Jeśli ma się cukrzycę, trzeba do końca życia kontrolować ilość i jakość spożywanych pokarmów. To od tego przede wszystkim uzależniona jest prawidłowa glikemia. Mówili o tym podczas majowych Spotkań Medycznych im. Krystyny Bochenek w Radiu Katowice prof. Janusz Gumprecht, diabetolog, oraz dr n. med. Magdalena Olszanecka- Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości.
- Cukrzyca jest chorobą, na którą zapracowaliśmy sobie jedząc to, czego nie powinniśmy, ale jak już spotkała nas ta kara, to parę rzeczy powinniśmy w jadłospisie przemyśleć. Z moich obserwacji wynika jednak, że chorzy na cukrzycę stosują się do dietetycznych zaleceń lekarzy zaledwie w 10 proc. - przyznała dr Olszanecka-Glinianowicz.
Dbałość o odpowiednią wagę ciała to bardzo istotny element terapii cukrzycy. Nie jest łatwo schudnąć, gdy ma się tę chorobę, ale jest to możliwe. - Najważniejsze to ustalić dietę z lekarzem, a nie próbować odchudzać się na własną rękę, stosując rzekomo cudowne diety, bo takie nie istnieją - przekonywał prof. Janusz Gumprecht, namawiając też pacjentów do codziennej aktywności fizycznej, naturalnie po konsultacji z lekarzem.
Najczęściej popełniane błędy żywieniowe cukrzyków to przekonanie, że szkodzić mogą tylko słodycze, a tak naprawdę ważna jest kontrola wszystkich spożywanych pokarmów, bowiem cukry proste, fruktoza czy laktoza są w wielu z nich. Niewskazane jest np. spożywanie owoców po kolacji, albo kolacja z dużą ilością nabiału.
Niebezpieczne mogą też być tzw. produkty dla diabetyków. - Nie dość, że niesmaczne, to badania pokazują, że wiele tzw. słodzików ma negatywny wpływ na komórki trzustkowe, a te starszej generacji prowadziły nawet do rozwoju nowotworów trzustki. Nie mówiąc o tym, że w czekoladzie jest sam tłuszcz - wyjaśniała dr Olszanecka-Glinianowicz.
Osoby z cukrzycą tymczasem rzadko zwracają uwagę na spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Absolutnie niewskazane jest jedzenie masła czy smażenie na smalcu, gdyż potrawy te dodatkowo uszkadzają i tak już osłabione cukrzycą ściany naczyń, zwiększając ryzyko udaru czy zawału serca. Niewskazane są też jednak diety ograniczające, bądź eliminujące spożycie węglowodanów. Odnosi się to m.in. do tzw. diety Kwaśniewskiego, zwanej też optymalną. - Choć Polska Akademia Nauk uznała ją za dietę szkodliwą dla zdrowia, nadal, o zgrozo, są tacy, którzy ją stosują. Stanowczo odradzam. Nie dość, że nie leczy się tak cukrzycy, to jeszcze można "z pomocą" tej diety cukrzycy się nabawić - przestrzegała dr Olszanecka-Glinianowicz.
Dlaczego jest tak szkodliwa dla zdrowia? W normalnie funkcjonującym organizmie tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów. Jeśli ich nie ma, rośnie stężenie ciał ketonowych. Mózg zamiast żywić się glukozą, która się nie wytwarza, zaczyna się żywić ciałami ketonowymi. - Na początku możemy mieć nawet dobry nastrój, jak po kieliszku wina, ale potem będzie gorzej, jak po butelce -porównywała obrazowo dr Olszanecka-Glinianowicz. Dieta ta nie tylko nie leczy cukrzycy, ale na skutek długotrwałej ketozy, prowadzi do uszkodzenia trzustki. Może być nawet przyczyną wtórnej cukrzycy. Nadmiar tłuszczy nasyconych i białka powoduje z kolei miażdżycę i zwiększa ryzyko zawału i udary mózgu.
Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym powinny stanowić ok. 45-50 proc. dziennego zapotrzebowania. Tłuszcze - 30-35 proc. , a białka - 15-20 proc. Takie są właściwe proporcje żywieniowe w cukrzycy.
Przepis na zdrowie
Możesz jeść pieczywo pełnoziarniste, kaszę, mleko odtłuszczone, chude mięso, drób bez skóry (z wyjątkiem kaczki i gęsi),chude ryby, tłuszcze nieutwardzone,oleje roślinne, ziemniaki, jarzyny i soki jarzynowe, niewielkie ilości owoców, słodycze dla diabetyków
Ograniczaj pieczywo białe, ryż biały, ciasto drożdżowe,jogurty, awokado, oliwki, soki owocowe bez dodatku cukru
Wystrzegaj się cukru, miodu, słodkich i tłustych ciast, czekolady, lodów, dżemów, pełnego mleka, masła, majonezu, frytek, słodkich soków owocowych, owoców suszonych, tłustych serów, tłustych ryb, słoniny, salcesonu, mięsa kaczki, gęsi, alkoholu.
Przepis na zdrowie - zamiast majonezu
Majonez to kaloryczna bomba niezdrowa nie tylko dla cukrzyków. Można ją zastąpić sosem tzaziki - 150 g chudego serka bielucha, 100 g ogórka, ząbek czosnku, 10 g cebuli. Ogórek z cebulą i czosnkiem zetrzeć na tarce, wymieszać z serkiem. W 60 g są 63 kalorie.
Juwenalia Śląskie 2012: program, wydarzenia, zdjęcia, filmy
Kanon książek śląskich: Debata Dziennika Zachodniego
* WEŹ UDZIAŁ W PLEBISCYTACH:
CHUDNIESZ - WYGRYWASZ ZDROWIE
NAJSYMPATYCZNIEJSZY ZWIERZAK ŚLĄSKIEGO ZOO
* BUDYNEK JAK TITANIC? JEDNA Z NAJWIĘKSZYCH ZABRZAŃSKICH TAJEMNIC ODKRYTA [ZDJĘCIA + FILM]
* OSTATNI CASTING MISS ZAGŁĘBIA 2012 [ZOBACZ ZDJĘCIA!]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?