Szołtysek: Konopie na konopiotka

Marek SzołtysekZaktualizowano 
Nazwa zupy siemieniotka, siymiyniotka lub knopiotka albo też konopiotka, pochodzi od tego, że gotuje się ją z siemienia, czyli nasienia konopnego. Od zupy tej obowiązkowo zaczynało się dawniej na Śląsku spożywanie wigilijnej wieczerzy. Niestety dzisiaj tradycja ta zanika, choć jest jeszcze bardzo wiele rodzin, w których siemieniotka nie tylko jest gotowana, ale wszyscy ją bardzo lubią. Tak właśnie jest w rodzinie pani Elwiry z Boruszowic koło Tarnowskich Gór, gdzie kiedyś miałem okazję oglądać, jak ona tę zupę gotuje.

Trzeba jednak podkreślić, że ta prastara zupa gotowana jest na wiele różnych sposobów, jednak wspólnym elementem wszystkich tych przepisów są nasiona konopi. I tu jest problem, bo polskie przepisy w zasadzie są tak namieszane, że nie potrafią odróżnić narkotycznych odmian konopi od upraw konopi normalnych, które wykorzystuje się do produkcji włókienniczej, olejarskiej i spożywczej. Na ten temat rozmawiałem ostatnio ze Ślązoczką, panią Ewą Gryt, która zajęła się uprawą normalnych konopi. Początkowo nie myślała o wykorzystaniu swoich plonów dla celów żywnościowych. Z czasem jednak nawiązała kontakt z Czechami, gdzie nasiona konopi są o wiele bardziej popularne niż u nas. Jest tam też szeroko rozpowszechniona technologia łuskania twardych ziaren konopi. Twarde skórki czy łupiny konopne zmuszały śląskie gospodynie do moczenia tych nasion przez całą noc, a nawet cały dzień. I dopiero po namoczeniu i gotowaniu, miażdżono te nasionka, przecedzano przez sitko i miąższ konopny gotowano na mleku - bo tak najczęściej robiło się zupy konopiotki czy siemieniotki.

A zatem w tym roku dzięki pani Ewie w śląskich sklepach będzie już można powoli kupować łuskane ziarno konopi. Może to spowoduje odrodzenie się tradycji gotowania konopiotki i to nie tylko na wigilijne wieczerze? Badania bowiem potwierdzają, że ziarno konopi jest niezwykle zdrowe. Posiada wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe, łatwostrawne białko wysokiej jakości o wiele lepsze od sojowego, ma większość odżywczych minerałów, jak wapń, potas, fosfor czy żelazo, posiada błonnik pokarmowy i witaminy B, E i wiele innych.

Stare potrawy - jak w tym przypadku stara śląska konopiotka czy siemieniotka - to superzdrowe jedzenie nadające się idealnie dla nawet najbardziej wymagających diet.


*Kto wygrał wybory w Twoim mieście? ZOBACZ WYNIKI WYBORÓW 2014
*Nowe władze woj. śląskiego: Koalicja PO, PSL, SLD. Marszałek Saługa. Zarząd wybrany
*Niesamowote zdjęcia nocne Katowic. Takich Katowic jeszcze nie widzieliście [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Materiał oryginalny: Szołtysek: Konopie na konopiotka - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 8

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
M
Monika

Konopiotka robiła Oma, mama teraz robia jo. Mom nadzieja, że ta tadycjo nie wymże.

zgłoś
g
gundhilde

dziekujam bardzo za ta info., moja mama mi o slaskiej konopionce godala ale jo ztym nic nie umiala zaconc, nasa generacia tego nie zno.

zgłoś
G
Gość

[cyt]Jo do dzisiok robia na Wilijo ta zupa ,a mom przepis uod Muter ,a Muter tyż miała uod moi Oumy.Chca naszkryflać ,że może ta konopionka robiono ze łuskanych Konopi mieć zdecydowanie inkszy Smak ,bydzie pozbawiono tyj goryczki łusek konopnych.P.Szołtysek ,chciołech nadmiynić że Konopionka warzy sie na wodzie ,a niy na mlyku.Jo ,żeby sie wiela niy narobić ze tym gniecyniym tych Konopi ,to robia to trocha za pomocom elekstryki.Konopie 1-kg. wsypuja do gorka i zalywom wodom zimnom na połtora dnia.Potym wybiyrom po trocha ze tego gorka na duszlak i wybiyrom resztek śmieci ze Konopi,płoca pod bieżoncom wodom i dowom do szybkowara na pou godz. ,po tym pszelatuja konopie przez maszynka elektryczno do miynsa na średnie dziurki.We czajniku warza woda i po trocha biera konopie na sitko drobne i przepłokuja wrzontkiym wszystek do wielkigo gorka .Do tego wlywom wywar ze jedny cebule 1/2 l.Do ilości konopionki podgrzony do danego jedzynio do dowom do smaku sol,cukier i mlyko ,potym yno - Palce lizać i ściany mazać .[/cyt]

zgłoś
bokertov

Mosz wnioski czy ino tak fulosz?

zgłoś
m
munio

Są konopie normalne i nienormalne, hehe , Was już posrało do końca?

zgłoś
G
Gość

Jo do dzisiok robia na Wilijo ta zupa ,a mom przepis uod Muter ,a Muter tyż miała uod moi Oumy.Chca naszkryflać ,że może ta konopionka robiono ze łuskanych Konopi mieć zdecydowanie inkszy Smak ,bydzie pozbawiono tyj goryczki łusek konopnych.P.Szołtysek ,chciołech nadmiynić że Konopionka warzy sie na wodzie ,a niy na mlyku.Jo ,żeby sie wiela niy narobić ze tym gniecyniym tych Konopi ,to robia to trocha za pomocom elekstryki.Konopie 1-kg. wsypuja do gorka i zalywom wodom zimnom na połtora dnia.Potym wybiyrom po trocha ze tego gorka na duszlak i wybiyrom resztek śmieci ze Konopi,płoca pod bieżoncom wodom i dowom do szybkowara na pou godz. ,po tym pszelatuja konopie przez maszynka elektryczno do miynsa na średnie dziurki.We czajniku warza woda i po trocha biera konopie na sitko drobne i przepłokuja wrzontkiym wszystek do wielkigo gorka .Do tego wlywom wywar ze jedny cebule 1/2 l.Do ilości konopionki podgrzony do danego jedzynio do dowom do smaku sol,cukier i mlyko ,potym yno - Palce lizać i ściany mazać .

zgłoś
G
GoldAdler

W pierwszym rzędzie siedział Skworc. Repertuar jak z czasów PRL.
Gwiazdą programu były CZERWONE GITARY. Oczywiście Szołtyska nie zabrakło...

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3