Sprawdzony przepis na leczo: Zrób pyszne i szybkie leczo [LECZO PRZEPIS]

Marlena Polok-KinZaktualizowano 
PRZEPIS NA LECZO Z CUKINĄ + SPOSÓB PODANIA Jak zrobić leczo z cukinią? Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. 40 minut. Zobacz przepis na leczo z cukinią.

Jak zrobić leczo? Poniżej podajemy przepisy na leczo - proste, sprawdzone i wypróbowane przez dziennikarzy Dziennika Zachodniego.

ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY:
Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!
Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto

LECZO Z CUKINIĄ PRZEPIS:

Przepis na leczo z cukinią - składniki:

5 cukinii (młodych, niezbyt dużych)
4 dorodne strąki papryki (różne kolory)
20 dag kiełbasy, np. śląskiej (unikamy najtańszych)
2 duże cebule (może być też cebuloczosnek)
1 puszka pomidorów (w całości)
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki
2 łyżki oleju
Sól, pieprz, przyprawy do smaku, np. papryka słodka, ostra.
Kostka rosołowa.

JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINIĄ?

Gotuje Aneta Twaróg

PRZEPIS NA LECZO

Leczo z cukinią - sposób przygotowania:

Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem zaś w 2-3 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę - niezbyt drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę - ma być złota i pachnąca.
Dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Potem dodajemy ok. pół szklanki wody, kostkę rosołową i przykrywamy, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, pilnując, by się nie przypaliło.
Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i znów chwilę dusimy.

Dokładnie mieszamy i dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, pokrojone na kawałki (sprawdzone - pomidory w całości w puszkach są zwykle słodsze, mają intensywny smak i bardziej nadają się do naszej potrawy niż te od razu kupione w kawałkach).

Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż pomidory się połączą z potrawą. Na koniec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i czosnek, mieszamy delikatnie. Dusimy całość aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować.

Pod koniec gotowania dodajemy do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawiamy - jak lubimy.

Tak przygotowane błyskawiczne leczo można podawać z ryżem ugotowanym w woreczkach. Jest smaczne zarówno z nim wymieszane i chwilę podduszone, by się smaki przegryzły, jak i z ryżem podanym na sypko.

Można także podać je z posmażonymi ziemniakami w plasterkach. Próbowaliśmy nawet z makaronem świderki, a także z pieczywem.

Smacznego!

JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINIĄ?

PRZEPIS NA LECZO

Wideo

Materiał oryginalny: Sprawdzony przepis na leczo: Zrób pyszne i szybkie leczo [LECZO PRZEPIS] - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 46

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
m
mario J

Jeśli uważasz że jest za mało kiełbasy to weź odwrotnie czyli:...dwadzieścia dkg cukinii i pięć kg kiełbasy to wtedy nawet Węgrzy się zdziwią.

zgłoś
K
Kowal X

20 dag kiełbasy do Leczo na 5 cukinii??? To jest węgierskie danie, a Węgrierska kuchnia stoi mięsem!!!

zgłoś
k
kaban

Moim zdaniem jeden z lepszych przepisow jaki znalazlem. Oosobiscie polecam bez modyfikacji bo nie stac mnie na panasonica :/

zgłoś
q
qur.....a

Jak wyłączyć dźwięk ?!!!

zgłoś
Z
ZnawcaTematu

Zastanawiam się czy filips da radę. Nie mam panasonica... A te pomidory - sprawdziłem, rzeczywiście są miękkie!

zgłoś
m
mozaika

maja byc miekkie,

zgłoś
W
Wiola

Ja dodaje pomidory zblendowane. Nie lubię kawałków pomidorow, bo są bardzo miękkie dlatego blenduje je panasonicem i dodaję do reszty warzyw, co tworzy gęsty sos.

zgłoś
A
Arbi

Pordolicie

zgłoś
M
MMeer

Paprykę również się obiera się. Przecież te farfocle skór pływające w leczo to okropieństwo.

zgłoś
J
Ja

Po co kostka rosołowa ? po co dodajesz Magi ? No chyba że na mrożonkach chcesz robić. świeże warzywa sam smak i aromat !! bez dodatków. Ja nawet soli nie dodaje.

zgłoś
c
cedek

na huj ta kostka rosołowa ?

zgłoś
G
Gość II

Tak, mój poprzednik ma rację, prawdziwe leczo składa się z 3 części warzywnych - cebuli, papryki i pomidorów. Oczywiście i z przypraw i dodatku boczku i wędliny. Radzę zajrzeć do książeczki znawcy m.in. tradycyjnej kuchni węgierskiej - Nobel dla papryki/Tadeusza Olszańskiego! To co proponuje nam powyższa "kucharka", to nawet nie ratatuj, ale jakaś, być może i smaczna, ale dziwna mieszanina !

zgłoś
g
grazyna

dużo chemii mało umiejętności

zgłoś
o
ola

niezbyt ten przepis .

zgłoś
R
Roman

Uwielbiam przepisy, w których na liście zakupów są rzeczy typu kostka rosołowa...

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3