1/5
Boom na śliwki rozpocznie się jesienią, warto jednak...
fot. GettyImages/YelenaYemchuk

Śliwki można jeść nie tylko jesienią

Boom na śliwki rozpocznie się jesienią, warto jednak postawić na odmiany, które są dostępne także latem.

2/5
Trunek ze śliwek sprawdzi się na każdą okazję. Nie trzeba...
fot. GettyImages/Zulfiska

Nalewka ze śliwek

Trunek ze śliwek sprawdzi się na każdą okazję. Nie trzeba gotować wywaru, pół kilograma wydrylowanych śliwek zalewamy szklanką wódki, szklanką spirytusu i szklanką wody. Dla smaku można dodać też szklankę cukru. Słój z nalewką odstawiamy na minimum miesiąc, potem odcedzamy płyn i znów zostawiamy go na kolejne tygodnie. Im alkohol dłużej leżakuje, tym głębszy ma smak.

3/5
Placek drożdżowy ze śliwkami zjedzony w letni ciepły poranek...
fot. GettyImages/czarny_bez

Ciasto ze śliwkami na drożdżach

Placek drożdżowy ze śliwkami zjedzony w letni ciepły poranek na balkonie? Brzmi kusząco. Przygotowanie wypieku nie stanowi problemu. Potrzebujemy 1,5 szklanki mąki, do której wkruszamy 20 dkg drożdży, dolewamy odrobinę mleka i wsypujemy 2 łyżki cukru. Całość łączymy i odstawiamy na pół godziny pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy 120 ml mleka, łyżkę cukru, ¼ kostki masła i jajko. Ugniecione ciasto znów odkładamy w suche miejsce, a następnie przekładamy do blachy. Wydrylowane i pokrojone śliwki układamy równomiernie na powierzchni. Dla smaku można wierzch posypać cukrem wanilinowym lub cynamonowym. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach Celsjusza.

4/5
Nie każdy jest fanem ciężkiego drożdżowego ciasta. Jest na...
fot. GettyImages/5second

Placek ze śliwkami bez drożdży

Nie każdy jest fanem ciężkiego drożdżowego ciasta. Jest na to sposób! Wystarczy magiczny składnik – proszek do pieczenia. 1,5 szklanki cukru ucieramy z 5 żółtkami, łyżką oleju i 4 łyżkami wody. Dodajemy 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ubitą z 5 białek pianę. Ciasto wylewamy na blachę, wykładamy wydrylowanymi śliwkami. Placek można piec w formie klasycznej lub z kruszonką na wierzchu. Do kruszonki potrzebne są pół szklanki mąki, 1/4 kostki masła oraz 2 łyżki cukru pudru. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach Celsjusza.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zobacz również

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór