Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na leczo: Zrób pyszne i szybkie leczo LECZO PRZEPIS

Marlena Polok-Kin
Leczo z cukinią - przepis
Leczo z cukinią - przepis Marcin Kin
PRZEPIS NA LECZO Z CUKINĄ + SPOSÓB PODANIA Jak zrobić leczo z cukinią? Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. 40 minut. Zobacz przepis na leczo z cukinią.

Jak zrobić leczo? Poniżej podajemy przepisy na leczo - proste, sprawdzone i wypróbowane przez dziennikarzy Dziennika Zachodniego.

ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY:
Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!
Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto

LECZO Z CUKINIĄ PRZEPIS:

Przepis na leczo z cukinią - składniki:

5 cukinii (młodych, niezbyt dużych)
4 dorodne strąki papryki (różne kolory)
20 dag kiełbasy, np. śląskiej (unikamy najtańszych)
2 duże cebule (może być też cebuloczosnek)
1 puszka pomidorów (w całości)
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki
2 łyżki oleju
Sól, pieprz, przyprawy do smaku, np. papryka słodka, ostra.
Kostka rosołowa.

Nie przegapcie

JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINIĄ?

Gotuje Aneta Twaróg

PRZEPIS NA LECZO

Leczo z cukinią - sposób przygotowania:

Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem zaś w 2-3 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę - niezbyt drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę - ma być złota i pachnąca.

Dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Potem dodajemy ok. pół szklanki wody, kostkę rosołową i przykrywamy, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, pilnując, by się nie przypaliło.
Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i znów chwilę dusimy.

Dokładnie mieszamy i dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, pokrojone na kawałki (sprawdzone - pomidory w całości w puszkach są zwykle słodsze, mają intensywny smak i bardziej nadają się do naszej potrawy niż te od razu kupione w kawałkach).

Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż pomidory się połączą z potrawą. Na koniec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i czosnek, mieszamy delikatnie. Dusimy całość aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować.

Pod koniec gotowania dodajemy do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawiamy - jak lubimy.

Tak przygotowane błyskawiczne leczo można podawać z ryżem ugotowanym w woreczkach. Jest smaczne zarówno z nim wymieszane i chwilę podduszone, by się smaki przegryzły, jak i z ryżem podanym na sypko.

Można także podać je z posmażonymi ziemniakami w plasterkach. Próbowaliśmy nawet z makaronem świderki, a także z pieczywem.

Smacznego!

JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINIĄ?

PRZEPIS NA LECZO

Zobaczcie koniecznie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sprawdzony przepis na leczo: Zrób pyszne i szybkie leczo LECZO PRZEPIS - Dziennik Zachodni