Śledzie w oleju, śledzie w śmietanie, śledzie po kaszubsku. Przepis na pyszne i domowe śledzie. Przygotuj je na śledzika 2021

MAO
Przepisy na śledzie, domowe i sprawdzone
Przepisy na śledzie, domowe i sprawdzone ARC Polska Press
Udostępnij:
Śledzie w oleju, śledzie w śmietanie, śledzie po kaszubsku, a może sledzie z musztardą albo cebulką i jabłkiem? Każdy, kto lubi gotować, ma swoje przepisy na śledzie. Mimo tego czasem warto wypróbować też innych, sprawdzonych. Okazji ku temu w mamy w tym tygodniu sporo: ostatki, Środa Popielcowa i Wielki Post tuż-tuż. Oto nasze sprawdzone receptury. Przepisy na śledzie są bardzo różne, a przygotowanie tej przekąski nie jest trudne, trzeba jednak pamiętać, że śledzie lubią "przegryźć się" z sosami, więc warto przygotować je przynajmniej 2-3 godziny przed podaniem.

Przepis na śledzie. Trzeba je namoczyć

Ostatki 2020 czy śledzik, który zbliża się wielkimi krokami to świetna okazja, aby przygotować śledzie samodzielnie. Bo śledzie to bodaj najbardziej popularna ryba w Polsce, tuż obok dorsza, pstrąga czy karpia. Śledzie jemy na święta, ale także na domówkach czy podczas śledzika. Zapewniamy, że przystawki ze śledziami w roli głównej nie są trudne do zrobienia, a także nie zajmują dużo czasu. Trzeba tylko wcześniej śledzie namoczyć, aby nie były za słone.

Jeśli jednak nie macie czasu, aby śledzie moczyć, wystarczy kupić śledzie w wiaderku lub na tacce, np. w oleju lub zalewie i wykorzystać je do przepisów na śledzie, które wam polecamy. Nasza redakcyjna koleżanka robiła je wielokrotnie. Są idealne na śledzika 2020, na domówkę, na urodziny, albo jako przystawka.

Oto sprawdzone przepisy na śledzie

W oleju, po kaszubsku, w śmietanie oraz z cebulką i jabłkami

Śledzie w oleju z cebulką - składniki:

  • 7 filetów śledziowych
  • 1 średnia cebula (najlepsza jest czerwona)
  • ok. pół szklanki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz.

Potrzebny będzie również litrowy słoik. Te śledzie najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem, aby śledzie dobrze się zamarynowały.

Przepis na śledzie w oleju z cebulką:

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny co jakiś czas zmieniając wodę.
  2. Osuszone na ręczniku papierowym śledzie kroimy na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm.
  3. Przekładamy w słoiku kawałki śledzi, liście laurowe i kulki ziela angielskiego.
  4. Całość zalewamy olejem i posypujemy z wierzchu pieprzem.
  5. Słoik wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

W dniu podania śledzika wyjmujemy go ze słoika, przekładamy do miski, dodajmy posiekaną bardzo drobno cebulę i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny.

Przepis na śledzie po kaszubsku: domowe i pyszne

Śledzie po kaszubsku to drugi najpopularniejszy sposób na podanie śledzika. W sklepach bez problemu kupicie takie śledzie, ale zapewniamy, że jeśli raz przygotujecie je sami, to już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowej półki. Domowe śledzie po kaszubsku są o niebo lepsze!

Śledzie po kaszubsku - składniki:

  • pół kilograma śledzi (taki z wiaderka lub na tacce, np. w oleju)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 łyżki octu winnego białego
  • 7 łyżek oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej mocno kwaśnego)
  • 2 łyżki miodu (np. akacjowego lub lipowego)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 4 suszone śliwki
  • 2 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól morska

Sekret śledzi po kaszubsku to sos, który powinien być słodko-kwaśno-pikantny. Te śledzie warto przygotować kilka godzin przed podaniem, bo najlepsze są, kiedy śledzie i sos się "przegryzą" przez kilka godzin w lodówce.

Jak przygotować śledzie po kaszubsku?

  1. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm i wkładamy do miski.
  2. Śledzie zalewamy octem winnym i mieszamy.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na rozgrzanej patelni z olejem (ok. 2 łyżki).
  4. W międzyczasie kroimy śliwki na mniejsze kawałki, a ogórki w kostkę.
  5. Zmniejszamy ogień pod patelnią i do cebuli dodajemy słodką paprykę oraz pozostałe przyprawy, mieszamy.
  6. Dorzucamy śliwki, ogórki, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i mieszamy.
  7. Dodajemy resztę oleju oraz miód i przez 2-3 minut mieszamy na patelni.
  8. Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy sos.

W misce układamy warstwami: śledzie namoczone w occie winnym i sos. Śledzie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Najlepsze śledzie w śmietanie, z cebulką i jabłkiem

Składniki na śledzie w śmietanie:

  • 300 g filetów śledziowych (namoczonych przez ok. 2 godziny w zimnej wodzie i przepłukanych)
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie jabłka (najlepiej słodkie)
  • 3 łyżki octu winnego białego
  • 250 g gęstej śmietany (18 proc.)
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól morska
  • pęczek świeżego koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka miodu (np. akacjowego lub lipowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Śledzie w śmietanie, z cebulką i jabłkiem - krok po kroku:

  1. Śledzie kroimy na 2-3 cm kawałki (np. romby).
  2. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ósemki i kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka.
  4. Koperek i szczypiorek drobno kroimy.
  5. Do miski wrzucamy pokrojone jabłka i cebulę, dodajemy ocet winny, mieszamy.
  6. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek i szczypiorek oraz miód.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Dorzucamy pokrojone śledzie i wszystko mieszamy.

Śledzie w śmietanie są najlepsze, kiedy smaki się połączą, więc warto przygotować 2-3 godziny wcześniej. Smacznego!

Nie przegap

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie