Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki śledziowe.
Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki śledziowe. Dorota Wójcicka
Śledziówka 2024 już 13 lutego. Z tej okazji zebraliśmy dla was pięć przepisów na pyszne sałatki ze śledziem. Sałatka śledziowa z ziemniakami, z fasolą, z burakami… Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!

Śledziówka 2024 - przepisy na sałatki śledziowe naszych Czytelników:

Spis treści

Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z ziemniakami Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 50 g żółtego sera
  • 7 płatów śledziowych
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Śledzie przekroić wzdłuż na połówki, następnie na nieduże kawałki. Wsypać groszek zielony, dołożyć majonez, sól i pieprz, wymieszać.

Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Sylwia Ładyga

Prosta sałatka śledziowa z burakami Sylwii Ładygi [PRZEPIS]


Składniki

  • 500 g matiasów w oleju
  • pół dużego jabłka
  • 2 ugotowane buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz
  • łyżka octu winnego białego
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Katarzyna Jaworek

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką Katarzyny Jaworek [PRZEPIS]


Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • por
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 3-4 płaty śledzia po wiejsku
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 3-4 łyżki majonezu

Wykonanie
Śledzie pokroić w dużą kostkę. Fasolę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki pokroić w kotkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.

Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]


Składniki

  • 300 g obranych ziemniaków
  • 3 płaty śledzia
  • 2 jajka
  • ok. 250 ml startych marynowanych buraczków


Składniki na sos

  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz


Do dekoracji

  • mała czerwona cebula
  • 2 duże zielone oliwki

Wykonanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka i śledzie pokroić w kostkę. Buraki odcisnąć z nadmiaru soku. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć ziemniaki, uformować na kształt ryby, lekko posmarować sosem majonezowym. Na wierzch ułożyć pokrojone śledzie, potem jajka, ponownie posmarować sosem. Wierzch i boki równomiernie obłożyć startymi buraczkami marynowanymi, wygładzić łyżką.
Czerwoną cebulę pokroić na półplasterki. Ułożyć je na wierzchu sałatki na kształt rybich łusek. Oliwki pokroić w półplasterki i udekorować sałatkę wkładając je w środek każdej ,,łuski”. Z plasterka oliwki zrobić oko i pyszczek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska