Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świński dołek! Kotlety schabowe drogie jak nigdy wcześniej

Aldona Minorczyk-Cichy
ARC DZ
Chociaż przez ostatnie 20 lat nawyki żywieniowe mieszkańców Śląskiego zmieniły się, to jednak trudno sobie wyobrazić niedzielę bez rolady, czy schabowego. Niestety z powodu wzrostu cen na tanie kotlety nie ma już co liczyć! Jest drogo, a będzie jeszcze gorzej, bo jesteśmy w świńskim dołku.

Restauracje i domowe kuchnie są w biedzie. Za kilogram schabu bez kości wg portalu dlahandlu.pl w woj. śląskim trzeba średnio zapłacić niemal 18 zł! A są sklepy, gdzie cena przekracza 22 zł. Niestety to dopiero początek podwyżek. Mięso ma zdrożeć o kolejne 10 proc. Jesteśmy w świńskim dołku!

Gdzie można dobrze i niedrogo zjeść? RANKING RESTAURACJI

Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności podkreśla, że z rosnącymi cenami musimy się pogodzić m.in. z powodu cen paliwa: - Powoli dochodzimy do unijnych cen. Niestety nie idą za tym nasze zarobki - mówi.

Co opłaca się kupować, a czego nie kupować? Jak oszczędzać? Czytaj tutaj

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej informuje, że obecnie wieprzowina jest o ponad 10 proc. droższa niż rok wcześniej. Według danych GUS w lipcu 2011 roku w kraju hodowano 13,5 mln sztuk świń. Teraz o milion mniej. To swoisty rekord - najmniej liczne stada od pół wieku!
- Przez ostatnie 3-4 lata euro było tanie, więc sprowadzaliśmy wieprzowinę z Niemiec, Daniii Holandii. Część naszych hodowli zbankrutowała, inne zmniejszyły stada. Ich odbudowa to kilkanaście miesięcy - mówi Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej.

Czym zastąpić roladę i schabowego? Piersią z kurczaka? Remigiusz Rączka, śląski kucharz, radzi kierować się zasadą: "lepiej daj piekorzowi, a nie doktorowi": - Raz w tygodniu wołowina, raz ryba, raz wieprzowina lub drób. W pozostałe dni dania bezmięsne - radzi .

Remigiusz Rączka, śląski kucharz radzi, aby zachować zdrowy rozsądek i nie oszczędzać na jedzeniu, bo to się może źle skończyć: - Ale też nie przesadzajmy z mięsem. Powinniśmy jeść je 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni kombinujmy z nabiałem, jajkami i warzywami.

Schabowy, który kładziesz na talerz pochodzi najczęściej z Niemiec. Nasi rolnicy likwidują hodowle. Wg. GUS w końcu lipca 2011 roku pogłowie trzody chlewnej było o ponad 9 proc. mniejsze niż przed rokiem i wynosiło 13,5 mln szt.Obecnie jest jeszcze mniejsze.

Ceny mięsa, ale też innych produktów rosną. Co z tego wynika? Jemy coraz gorzej. Przestajemy sięgać po produkty sezonowe, to co daje natura. Wybieramy produkty przetworzone. Z badań portalu wiemcojem.pl wynika, że nasz jadłospis głównie opiera się na produktach zbożowych i to bynajmniej nie pełnoziarnistych. Jemy sporo przetworów mlecznych oraz mięsa drobiowego i wieprzowego - nie najlepszej jakości

Śniadanie to głównie płatki , jajecznica lub kanapki. Ale bywa, że zamiast tego po prostu wypijamy kawę i wypalamy papierosa. Na obiad zupa, ziemniaki, kotlet i potrawy mączne. W ekstremalnych przypadkach - kaloryczna drożdżówka. Kolacja - zwykle kanapki.
Te fatalne nawyki przybyły do Europy z USA. Najgorzej odżywiają Anglicy - mimo nadwagi uwielbiający fast foody. Francuzi są przywiązani do tradycji, ale mimo bagietek i serów nie są otyli. Cenią sobie ruch. Z tradycyjnej kuchni - kiełbasek i sałatek ziemniaczanych popijanych piwem - rezygnują Niemcy. Za przykład biorą Szwedów i Włochów, którzy lubują się w warzywach, rybach i nabiale. A czy mieszkańcy Chorzowa, Rybnika,Świętochłowic zrezygnują z rolady na niedzielny obiad?

- Lepiej nie, bo wołowina jest zdrowa i mniej kaloryczna niż wieprzowina. A zdrowie przede wszystkim - podkreśla Rączka.

Remigiusz rączka poleca CZYTAJCIE

Popiera go Michał Kołodziej z wiemcojem.pl: - Składniki odżywcze budują nasze ciało, a kiepski budulec nie zapewni trwałej budowli.

Dodaje,że powinniśmy zwracać uwagę na jakość produktów, które wybieramy.
A jak nauczyć się jeść świadomie? Na początek zrób w torbie, którą zabierasz do pracy, miejsce na jabłko i domową sałatkę.

Co opłaca się kupować, a czego nie kupować? Jak oszczędzać? Czytaj tutaj

Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej w Katowicach:
O wysokie ceny proszę pytać przetwórców i sieci handlowe. Śląski rolnik nie ma nic wspólnego z rosnącymi cenami wieprzowiny. Na dodatek nawet na tym nie zarobi, bo po prostu nie ma czego sprzedać. Przez ostatnie 3-4 lata mieliśmy najtańszą w Europie wieprzowinę. To dlatego, że zalewało nas tanie mięso z Niemiec, Belgii, Holandii i Danii. Złotówka była silna, euro tanie. To spowodowało, że wiele polskich hodowli po prostu zbankrutowało. Inne znacznie ograniczyło stada. By rolnicy mogli je odbudować musi minąć co najmniej kilkanaście miesięcy. Praw natury nie przeskoczymy. Maciora musi donosić ciążę, urodzić, a prosiaki urosnąć. Pytanie, czy rolnikom to się będzie opłacać. Obecnie kilogram żywca w skupie kosztuje około 5 zł, a to za mało, by było warto odbudować stada. Cena powinna wzrosnąć do conajmniej 7 zł. Nie da się ukryć, że obecnie mamy najniższe od pół wieku pogłowie trzody chlewnej.

Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności w Warszawie:
Na wysokie ceny wieprzowiny składa się kilka powodów. Pierwszy to rosnące koszty jej produkcji. Jeśli weźmiemy pod uwagę same tylko ceny paliwa, to jest ono aż trzykrotnie droższe niż dla Francuza. Nie chodzi o to, że na francuskich stacjach jest ono tańsze, tylko o naszą słabą siłę nabywczą.
Drugi powód to to, że jesteśmy na początku tzw. świńskiego dołka. Rynek wieprzowiny podlega tzw. świńskiemu cyklowi. Co pewien czas (od pół roku do 8 miesięcy) mamy górki i dołki. Podczas górki ceny mięsa w skupie idą w dół i hodowcy przestają kupować warchlaki. Zaczyna się niedobór mięsa, czyli dołek.
Zwykle w takiej sytuacji ratujemy się importem mięsa z Niemiec i Danii. Niestety ponieważ euro jest drogie, to ceny importowanego mięsa także są wysokie. Należy się spodziewać, że będą rosnąć jeszcze przez około dwa miesiące.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

*TOP 10 NAJZABAWNIEJSZYCH ŚLĄSKICH SŁÓW
*NAJŁADNIEJSZE SZOPKI WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO - ZOBACZ ZDJĘCIA
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dramatyczny WYPADEK AUTOBUSÓW w Mysłowicach. IKARUS zawisł nad rzeką! [ZDJĘCIA]
KATOWICE jednym z 7 CUDÓW świata? To nie żart. Zobacz o co chodzi

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!