MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczna kuchnia: Uwaga na mąkę! Może wybuchnąć!

Michał Wroński
Wybuchająca mąka eksperyment fizyczny
Wybuchająca mąka eksperyment fizyczny Arkadiusz Gola
Jakie niebezpieczeństwa czekają na nas w świątecznej kuchni? Największe - to mąka. Dlaczego? Wyjaśnia dr Dariusz Kajewski z Instytutu Fizyki Uniwersytetu Śląskiego.

Mąka. To najgroźniejsza z substancji stosowanych w świątecznej kuchni. Mało kto pamięta, że w temperaturze 400 stopni Celsjusza gwałtownie się spala, zwłaszcza jeśli występuje w postaci zawieszonego pyłu (wówczas jest duży dostęp tlenu i duży kontakt z płomieniem). Jeśli zatem przy zapalonym palniku na piecu zdarzy nam się kichnąć w mąkę, to mamy zagwarantowaną „fajerę” na sto dwa. W XIX stulecia wybuch mąki zmiótł z powierzchni ziemi młyn z Minneapolis.

*Regionalna lista płac. Sprawdź, ile zarabiają [ZAROBKI OD 100 ZŁ DO 1 MLN ZŁ]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni