni Michalski.

Eurodeputowany Jan Olbrycht przestrzega przed wojną na kołocze. - Taki certyfikat to forma promocji. Ale pozwólmy piec kołocze tym, którzy to potrafią, co mówię jako smakosz wychowany na tym cieście - mówi Olbrycht.

Opolanie wygrali jednak ważną bitwę. Upiekli najdłuższego kołocza (miał 136 m) i ustanowili rekord Guinnessa.

Stało się! Kołocz śląski, kwintesencja regionalnej tożsamości, znalazł się w trybach unijnych procedur. Jako produkt regionalny będzie teraz chroniony przez Unię, a prawo do używania nazwy oraz znaczka UE na swoich wyrobach mają tylko cukiernicy zgrupowani w Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego. Obszar działania obejmuje dwa województwa śląskie i opolskie, ale Centrala jedynie słusznego kołocza mieści się na Opolszczyźnie w Kujakowicach Górnych, bo to właśnie miłośnicy tego wyjątkowego ciasta z Opolczyzny są pionierami walki o rejestrację kołocza.

Jest ich na razie 17, ale ruch na rzecz kołocza upieczonego według zatwierdzonej przez urzędników unijnych receptury wciąż rośnie w siłę, w myśl zasady kto nie z nami, ten przeciw nam. Do konsorcjum, wspieranego przez Opolski Urząd Marszałkowski, dołączyć się mogą tylko ci producenci, którzy uznają wybraną recepturę, raz na dwa lata poddadzą się ocenie firmy certyfikacyjnej oraz mają cukiernie na obszarach ujętych we wniosku rejestracyjnym. Na razie do konsorcjum weszło dwóch piekarzy z województwa śląskiego, ale już z naszych piekarni słychać głos rodzącej się opozycji: Wara od kołoczy.

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera
W Śląskim Urzędzie Marszałkowskim sprawy kołocza nie traktują ambicjonalnie. - Wszystkim nam chodzi o ochronę tego pysznego ciasta - mówi Tomasz Żak z ŚUW. - Jestem za ustaleniem standardów dotyczących spraw recepturowych, ale nie zawłaszczajmy kołocza w jakiś bezduszny, biurokratyczny sposób - apeluje pisarz Marek Szołtysek, znawca kuchni śląskiej.

Przepis niby prosty, ale nie każdemu wychodzi z pieca smakołyk

Przepis rodzinny sięgający 1850 roku rodziny Małgorzaty i Marka Szołtysków. Proporcje na dwie blachy kołocza

- 40 dkg krupczatki
- 60 dkg pszennej
- 8,5 dkg drożdży
- 2 szczypty soli
- 250 gramów masła
- jedna trzecia kostki margaryny
- dwie szklanki mleka
- 240 gramów cukru
cukier waniliowy
4 jaja całe
4 żółtka

Posypka
w równych proporcjach masło, mąka pszenna i krupczatka oraz cukier i jedno opakowanie cukru waniliowego.

Kołocz śląski jako ciasto weselne wypiekano już w X stuleciu. Miał zagwarantować rodzinie dostatek. Tradycja głosi, że ten z nowożeńców, który pierwszy dostarczy do domu współmałżonka ciasto górował w związku. Dziś często młodzi małżonkowie częstują kołoczem kolegów pracy.
Kołocz występuje w czterech najpopularniejszych odmianach: z posypką bez nadzienia, z nadzieniem serowym, makowym lub jabłkowym.

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dwugłos w sprawie kołocza

Beniamin Godyla, Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego:
- Zachęcam wszystkich piekarzy, cukierników do wstąpienia do naszego konsorcjum. Razem jesteśmy silniejsi, chronimy tradycję, a także uzyskujemy świetne możliwości promocji. Smakoszom nie muszę mówić, że kołocz śląski to wyjątkowy produkt zasługujący na ochronę. Nasze starania o uzyskanie rejestracji trwały kilka lat, Producentów należących do konsorcjum obowiązują ostre wymogi dotyczące m.in. sposobu wypieku, użytych produktów, w celu uzyskania jak najlepszej jakości.

Agnieszka Michalska, renomowana katowicka piekarnia Michalski:
- W naszej ofercie znajdują się tradycyjne śląskie kołocze, ale sprzedajemy je pod innymi nazwami np. ciasto drożdżowe z serem i posypką.
Sama idea ochrony kołocza, jako tradycyjnego ciasta wypiekanego przez śląskie gospodynie, czy jako poczęstunku weselnego, zasługuje na pochwałę, ale konieczność stosowania przez naszą piekarnię innej receptury nie wchodzi w grę. Nasze przepisy wykorzystujemy od lat. Klienci kupują je po prostu dlatego, że są bardzo smaczne i to się liczy, a nie etykietka. AGA

Co na liście?

Listę produktów regionalnych prowadzi ministerstwo rolnictwa i nasze województwo ma na niej 122 wyroby (mi.n. kołocz cieszyński i kołocz weselny). Bardziej prestiżowa i znacząca jest jednak lista unijna.
Po znalezieniu się w tym wykazie kołocz śląski uzyskał takie znaczenie i prawa jak oscypek. Ten górski owczy serek od 2007 roku jest drugim po bryndzy podhalańskiej produktem chronionym przez prawo unijne. Przepisy ściśle określają jego parametry oraz procent mleka krowiego, jaki można i należy użyć przy jego produkcji . AGA

Wideo

Komentarze 20

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość z City K.

Śląsk dopiero od wyzwolenia jest w granicach Polski teraz , a nie zawsze tak było ,jesteś niedouczony nacjonalista i tyle, o Autonomii to sobie najpierw poczytaj a potem pisz ;www. autonomia.pl

G
Gość z City K.

dominus ,mosz recht, do dołbych do tych naszych wyrobow Ślonskich kaj ich niyma nikaj indzi jeszcze ;Mocka, Siminiotka, Rolada Ślonsko, Hekele, Wodzionka, Dymf-kartofle ze śledzym ,kołoc Ślonski ,to zawsze Uma moja robiyła na cieście drożdżowym i sposypkom na wiyrchu, a Filong w środku jak był ,to zależoł łod pory roku , jakie w danym czasie były owoce , ale podstwowym Filongiym calo rocznym to był mak i syr twarogowy- biały. A Opole to jest tyż Ślonsk i poco te larmo, jak byli piyrwsi w tym zgłoszyniu ,to im czeba przyklasnonć i tyla i uszanować to i wpisać sie do tego jeji konsorcjom i tyla ,niy wadzić sie ino go piyc ,żeby tradycjo niy zanikła Kołoc Ślonski mo być zawsze.mom recht. Pyrsk Ślonzoki.

d
dominus

przez unio jako ich produkt regionalny. a tak swojom drogom to trzeba by było go zgłosić do uni bo przeca to jest nasz regionalny wyrób i na całym swiecie nic lepszego nisz nasz ukochany karminadel niy wymyslono

h
hanys

jak chcesz być polokym to papa wolno droga i nie wciskej tu polszczyzny tam kaj ją nie chcą czyli u nos na wolnym slonsku

H
Hanys

Nie zawsze był, teraz jest, a nie wiadomo, jak długo będzie ;)

s
sląnzok niy polok

to ci se yno tak zdo sląsk to sląsk a polska to polska jak chcesz być polokym to se być

G
Ginter

Pozostaje tylko zmiana nazwy, na np.: kołocz regionalny albo kołocz "nazwa cukierni".

s
smakosz

[cyt]Kołocz śląski to jest, ale w województwie śląskim, a nie opolskim - bo z Opolszczyzny taki Śląsk jak z Zagłębia Śląsk (i piszę to, mimo, że mieszkam na Opolszczyźnie)[/cyt]
Biedna kobieto , za czesto chodzisz na zebrania w tej jedynej slusznej partyji slazakowcow.Na Slasku Opolskim wiekszosc rozprawia po Slonsku, przed paroma laty zaczelo im odbijac ze sa Niemcami , ale teraz wszystko wraca do normy.Kolocz,zur , makowka znaja wszyscy , nawet przyjezdni . Kato/witze/ i reszta smolatych miescin nie jestescie pepkiem Slaska...raczej jego wstydliwa strona.

ś
śląsk cieszyński

No niby tak, ale jeżeli cukiernia czy piekarnia od lat piecze kołocze wg własnego przepisu i jest to zakład na terenie śląskiego czy opolskiego województwa, to czemu musi płacić podobno 1000 zł rocznie jakiegoś haraczu? Za 1000 lat tradycji? Prawdziwe kołocze i tak przetrwają na rynku.

N
Nicki TM

To jest sankcjonowanie kilkusetletniej tradycji i darmowej reklamy przez darmozjadow z UE.
Te produkty (oscypki, kolocze) zamienia sie w drogie elitarne produkty niszowe, lub znikna calkowicie.
Poniewaz natura nie znosi prozni, to w miejsce slonskiego kolocza przndzie inny kolocz, tylko nazwy szkoda.
W ten sposob zostanie zniszczona nazwa orginalnego produkt regionalnego, a zarobia na tym miglance z UE i cwaniaki, ktorzy chca wykonczyc konkurencje w sasiednim miescie.
Jezeli sprzedawca orginalnego produktu nie moze nazwac originalnym to chyba trzeba zaprotestowac przeciw takiemu prawu. Lepiej jest w nazewnictwie produkt regionalny i malo znany promowac niz go sankcjonowac.
Te prawo bylo robione pod produkty francuskie i oni i pare cwaniakow gdzie indziej na tym korzystaja.

J
Ja tutejszy

Śląsk to Polska. Tak było, jest i będzie! Widzę, że dla niektórych każdy pretekst jest dobry, aby agitować za autonomią i narzucać ją innym wbrew ich woli i chęci. No cóż, kijem wody się nie zawróci a mieszkańcy Opolszczyzny, myślę, że sami dobrze wiedzą kim są i co jest dla nich najlepsze. Podobnie jak i mieszkańcy Katowic, Zabrza, Gliwic itd.

o
opole

Zrozumcie to w końcu!!

S
SPECMAN

Nie ma czegos takiego jak "Opolszczyzna". :((((((((((((

To pojecie ahistoryczne i propagandowe (tak jak "Zaolzie" itp.)
i 'zungenbrecher' jak "Raciborszczyzna', uzyta tu kilka dni temu.

Jest GóRNY SLASK OPOLSKI.
Wspólny, niepodzielny.
Juz za niedlugo takze administracyjnie zreunifikowany.
A zaraz potem autonomiczny !

s
slonzok

i to prowda kołocz jest naż od dziada pradziada a ni Opolski kołocz jest sląsski a Opole to niy jest sląsk

q
q

hm, ciekawe, "opolszczyzna" brzmi dość egzotycznie. Tak na logikę, myślę, że to gdzieś blisko kieleczczyzny ?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3