Świąteczna kuchnia: Uwaga na mąkę! Może wybuchnąć!

Michał Wroński
Wybuchająca mąka eksperyment fizyczny
Wybuchająca mąka eksperyment fizyczny Arkadiusz Gola
Udostępnij:
Jakie niebezpieczeństwa czekają na nas w świątecznej kuchni? Największe - to mąka. Dlaczego? Wyjaśnia dr Dariusz Kajewski z Instytutu Fizyki Uniwersytetu Śląskiego.

Mąka. To najgroźniejsza z substancji stosowanych w świątecznej kuchni. Mało kto pamięta, że w temperaturze 400 stopni Celsjusza gwałtownie się spala, zwłaszcza jeśli występuje w postaci zawieszonego pyłu (wówczas jest duży dostęp tlenu i duży kontakt z płomieniem). Jeśli zatem przy zapalonym palniku na piecu zdarzy nam się kichnąć w mąkę, to mamy zagwarantowaną „fajerę” na sto dwa. W XIX stulecia wybuch mąki zmiótł z powierzchni ziemi młyn z Minneapolis.

*Regionalna lista płac. Sprawdź, ile zarabiają [ZAROBKI OD 100 ZŁ DO 1 MLN ZŁ]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

F
Fridka Nowoczka
A kutja - panie dochturze - tysz szczylo?
f
fazan
Tak właśnie dzięki spalaniu mąki pomieszanej z węglem wyleciały w powietrze dwa bloki energetyczne pod niemiecką granicą, bo PSL ma władze na Tuskiem i wszystko może. Wysadzić. No a jaka i cisza z tym wysadzeniem bloków. To aż dziw bierze.
F
Fridka Nowoczka
Co jak co, ale my tukej na Sloncku wjymy, jak to co nazywocie pyuami umjy eksplodowac. Starzik osprawiol, jak taki jedyn spot Kielc, kery sie na dole zakurzol cygareta - to niy bolo co z niego zbjyrac. Bo kolynsztalb dupnol!
A eksplodujonco monka, to jasne - jak jo pieka koloczki, to sie starom, coby tymperatura w kuchni bola ponizy 400 stopni - a i piekarnik tyj tymperatury niy mo - bo niy ino, ze niy idzie, a do tego, to by sie koloczki spololy.
To wjym ot mojij Starki - a ona ot swojij - i bes tosz niy cza mi mondrokow, co robiom nos za bozna!
Moga tysz za darmo sprzedac mondrokowi instytutowymu, co wrazynie palcyskow do wody co mo 80 stopni, tysz moze byc gyferlich!
o
opa ziguś
hajcły spodnioki z klapom.
o
opa
Ostatnimi czasy było bardzo dużo takich wypadków zapalenia mąki, niestety tylko w mózgach niektórych " naukowców ".
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie