"Smaki świata po polsku" to nowy program kulinarny, który zadebiutuje 6 września na antenie TVP2. Zrealizowany został m.in. na Śląsku

Aleksandra Szatan
Aleksandra Szatan
Ola Nguyen i Robert El Gendy pojawią się w nowym kulinarnym programie TVP „Smaki świata po polsku” Agnieszka Kolon
Ola Nguyen, zwyciężczyni siódmej edycji programu "MasterChef" oraz Robert El Gendy, prezenter telewizyjny zabiorą widzów telewizyjnej "Dwójki" w kulinarną podróż, okraszoną niezwykłymi opowieściami ludzi, którzy za te smaki odpowiadają. W niedzielę, 6 września na antenie TVP2 zadebiutuje nowy program "Smaki świata po polsku". Realizowany był m.in. na w Katowicach, Chorzowie i Gliwicach, zresztą cała ekipa (poza prowadzącymi) tworząca program, pochodzi ze Śląska. - Za nami prawie sześć tysięcy kilometrów po Polsce w poszukiwaniu egzotycznych dla nas, Polaków, smaków - zdradza Tomasz Dziedzic z katowickiej firmy Halo Media, która odpowiada za realizację programu.

Nowy program kulinarny w telewizji

Ola Nguyen to mistrzyni kuchni. Podbiła serca widzów nieszablonowym podejściem do polskiej kuchni, którą nieustannie wzbogaca orientalnymi smakami. Nic dziwnego, młoda adeptka sztuki kulinarnej dzieciństwo spędziła w Wietnamie, a do Warszawy przyjechała w wieku siedmiu lat.
Teraz chce poznać kulinarny gust mniejszości etnicznych, które mieszkają w Polsce.
Pomaga jej w tym Robert El Gendy, prezenter, który choć urodził się na Mazurach, ma w sobie egipską krew.
Któż lepiej, niż ten duet zgłębi kuchnię, a także zwyczaje i życie egzotycznych narodowości zamieszkujących kraj nad Wisłą?
Program "Smaki świata po polsku" pokaże, że nawet nie opuszczając granic Polski można zakosztować orientalnego smaku, a Polacy to naród tolerancyjny i ciekawy świata.

Za realizację "Smaki świata po polsku" odpowiedzialna jest katowicka firma Halo Media, której szefem jest Tomasz Dziedzic. Z Katowic jest też Michał Muzyczuk, reżyser, który wspólnie z Tomaszem jest producentem programu.

- W każdym odcinku poznajemy kuchnie mniejszości narodowych ale też stosunek ludzi zza granicy do polskich smaków i aromatów. Zaczynamy od rodzinnych stron Oli , Wietnamu, by później zabrać widzów w podróż do Meksyku, Indonezji, Japonii i wielu innych rejonów świata - mówi Tomasz Dziedzic.

- O wielu miejscach i ludziach zapewne większość widzów dowie się po raz pierwszy. Będzie smacznie, egzotycznie i kolorowo. Nigdy nie przypuszczałem, że w wiosce pod Nowym Targiem, na szczycie góry, ugości nas rodowita Japonka serwując dania swojej rodzimej kuchni. Takich smaczków mamy sporo - dodaje.

Musisz to wiedzieć

Program realizowany m.in. na Śląsku

Wśród miejsc, gdzie zawitała ekipa programu "Smaki świata po polsku" jest m.in. restauracja Browar Przystań w Parku Śląskim w Chorzowie, Baklava i Amfora w Katowicach oraz Ormiańska w Gliwicach.

Restauracje w Katowicach i Gliwicach prowadzone są przez ludzi, którzy pochodzą spoza granic Polski lub przez podróżników. W Program daje więc szanse, by pokazać także ich pokazujemy historie.

W erze pandemii, gdy turystyka jest utrudniona, wędrówkę Oli i Roberta potraktujemy jako podróż, w której odkryjemy smaki i uroki świata.
Premiera "Smaki świata po polsku" 6 września o godz. 11.15 w TVP2.

Nie przeocz

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Netflix będzie kręcił w Krakowie. Projekt na razie owiany tajemnicą

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie