MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takiego chleba tostowego jeszcze nie jadłeś. Zrób bochenek, który zawsze się udaje. Delikatny, puszysty i rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zdrowy chleb tostowy jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zrobić go z mąki pełnoziarnistej, która będzie miała większą ilość błonnika. Prosty chleb na tosty piekę także z odrobiną pesto z bazylii. W takiej wersji pasuje do kanapek we włoskim stylu. Wypróbuj ten przepis w wersji, która najbardziej przypadnie ci do gustu.

W skrócie

Chleb tostowy piekę na świeżych i suszonych drożdżach. Pamiętaj, że 7 g drożdży (standardowe opakowanie) to odpowiednik 25 g świeżych. Tę proporcję warto sobie zapisać, aby nie popełnić gafy. Wtedy wypiek będzie miał zbyt drożdżowy smak, który będzie trudno przełknąć. Do podstawowego przepisu na chleb tostowy często dodaję różne dodatki. Wtedy dzielę ciasto na porcje, wałkuję je na prostokąt, rozsmarowuję np.: pesto z bazylii na każdej porcji, a na koniec zamykam od dłuższego boku do środka i zawijam w rulon. Każdy z nich wkładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie piekę jak bazowy chleb tostowy. Mam nadzieję, że ten przepis zainspiruje cię zrobienia bochenka w wielu wersjach.

Widok od góry na pokrojone kromki chleba tostowego z mąki pełnoziarnistej na drewnianej desce
Domowy chleb tostowy będzie zdrowszy, gdy upieczesz go z mąki pełnoziarnistej. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Chleb tostowy – prosty przepis do kanapek

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 – 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5 g suszonych drożdży,
  • 400 g mąki pszennej chlebowej pełnoziarnistej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 50 ml mleka,
  • 40 g rozpuszczonego masła,
  • 5 g cukru,
  • 5 g soli.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka otrąb owsianych,
  • 1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu,
  • 30 g pesto z bazylii.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić chleb tostowy?

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszaj w misce robota kuchennego z cukrem, wodą, mlekiem, roztopionym i ostudzonym masłem i solą.
  2. Połącz wszystkie składniki, dodaj mąkę i zagnieć mikserem wyposażonym w hak do ciasta.
  3. Zagniataj przez 8 minut. Ciasto powinno być miękkie, jednolite i elastyczne.
  4. Przełóż je do miski wysmarowanej łyżeczką oleju, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  5. Najlepsze efekty uzyskasz przy włożeniu ciasta do wyłączonego piekarnika, aby utrzymać stałą temperaturę.
  6. Po tym czasie keksówkę posmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia i przełóż wyrośnięte ciasto do formy.
  7. Ciasto na chleb tostowy odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Piekarnik w tym czasie nagrzej do 210° Celsjusza z blaszką wypełnioną wodą, aby zaparować wnętrze urządzenia.
  9. Dzięki temu chleb będzie puszysty i delikatny.
  10. Zmniejsz temperaturę do 200° Celsjusza i piecz chleb tostowy w piekarniku przez 35 minut.
  11. Po upieczeniu natychmiast wyjmij z formy i odstaw do wystudzenia na kratce.

Mam nadzieję, że ten przepis zachęci cię do eksperymentowania i upieczesz swój ulubiony bochenek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Takiego chleba tostowego jeszcze nie jadłeś. Zrób bochenek, który zawsze się udaje. Delikatny, puszysty i rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni