Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018 w Żywcu: Damian Sobek z...

    Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018 w Żywcu: Damian Sobek z Masterchef gotuje w ogromnym kotle ZDJĘCIA

    Zdjęcie autora materiału

    Łukasz Klimaniec

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018 w Żywcu
    Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018 organizowany przez Światowe Stowarzyszenie Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy założone przez Barbarę Czul to już markowe wydarzenie,
    1/51

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©Łukasz Klimaniec

    W Amfiteatrze pod Grojcem w Żywcu od piątku trwa Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018. W sobotę do gigantycznego kotła organizatorzy festiwalu wrzucili tonę mięsa, kapustę kiszoną i przyprawy. W niedzielę zaplanowano wspólne degustowanie kwaśnicy i próbę pobicia rekordu osób jedzących ją naraz. Nad kwaśnicą czuwa Damian Sobek, finalista Masterchefa ZOBACZCIE ZDJĘCIA
    Światowy Festiwal Kwaśnicy 2018 organizowany przez Światowe Stowarzyszenie Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy założone przez Barbarę Czul to już markowe wydarzenie, które każdego roku gromadzi tysiące osób z różnych stron Polski i świata. Od piątku 10 sierpnia w Amfiteatrze pod Grojcem trwa gotowanie tej tradycyjnej potrawy.

    - Ten festiwal rozwinął się tak, jak sobie tego życzyłam - przyznaje Barbara Czul, organizatorka. - W każdym roku zaskakują mnie nowości, za każdym razem staram się dołożyć coś większego. Szczególnie zależy nam na młodych ludziach, których chcemy nauczyć kultury gotowania, jedzenia i wszystkiego tego, z czego wywodzi się nasza tradycja. Pilnujemy tego i zachęcamy ich - dodaje.


    ZOBACZCIE ZDJĘCIA
    Zobacz galerię


    Dlatego też festiwalowi towarzyszą koncerty i świetna muzyka – w piątek zagrali Agnieszka Chylińska oraz zespół Myslovitz, w sobotę wystąpi Stachursky, a w niedzielę Michał Szpak – a gotowaniem zajmują się specjaliści.

    W tym roku jest nim Damian Sobek, Damian Sobek z Chorzowa, finalista VI edycji programu Masterchef.

    W sobotnie popołudnie Damian Sobek wraz z burmistrzem żywca Antonim Szlagorem oraz Barbarą Czul wrzucili do wielkiego kotła z gotującą się wodą tonę mięsa. Później w kotle znalazły się kiszona kapusta oraz przyprawy.

    - Nie ma miejsce na świecie, gdzie nie wiedzą, jak smakuje kwaśnica i jak się ją gotuje – a my tego pilnujemy, bo to nasza zupa: nie jest to kapuśniak, nie jest to żaden bigos, to kwaśnica, a więc kwaśny rosół z kawałkiem mięsa – zaznacza Barbara Czul.

    Kwaśnica będzie gotowa w niedzielę – o 14.00 rozpocznie się wspólne jedzenie obiadu wraz z próbą pobicia rekordu Guinnessa w największej liczbie osób jedzących naraz kwaśnicę.

    Festiwalowi towarzyszy w tym roku zlot motocyklowy.

    POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:




    Zobacz najważniejsze wydarzenia minionego tygodnia w programie TyDZień



    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    DZ poleca

    Kalendarz niedziel handlowych 2018: Sprawdź najbliższy weekend

    Kalendarz niedziel handlowych 2018: Sprawdź najbliższy weekend

    Horoskop WRZESIEŃ 2018 wróżki z Katowic dla każdego znaku Zodiaku

    Horoskop WRZESIEŃ 2018 wróżki z Katowic dla każdego znaku Zodiaku

    Podziękuj bohaterom ze swojego regionu i wybierz patrona pociągu.

    Podziękuj bohaterom ze swojego regionu i wybierz patrona pociągu.

    Te imiona noszą geniusze. Daj dziecku szansę WYKAZ IMION

    Te imiona noszą geniusze. Daj dziecku szansę WYKAZ IMION