Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodka, ale zdrowa, czyli tarta z czekoladą PRZEPIS

Tomasz Klyta
fot. kinga paruzel
Tarta z czekoladą PRZEPIS: Zazwyczaj desery z czekoladą kojarzą nam się ze sporą kalorycznością. Tak jednak nie jest w przypadku tarty z kremem czekoladowym. Autorką przepisu jest Kinga Paruzel i można go znaleźć m.in. w jej najnowszej książce „Fit Słodkości”. Przygotowanie tarty zajmie nam około 70 minut.

Tarta z czekoladą PRZEPIS:

Składniki na 6-8 porcji - 1/2 szklanki wiórków kokosowych,

1,5 szklanki mielonych migdałów, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki oleju kokosowego, 1/2 szklanki mleka kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego, 150 g gorzkiej czekolady, maliny, jeżyny, płatki migdałów do dekoracji, szczypta soli Przygotowanie: Przygotuj spód. Wiórki kokosowe i mielone migdały zmiksuj ze szczyptą soli. Wlej syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie zmiksuj, aż ciasto będzie zbite. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę o średnicy 21 cm wyłóż ciasto i dociśnij do dna i boków.

Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przygotuj krem. Do miski włóż połamaną czekoladę. W rondlu zagotuj mleko kokosowe wraz z syropem klonowym. Kiedy płyn zacznie bulgotać, zalej nim przygotowaną czekoladę. Poczekaj minutę, a następnie całość wymieszaj na gładką masę. Zalej nią upieczony, wystudzony spód. Tartę udekoruj malinami, jeżynami i podprażonymi płatkami migdałów i kremem cytrynowym lemon curd i udekoruj owocami. Tartę można przechowywać 5 dni w lodówce lub zamrozić na miesiąc. Do kremu dodaj też opcjonalnie takie przyprawy, jak cynamon, imbir, anyż, kardamon.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!