Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018 w Żywcu: Damian Sobek z Masterchef gotuje w ogromnym kotle ZDJĘCIA

Łukasz Klimaniec
Łukasz Klimaniec
Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018 organizowany przez Światowe Stowarzyszenie Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy założone przez Barbarę Czul to już markowe wydarzenie, które każdego roku gromadzi tysiące osób z różnych stron Polski i świata. Od piątku 10 sierpnia w Amfiteatrze pod Grojcem trwa gotowanie tej tradycyjnej potrawy.
Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018 organizowany przez Światowe Stowarzyszenie Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy założone przez Barbarę Czul to już markowe wydarzenie, które każdego roku gromadzi tysiące osób z różnych stron Polski i świata. Od piątku 10 sierpnia w Amfiteatrze pod Grojcem trwa gotowanie tej tradycyjnej potrawy. Łukasz Klimaniec
W Amfiteatrze pod Grojcem w Żywcu od piątku trwa Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018. W sobotę do gigantycznego kotła organizatorzy festiwalu wrzucili tonę mięsa, kapustę kiszoną i przyprawy. W niedzielę zaplanowano wspólne degustowanie kwaśnicy i próbę pobicia rekordu osób jedzących ją naraz. Nad kwaśnicą czuwa Damian Sobek, finalista Masterchefa ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018 organizowany przez Światowe Stowarzyszenie Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy założone przez Barbarę Czul to już markowe wydarzenie, które każdego roku gromadzi tysiące osób z różnych stron Polski i świata. Od piątku 10 sierpnia w Amfiteatrze pod Grojcem trwa gotowanie tej tradycyjnej potrawy.

- Ten festiwal rozwinął się tak, jak sobie tego życzyłam - przyznaje Barbara Czul, organizatorka. - W każdym roku zaskakują mnie nowości, za każdym razem staram się dołożyć coś większego. Szczególnie zależy nam na młodych ludziach, których chcemy nauczyć kultury gotowania, jedzenia i wszystkiego tego, z czego wywodzi się nasza tradycja. Pilnujemy tego i zachęcamy ich - dodaje.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Dlatego też festiwalowi towarzyszą koncerty i świetna muzyka – w piątek zagrali Agnieszka Chylińska oraz zespół Myslovitz, w sobotę wystąpi Stachursky, a w niedzielę Michał Szpak – a gotowaniem zajmują się specjaliści.

W tym roku jest nim Damian Sobek, Damian Sobek z Chorzowa, finalista VI edycji programu Masterchef.

W sobotnie popołudnie Damian Sobek wraz z burmistrzem żywca Antonim Szlagorem oraz Barbarą Czul wrzucili do wielkiego kotła z gotującą się wodą tonę mięsa. Później w kotle znalazły się kiszona kapusta oraz przyprawy.

- Nie ma miejsce na świecie, gdzie nie wiedzą, jak smakuje kwaśnica i jak się ją gotuje – a my tego pilnujemy, bo to nasza zupa: nie jest to kapuśniak, nie jest to żaden bigos, to kwaśnica, a więc kwaśny rosół z kawałkiem mięsa – zaznacza Barbara Czul.

Kwaśnica będzie gotowa w niedzielę – o 14.00 rozpocznie się wspólne jedzenie obiadu wraz z próbą pobicia rekordu Guinnessa w największej liczbie osób jedzących naraz kwaśnicę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo