Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Taki był 2018 rok w polskim rolnictwie PODSUMOWANIE ROKU Zaszkodziła nam susza, ale zbiory owoców były rekordowe

Marcin Wroński, mat. pras.
Wiosną i latem 2018 susza spowodowała straty na dużym obszarze
Wiosną i latem 2018 susza spowodowała straty na dużym obszarze Piotr Krzyżanowski
Początek nowego roku zachęca do podsumowań roku ubiegłego. Jaki był 2018 rok dla rolników zajmujących się produkcją roślinną i zwierzęcą? Jak co roku, Instytut Rozwoju Rolnictwa im. Władysława Grabskiego przygotował krótką analizę z komentarzem.

W 2018 roku mieliśmy do czynienia z bardzo niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Wiosną i latem susza spowodowała straty na dużym obszarze. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego produkcja zbóż podstawowych z mieszkankami zbożowymi była niższa o ok. 18% niż w 2017roku, a zbiory rzepaku i rzepiku niższe o 19%. Dla porównania na Ukrainie zebrano o 6% mniej pszenicy i 20% mniej żyta. Zbiory rzepaku były natomiast o 21% większe.

Susza nie oszczędziła również ziemniaków, których zebrano o 18 % mniej oraz buraków, spadek o 7 %.

Dane te pokazują, że najważniejszym zadaniem na najbliższe lata będzie poprawa gospodarki wodnej. Należy zwrócić uwagę, że skutki suszy były mniejsze w gospodarstwach, które stosują prawidłowy płodozmian i unikają uproszczonych zabiegów agrotechnicznych.

W 2018 roku mieliśmy rekordowe zbiory owoców z drzew. Są one 70 % wyższe od ubiegłorocznych. Należy jednak podkreślić w 2017 roku zbiory były bardzo niskie. Dla sadowników problemem była dostępność pracowników sezonowych i wzrost ich wynagrodzeń za wykonane prace.

W produkcji wieprzowiny największym problemem jest wirus ASF, który przyczynia się do zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej i likwidacji chlewni.

Dobrą wiadomością było przywrócenia po dwóch latach prawa do eksportu mięsa drobiowego na rynek chiński. Liczy on 1,4 mld konsumentów.

W 2018 roku wzrósł eksport produktów rolno-spożywczych o 3 mld euro a ich import spadł o 10 mld euro. Jest to dowód na to, że branża rolno-spożywcza umacnia się, a my stajemy się coraz bardziej samowystarczalni.

Marcin Wroński, prezes Instytutu Rozwoju Rolnictwa im. Władysława Grabskiego

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Dlaczego miasta zabraniają pokazów fajerwerków w Sylwestra?

Sylwester: noc zabawy i tragedii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo