Szołtysek: Konopie na konopiotka

    Szołtysek: Konopie na konopiotka

    Marek Szołtysek

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Szołtysek: Konopie na konopiotka
    Nazwa zupy siemieniotka, siymiyniotka lub knopiotka albo też konopiotka, pochodzi od tego, że gotuje się ją z siemienia, czyli nasienia konopnego. Od zupy tej obowiązkowo zaczynało się dawniej na Śląsku spożywanie wigilijnej wieczerzy. Niestety dzisiaj tradycja ta zanika, choć jest jeszcze bardzo wiele rodzin, w których siemieniotka nie tylko jest gotowana, ale wszyscy ją bardzo lubią. Tak właśnie jest w rodzinie pani Elwiry z Boruszowic koło Tarnowskich Gór, gdzie kiedyś miałem okazję oglądać, jak ona tę zupę gotuje.
    Szołtysek: Konopie na konopiotka
    Trzeba jednak podkreślić, że ta prastara zupa gotowana jest na wiele różnych sposobów, jednak wspólnym elementem wszystkich tych przepisów są nasiona konopi. I tu jest problem, bo polskie przepisy w zasadzie są tak namieszane, że nie potrafią odróżnić narkotycznych odmian konopi od upraw konopi normalnych, które wykorzystuje się do produkcji włókienniczej, olejarskiej i spożywczej. Na ten temat rozmawiałem ostatnio ze Ślązoczką, panią Ewą Gryt, która zajęła się uprawą normalnych konopi.
    Początkowo nie myślała o wykorzystaniu swoich plonów dla celów żywnościowych. Z czasem jednak nawiązała kontakt z Czechami, gdzie nasiona konopi są o wiele bardziej popularne niż u nas. Jest tam też szeroko rozpowszechniona technologia łuskania twardych ziaren konopi. Twarde skórki czy łupiny konopne zmuszały śląskie gospodynie do moczenia tych nasion przez całą noc, a nawet cały dzień. I dopiero po namoczeniu i gotowaniu, miażdżono te nasionka, przecedzano przez sitko i miąższ konopny gotowano na mleku - bo tak najczęściej robiło się zupy konopiotki czy siemieniotki.

    A zatem w tym roku dzięki pani Ewie w śląskich sklepach będzie już można powoli kupować łuskane ziarno konopi. Może to spowoduje odrodzenie się tradycji gotowania konopiotki i to nie tylko na wigilijne wieczerze? Badania bowiem potwierdzają, że ziarno konopi jest niezwykle zdrowe. Posiada wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe, łatwostrawne białko wysokiej jakości o wiele lepsze od sojowego, ma większość odżywczych minerałów, jak wapń, potas, fosfor czy żelazo, posiada błonnik pokarmowy i witaminy B, E i wiele innych.

    Stare potrawy - jak w tym przypadku stara śląska konopiotka czy siemieniotka - to superzdrowe jedzenie nadające się idealnie dla nawet najbardziej wymagających diet.


    *Kto wygrał wybory w Twoim mieście? ZOBACZ WYNIKI WYBORÓW 2014
    *Nowe władze woj. śląskiego: Koalicja PO, PSL, SLD. Marszałek Saługa. Zarząd wybrany
    *Niesamowote zdjęcia nocne Katowic. Takich Katowic jeszcze nie widzieliście [ZOBACZ ZDJĘCIA]
    *Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (7)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Konopiotka i u młodych

    Monika (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    Konopiotka robiła Oma, mama teraz robia jo. Mom nadzieja, że ta tadycjo nie wymże.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    konopionka

    gundhilde (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    dziekujam bardzo za ta info., moja mama mi o slaskiej konopionce godala ale jo ztym nic nie umiala zaconc, nasa generacia tego nie zno.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Siymiyniotka ,abo Konopionka

    dziekujam bardzo za ta info, moja mama mi o konopionce-slaskiej specialnosci opowiadala, my tego jak (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    Cytat:
    Jo do dzisiok robia na Wilijo ta zupa ,a mom przepis uod Muter ,a Muter tyż miała uod moi Oumy.Chca naszkryflać ,że może ta konopionka robiono ze łuskanych Konopi mieć zdecydowanie inkszy...rozwiń całość

    Cytat:
    Jo do dzisiok robia na Wilijo ta zupa ,a mom przepis uod Muter ,a Muter tyż miała uod moi Oumy.Chca naszkryflać ,że może ta konopionka robiono ze łuskanych Konopi mieć zdecydowanie inkszy Smak ,bydzie pozbawiono tyj goryczki łusek konopnych.P.Szołtysek ,chciołech nadmiynić że Konopionka warzy sie na wodzie ,a niy na mlyku.Jo ,żeby sie wiela niy narobić ze tym gniecyniym tych Konopi ,to robia to trocha za pomocom elekstryki.Konopie 1-kg. wsypuja do gorka i zalywom wodom zimnom na połtora dnia.Potym wybiyrom po trocha ze tego gorka na duszlak i wybiyrom resztek śmieci ze Konopi,płoca pod bieżoncom wodom i dowom do szybkowara na pou godz. ,po tym pszelatuja konopie przez maszynka elektryczno do miynsa na średnie dziurki.We czajniku warza woda i po trocha biera konopie na sitko drobne i przepłokuja wrzontkiym wszystek do wielkigo gorka .Do tego wlywom wywar ze jedny cebule 1/2 l.Do ilości konopionki podgrzony do danego jedzynio do dowom do smaku sol,cukier i mlyko ,potym yno - Palce lizać i ściany mazać .
    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Pomyślcie trochę

    munio (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2

    Są konopie normalne i nienormalne, hehe , Was już posrało do końca?

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Siymiyniotka ,abo Konopionka

    Forsztat ślimtajoncy nad niy uznaniym Etnicznyj Tożsamości Gornoślonzki. (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 6

    Jo do dzisiok robia na Wilijo ta zupa ,a mom przepis uod Muter ,a Muter tyż miała uod moi Oumy.Chca naszkryflać ,że może ta konopionka robiono ze łuskanych Konopi mieć zdecydowanie inkszy Smak...rozwiń całość

    Jo do dzisiok robia na Wilijo ta zupa ,a mom przepis uod Muter ,a Muter tyż miała uod moi Oumy.Chca naszkryflać ,że może ta konopionka robiono ze łuskanych Konopi mieć zdecydowanie inkszy Smak ,bydzie pozbawiono tyj goryczki łusek konopnych.P.Szołtysek ,chciołech nadmiynić że Konopionka warzy sie na wodzie ,a niy na mlyku.Jo ,żeby sie wiela niy narobić ze tym gniecyniym tych Konopi ,to robia to trocha za pomocom elekstryki.Konopie 1-kg. wsypuja do gorka i zalywom wodom zimnom na połtora dnia.Potym wybiyrom po trocha ze tego gorka na duszlak i wybiyrom resztek śmieci ze Konopi,płoca pod bieżoncom wodom i dowom do szybkowara na pou godz. ,po tym pszelatuja konopie przez maszynka elektryczno do miynsa na średnie dziurki.We czajniku warza woda i po trocha biera konopie na sitko drobne i przepłokuja wrzontkiym wszystek do wielkigo gorka .Do tego wlywom wywar ze jedny cebule 1/2 l.Do ilości konopionki podgrzony do danego jedzynio do dowom do smaku sol,cukier i mlyko ,potym yno - Palce lizać i ściany mazać .zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Wczoraj TVS pokazała "BARBÓRKĘ",której gala odbyła się w Zabrzu

    GoldAdler (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 8 / 3

    W pierwszym rzędzie siedział Skworc. Repertuar jak z czasów PRL.
    Gwiazdą programu były CZERWONE GITARY. Oczywiście Szołtyska nie zabrakło...


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    No i z tego????

    bokertov (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

    Mosz wnioski czy ino tak fulosz?

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    DZ poleca

    Wideo