Spis treści
Światowy Dzień Kebabu 2022
Kebab to jedno z najpopularniejszych dań fastfoodowych na świecie, również w Polsce. Ma nawet swoje święto. 8 lipca obchodzimy Światowy Dzień Kebabu, czyli World Kebab Day. Sama nazwa dania odnosi się do co najmniej 20 odmian tej potrawy.
Skąd pochodzi kebab?
Kebab to danie pochodzące z terenów arabskich. Wśród krajów mających w swoim menu kebab wymienia się między innymi Syrię, Turcję i Liban. Następnie emigranci arabscy osiedlali się w Europie i zakładali pierwsze lokale specjalizujące się w przygotowywaniu tej potrawy.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię
W Niemczech od 1969 roku rozwinęła się tradycja döner kebab, czyli opiekania mięsa na wielkim rożnie i ścinanie kawałków mięsa za pomocą ostrego noża. Druga metoda przyrządzania tego dania to szysz kebab, czyli mięso pieczone jest w formie pojedynczych szaszłyków, a nie w całości.
Pierwszy kebab w Polsce
W Polsce pierwszy lokal serwujący kebab otworzono w Sopocie w 1973 roku. Następnie powstawały kolejne lokale w tym mieście, m.in. uznawany za najstarszy obecnie w kraju – wciąż działający - Kebab Sopocki, który istnieje od 1999 roku.
Według niektórych źródeł, w Warszawie pierwszy kebab powstał w 1992 roku w domu handlowym Sezam. Z mapy stolicy zniknął wraz ze zburzeniem tego budynku w 2014 roku. Z innych źródeł wynika, że najstarszy, wciąż funkcjonujący od 1994 roku lokal z kebabem Efes, mieści się na warszawskiej Saskiej Kępie przy ulicy Francuskiej 1.
W książce „Król kebabów” Marty Mazuś opisany został Ahmet Maho Kazkondu z Turcji, który w latach 90. XX wieku przyjechał do Polski, aby rozkręcić kebabowy biznes. Z biegiem czasu otworzył bar z kebabem w przejściu podziemnym Dworca Centralnego.
„W jeden z tych 35 dni na dworcu poznał Araba. W przejściu podziemnym koło peronów Arab miał swój bar. Maho, w końcu kiedyś kucharz, zatrudnił się u Araba i przez następne pół roku pracował u niego za jedzenie. A po kolejnym pół roku za jedenaście tysięcy zdenominowanych już złotych Arab odstąpił Maho swój bar. Z poziomu torów Maho odbił się na poziom peronu. Rok 95. Po dwóch latach od przyjazdu mógł wznowić swój plan zapoznawania kebaba z Polakami” - pisze Marta Mazuś.
Polskie danie narodowe?
W książce „Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym” Krystian Nowak we wstępie stwierdza:
„Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj fast foodu. W 2010 roku wartość kebabowego rynku przekroczyła 2,5 miliarda złotych. Kulinarni celebryci wielokrotnie wyrażali swoje obrzydzenie wobec potrawy, która zyskiwała status nie tyle kultowej, co ludowej”.
Następnie dodaje, że w Polsce co najmniej jedna trzecia restauracji specjalizuje się w serwowaniu potraw kebabopodobnych. Z badań OBOP przytoczonych przez autora w publikacji wynika, że w 2010 roku na kebab poza domem zdecydowało się aż 33% badanych, a w badaniu z 2016 roku kebab był wyborem aż 45% respondentów. A przecież żaden lokal z kebabem nie obyłby się bez przyjezdnych klientów - emigrantów z Izraela, Indii i Turcji.
[...]„Polacy są też ostrożni względem różnych trendów jedzeniowych – niekoniecznie jedzą to, co uważają za modne. Wyjątkiem jest tutaj kebab, który uważany jest za modny i jednocześnie jest najczęściej wybierany” – komentuje Salomea Świerkowska, badaczka z ARC Rynek i Opinia w rozmowie z portalem Wirtualne Media.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

EH Excellent Houseware
Koopman International Zestaw do sushi 7El. Czarny

Kilner
Kilner Peeble Pojemnik porcelanowy / ceramiczny szary 0025.362

FoodSaver
Foodsaver Pojemnik do przechowywania próżniowego Fresh 2.0 FFC022X

Joseph Joseph
Joseph Joseph Jj Zestaw 4Desek Do Krojenia Rosegold Foliosteel (60172)

Cole & Mason
Cole&Mason młynek inverta flip chrome zestaw do soli i pieprzu ...

Peugeot
Peugeot Zestaw Młynków Do Pieprzu I Soli - Czarno Biały Tahiti ...

Ade
Ade Cyfrowy Minutnik Kuchenny Td 1601 Ade Td 1601 Czarny 101X70X11 mm
Tort kebabowy i sushi
Krystian Nowak zaznacza, że w Polsce właściciele barów z kebabem wykazują się sporą wyobraźnią. W ich ofercie można znaleźć takie pomysły kulinarne, jak sushi kebab, który jest jedynie odpowiednio pociętym i przygotowanym kebabem w cienkim cieście. Inną ciekawostką są pierogi nadziewane mięsem kebabowym.

Autor „Kebabistanu" wspomina w swojej książce lokal Kebab Relax z Radzymina, gdzie podawano nawet tort kebab, który stał się hitem lokalu. W formie przypomina on tort naleśnikowy, przyrządzony z warstwowo ułożonego mięsa, cienkich pit i polanych obficie sosem. Ponadto w ofercie są takie ciekawostki jak:
- weselny bukiet z kebaba,
- tort kebabowy,
- kebab w czekoladzie.
Kebab – składniki najpopularniejszego dania
Główną zasadą przygotowywania kebabu jest hołdowanie tradycji islamskiej jedzenia halal, czyli unikania spożycia wieprzowiny. Dlatego w kebabach używa się:
- wołowiny,
- baraniny,
- kurczaka.
Istnieją różne wersje kebabu. Turecki adana kebap został wpisany do rejestru nazwy pochodzenia jako specjalność z Adany w 2005 roku. Pikantne mięso mieszane jest z baranim tłuszczem z ogona. Z przypraw tureckich używa się kuminu i sumaku oraz sporej ilości posiekanej natki pietruszki.
Wśród innych wersji kebabu znanych w Europie jest kapsalon. To danie przypomina rodzaj zapiekanki. Mięso baranie, frytki, polewa się sosem i obficie posypuje serem. Na koniec podaje się ze z sałatką ze świeżych warzyw. W zależności od użytych składników kebab może być mniej lub bardziej kaloryczny. Najmniej kalorii ma kebab drobiowy - około 380 kcal. Natomiast kebab wołowy to już 420 kcal.
Najlepszy kebab według Roberta Makłowicza
Youtuber prowadzący kanał „KebsonTV – Podróże za Kebabem” zapytał mistrza kuchni Roberta Makłowicza, gdzie jadł najlepsze kebaby w życiu.
„Najlepsze kebaby jadłem w dwóch miejscach na świecie. W Armenii, jeśli podejrzycie jeden z moich odcinków jeszcze realizowanych dla telewizji, to tam zobaczycie, jak zrobić kebab na szpadzie - ogromna ilość masła, mielone mięso z jagnięciny albo baraniny i przyprawy. […] Jest arcygenialny! Jeśli chcecie coś innego, to pojedźcie do Stambułu. W Stambule, szczególnie adana kebap albo kebab z jogurtem” - odpowiedział Robert Makłowicz.
Kolejnymi polecanymi przez niego miejscami na zjedzenie kebabu są Berlin i Wiedeń. A Wy gdzie macie swoje ulubione miejscówki?
Źródło:
- „Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym”, Krystian Nowak, Krytyka Polityczna
- Kebab najchętniej wybieranym przez Polaków posiłkiem na mieście, Wirtualne Media
- „Król kebabów i inne zderzenia polsko-obce”, Marta Mazuś, Wielka Litera
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Może pora na nową patelnię?

ERNESTO
ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 24, 1 sztuka
Opis produktu zbliżona do kamiennej powierzchnia w…

ERNESTO
ERNESTO Patelnia z odlewu aluminium, Ø 28 cm
Opis produktu zbliżona do kamiennej powierzchnia w…

ERNESTO
ERNESTO Patelnia aluminiowa Ø 24 cm
ERNESTO® Patelnia aluminiowa Ø 24 cmOpis produktu …

ERNESTO
ERNESTO Patelnia do serwowania Ø 28 cm z pokrywką
ERNESTO® Patelnia do serwowania Ø 28 cm z pokrywką…

ERNESTO
ERNESTO Patelnia aluminiowa Ø 28 cm
ERNESTO® Patelnia aluminiowa Ø 28 cmOpis produktu …

ERNESTO
ERNESTO Patelnia z odlewu aluminiowego, Ø 24 cm
ERNESTO® Patelnia z odlewu aluminiowego, Ø 24 cmOp…

ERNESTO
ERNESTO Patelnia z odlewu aluminiowego, Ø 28 cm
ERNESTO® Patelnia z odlewu aluminiowego, Ø 28 cmOp…

Tefal
Tefal Patelnia aluminiowa Elemental B59504, Ø 24 cm
Tefal Patelnia aluminiowa B59504, Ø 24 cmTefal ELE…

ERNESTO
ERNESTO Patelnia aluminiowa Ø 24 cm
ERNESTO® Patelnia aluminiowa, Ø 24 cmOpis produktu…

ERNESTO
ERNESTO Patelnia / patelnia grillowa aluminiowa, 1 sztuka
Opis produktu ułatwia przygotowanie zdrowych potra…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?