Trzeba jednak podkreślić, że ta prastara zupa gotowana jest na wiele różnych sposobów, jednak wspólnym elementem wszystkich tych przepisów są nasiona konopi. I tu jest problem, bo polskie przepisy w zasadzie są tak namieszane, że nie potrafią odróżnić narkotycznych odmian konopi od upraw konopi normalnych, które wykorzystuje się do produkcji włókienniczej, olejarskiej i spożywczej. Na ten temat rozmawiałem ostatnio ze Ślązoczką, panią Ewą Gryt, która zajęła się uprawą normalnych konopi. Początkowo nie myślała o wykorzystaniu swoich plonów dla celów żywnościowych. Z czasem jednak nawiązała kontakt z Czechami, gdzie nasiona konopi są o wiele bardziej popularne niż u nas. Jest tam też szeroko rozpowszechniona technologia łuskania twardych ziaren konopi. Twarde skórki czy łupiny konopne zmuszały śląskie gospodynie do moczenia tych nasion przez całą noc, a nawet cały dzień. I dopiero po namoczeniu i gotowaniu, miażdżono te nasionka, przecedzano przez sitko i miąższ konopny gotowano na mleku - bo tak najczęściej robiło się zupy konopiotki czy siemieniotki.
A zatem w tym roku dzięki pani Ewie w śląskich sklepach będzie już można powoli kupować łuskane ziarno konopi. Może to spowoduje odrodzenie się tradycji gotowania konopiotki i to nie tylko na wigilijne wieczerze? Badania bowiem potwierdzają, że ziarno konopi jest niezwykle zdrowe. Posiada wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe, łatwostrawne białko wysokiej jakości o wiele lepsze od sojowego, ma większość odżywczych minerałów, jak wapń, potas, fosfor czy żelazo, posiada błonnik pokarmowy i witaminy B, E i wiele innych.
Stare potrawy - jak w tym przypadku stara śląska konopiotka czy siemieniotka - to superzdrowe jedzenie nadające się idealnie dla nawet najbardziej wymagających diet.
*Kto wygrał wybory w Twoim mieście? ZOBACZ WYNIKI WYBORÓW 2014
*Nowe władze woj. śląskiego: Koalicja PO, PSL, SLD. Marszałek Saługa. Zarząd wybrany
*Niesamowote zdjęcia nocne Katowic. Takich Katowic jeszcze nie widzieliście [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?