Święto Baraniny w Ustroniu: górale promują pasterstwo i jagnięcinę ZDJĘCIA

Andrzej Drobik
Andrzej Drobik
Gromada Zbójników promuje baraninę
Gromada Zbójników promuje baraninę Andrzej Drobik
Po raz dwunasty w Ustroniu odbyło się Święto Baraniny i mistrzostwa w podawaniu baraniny. Górale pokazywali, jak strzyc owce i zachęcali do jedzenia tego nieco zapomnianego dzisiaj mięsa. Wszystko przy akompaniamencie góralskiej muzyki.

- Cieszymy się, że na polskie stoły wraca baranina i jagnięcina. Mam wrażenie, że to spora zasługa Ustronia i imprezy, którą organizujemy tu od 12 lat - mówił Jan Sztefek, organizator Święta Baraniny, szef Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Impreza zgromadziła kilkaset osób, które mogły posłuchać góralskiej muzyki, dowiedzieć się jak przygotować jagnięcinę, a nawet zobaczyć strzyżenie owcy i pozyskiwanie wełny. Wszystko to po to, żeby promować zapomniane dzisiaj nieco mięso, jakim jest baranina ale także jagnięcina.

- Kiedy zaczynaliśmy 12 lat temu, w Ustroniu nie można było zjeść jagnięciny. Dzisiaj podają ją przynajmniej w kilku lokalach, a to już duży sukces. Zresztą powoli jagnięcina wraca do łask - mówi Andrzej Wojcieszek, lekarz z Zabrza, zwany też Najpotężniejszym Zbójnikiem.

Tych przestępczyń szuka policja. Poznajecie? Oto nazwiska

Podwyżki w Biedronce, Lidlu, Auchan. Ile zarabiają?

KLIKNIJ PONIŻEJ I POBIERZ
500 ZŁ NA DZIECKO WNIOSKI + FORMULARZE

KLIKNIJ W OBRAZ I ZOBACZ JAK PRAWIDŁOWO WYPEŁNIĆ WNIOSEK W PROGRAMIE RODZINA 500 PLUS

Wielka woda 1997. Zobacz niezwykły dokument multimedialny, który przygotowaliśmy z okazji 20-rocznicy wydarzeń z lipca 1997 roku. Archiwalne filmy, zdjęcie i teksty. Zachęcamy, by oglądać w trybie pełnoekranowym komputera.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
smakosz
Cóż to za promocja, za kości z odobiną mięsa kasują jakby były ze złota! Taką baraninę to niech sobie sami jedzą.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie