Targi GASTRO MEETING to wydarzenie skierowane do branży spożywczej. Podczas trzech dni targowych wystawcy i goście mają szansę nawiązać nowe kontakty biznesowe, przedyskutować obecne w branży problemy i zagadnienia, a także ocenić kierunki rozwoju. Na targi tradycyjnie już zapraszamy osoby związane z branżą spożywczą, gastronomiczną, usługową. Wystawcami targów są zarówno producenci, jak i dystrybutorzy sprzętu oraz wyposażenia gastronomii, a także przedstawiciele oferujący technologie i usługi branżowe.
Tegoroczną nowością są Targi Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej EXPO SMAKI. Podczas wystawy producenci i importerzy zaprezentują urządzenia dla osób dbających o zdrowie i dobrą jakość spożywanych produktów – m.in. wyciskarki do soków, kiełkownice, prasy do oleju, a także zgrzewarki próżniowe, urządzenia do gotowania sous vide, a także szeroki wybór pojemników i akcesoriów do przechowywania żywności. Wytwórcy i hodowcy zaprezentują żywność tradycyjną, wytwarzaną na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz organiczną. Będzie można spróbować i kupić między innymi oleje tłoczone na zimno, masło klarowane, wędliny i sosy, mieszanki ziół czy soki naturalne wytwarzane w rodzinnej tłoczni. Poszukujący żywności ekologicznej i o specjalnych właściwościach będą mogli wybrać produkty bez glutenu, laktozy i cukru. Wśród nowości prezentowanych przez wystawców znajdą się np. bio eliksir ziołowy, specjalna marynata i panierka do mięs i ryb, cukierki i lizaki bez cukru słodzone stewią, czy szafa do sezonowania wołowiny.
Wśród atrakcji towarzyszących targom znajdą się pokazy kulinarne przygotowane przez Klub Szefów Kuchni oraz lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, prezentujące popularne oraz mniej znane przysmaki z terenu Śląska i Zagłębia. Będzie można skosztować m.in. barszczu białego, tradycyjnych pieczonek oraz ciasta drożdżowego. Tradycje regionu będzie prezentował na stoisku Śląskiego Urzędu Marszałkowskiego znany i lubiany mistrz, Remigiusz Rączka. Z kolei Śląska Izba Rolnicza zaprosi wszystkich chętnych na piknik drobiowy, a młodzi adepci sztuki kulinarnej będą mogli wziąć udział w konkursie zorganizowanym z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. W swoich zmaganiach uczestnicy będą musieli wykorzystać filet z suma oraz szpinak.
Więcej na stronach:
www.exposmaki.pl
www.hotel-gastro.pl
Godziny otwarcia targów:
19 czerwca. piątek godz. 10.00 – 17.00
20 czerwca, sobota godz. 10.00 – 17.00
21 czerwca, niedziela godz. 10.00 – 16.00
Bilet wstępu:
5 PLN – normalny
Wstęp bezpłatny:
•Po rejestracji on-line na stronie targów EXPO SMAKI
•Za okazaniem zaproszenia
Adres:
Centrum Targowo-Konferencyjne
Expo Silesia
41-219 Sosnowiec
ul. Braci Mieroszewskich 124
*BURZOWA MAPA POLSKI ONLINE Gdzie jest burza i przygotuj się [RADAR BURZOWY]
*Tak wygląda certyfikowany dom pasywny w Bielsku-Białej. Ogrzewanie to tylko 400 zł rocznie
*Przepisy drogowe od 18 maja 2015: 50 km/h + odebranie prawa jazdy
*Samochód staranował w przystanek w Chorzowie. Kobieta w szpitalu
*Śląsk Plus. Górny Śląsk jest piękny ZDJĘCIA INTERAKTYWNE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?