Tarta z czekoladą PRZEPIS:
Składniki na 6-8 porcji - 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1,5 szklanki mielonych migdałów, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki oleju kokosowego, 1/2 szklanki mleka kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego, 150 g gorzkiej czekolady, maliny, jeżyny, płatki migdałów do dekoracji, szczypta soli Przygotowanie: Przygotuj spód. Wiórki kokosowe i mielone migdały zmiksuj ze szczyptą soli. Wlej syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie zmiksuj, aż ciasto będzie zbite. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę o średnicy 21 cm wyłóż ciasto i dociśnij do dna i boków.
Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przygotuj krem. Do miski włóż połamaną czekoladę. W rondlu zagotuj mleko kokosowe wraz z syropem klonowym. Kiedy płyn zacznie bulgotać, zalej nim przygotowaną czekoladę. Poczekaj minutę, a następnie całość wymieszaj na gładką masę. Zalej nią upieczony, wystudzony spód. Tartę udekoruj malinami, jeżynami i podprażonymi płatkami migdałów i kremem cytrynowym lemon curd i udekoruj owocami. Tartę można przechowywać 5 dni w lodówce lub zamrozić na miesiąc. Do kremu dodaj też opcjonalnie takie przyprawy, jak cynamon, imbir, anyż, kardamon.
*Niesamowite oświadczyny na dachu Spodka w Katowicach ZDJĘCIA
*Takie wyposażenie samochodów naprawdę ułatwia życie
*Słynna restauracja Kryształowa w Katowicach będzie zamknięta
*Nowy abonament RTV, czyli opłata audiowizualna z rachunkiem za prąd ZASADY, KWOTY, ZWOLNIENIA!
*Tak wyglądają nowe biurowce KTW przy rondzie w Katowicach
*WNIOSKI I DOKUMENTY na 500 zł na dziecko w ramach Programu Rodzina 500 PLUS
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?