Szczepionka Johnson & Johnson na Covid-19
W marcu na rynek Unii Europejskiej dopuszczone były trzy szczepionki: BioNTech/Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Do tego grona dołączył specyfik amerykańskiego koncernu farmaceutycznego i kosmetycznego Johnson & Johnson. Europejska Agencja Leków zarekomendowała 11 marca warunkowe zatwierdzenie preparatu. Komisja Europejska wydalała decyzję w kwestii dopuszczenia szczepionki do obrotu w Unii Europejskiej.
Szczepionka Johnson & Johnson ma istotną przewagę nad innymi preparatami dopuszczonymi do użytku. Ochronę przed wirusem gwarantować ma podanie już jednej jej dawki. Co znacznie uprościłoby trwający proces szczepień.
Co wiemy o nowej szczepionce przeciw COVID-19?
Szczepionka Johnson & Johnson jest szczepionką wektorową, podobnie jak preparat AstraZeneka wykorzystuje adenowirusa powodującego przeziębienie, który nauczyć ma nasz organizm, jak identyfikować i zwalczać koronawirusa. Nie wywołuje Covid-19. Można nią szczepić także osoby powyżej 60. roku życia.
Testy kliniczne preparatu prowadzone były w ośmiu krajach na trzech kontynentach, obejmując zróżnicowaną i szeroką populację ludzi. Według oficjalnych danych szczepionka uzyskała w dotychczasowych badaniach 66 proc. w zapobieganiu zakażeniu COVID-19; 85 proc. w zapobieganiu ciężkiemu przejściu choroby, a w 100 proc. chroni przed hospitalizacją i śmiercią z powodu zakażenia Sars-Cov-2.
Jej skuteczność wydaje się spadać w odniesieniu do różnych wariantów koronawirusa – szczepionka uzyskała 66 proc. skuteczności w badaniach w Ameryce Łacińskiej z udziałem odmiany, która dominuje w Brazylii, a 57 proc. - w Afryce Południowej.
Zgłaszane podczas badań efekty uboczne to: gorączka, uczucie zmęczenia, bóle głowy, bóle mięśni i bóle w miejscu iniekcji. Preparat łatwiej transportować i przechowywać niż pozostałe obecne na rynku specyfiki przeciw COVID-19. Może być bowiem przetrzymywany w lodówce w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza przez nawet trzy miesiące.