Słownik ślonski ODCINEK 15. W stołówce GODEJ Z WITEM

Witold Stech

Wideo

Zobacz galerię (4 zdjęcia)
"Słownik ślonski" - odcinek 15. Dziś w stołówce. Zobaczcie. Wiecie, co to ajntopf albo karminadel? Spokojnie, jedliście to niejeden raz. Nowe odcinki "Słownika ślonskiego" w każdy poniedziałek i piątek o godz. 12:00. Zapraszamy!

Słownik Ślonski
Redaktor Witold Stech, rodzony Ślązak, język śląski wyssał z mlekiem matki dawno temu na ziemi wodzisławskiej. Potem poznał godkę z okolic Katowic. Posłuchajcie jak godo i czego nas uczy. Na co dzień zajmuje się technologiami, a śląski jest jego pasją.

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

To synek - abo mioues Mutter ze Sosnofca, kero ino slyszaua co to sloncko kuchnia, abo niy chciauo ij sie wazic.
Sztampfkartofle i karbinadle - a ku tymu kwasny ogorek abo czerwono cwikua jadlo sie i ji do dzis, ale niy cis tukej nos za balek - co kozdego dnia
Antop bou we wasztag, jak niy bouo czasu, coby kasprowac z obiodym.
A co ejs synek jot na obiod w piontek? Niy powjysz, co tysz karbinadle.

P
POPRAWNIE TO...

Na Śląsku z dziada pradziada czyli od wieków ..... dlatego wiem że na obiad będzie ańtop a na drugie sztamfowane kartofle ćwikła no i oczywiście karbinadle .

Dodaj ogłoszenie