Tarta przepisy:
PRZEPIS NA TARTĘ Z PORAMI - Tarta na pszenno-żytnim spodzie z porami pod serową pierzynką:
TARTA Z PORAMI - SKŁADNIKI:
•125 g mąki pszennej
•125 g mąki żytniej
•4 łyżki bardzo zimnej wody
•2 żółtka
•jajko
•po jednym małym pojemniku śmietany 18% i 30%
•2 pory
•125 g boczku
•125 g tartego sera
•sól i pieprz do smaku
TARTA Z PORAMI - PRZYGOTOWANIE:
Przesiewamy obie mąki, dodajemy odrobinę soli, 2 żółtka oraz wodę. Całość bardzo szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni. Podczas pieczenia spodu tarty, przygotowujemy jej farsz.
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Białą część pora (bez liści) kroimy w talarki i dodajemy do boczku. Dusimy razem przez chwilę, aż por zmięknie. Całość zdejmujemy z kuchenki. W osobnej misce mieszamy jajko ze śmietanami, do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż chwilę przestygnie. Następnie wykładamy na nie por z boczkiem i zalewamy całość masą śmietanową. Na wierzchu posypujemy tartę żółtym serem. Ponownie wkładamy formę do piekarnika. Całość zapiekamy, aż ser się przyrumieni.
PRZEPIS NA SŁODKĄ TARTĘ - Tarta żurawinowa z musem z białej czekolady:
TARTA ŻURAWINOWA - SKŁADNIKI:
•250 g mąki pszennej
•4 łyżki lodowatej wody
•2 żółtka
•200 g białej czekolady
•śmietanę 18%
•300 g żurawiny (lub sezonowe owoce – maliny, borówki etc.)
TARTA ŻURAWINOWA - PRZYGOTOWANIE:
Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej odrobinę soli, 2 żółtka oraz wodę. Całość bardzo szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni. Podczas pieczenia spodu tarty, przygotowujemy jej nadzienie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy ze śmietaną, aby uzyskała kremową konsystencję. Gotową masę wylewamy na ostygnięty spód tarty. Górę dekorujemy owocami. Tartę odkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby masa dobrze zastygła i gotowe!
Smacznego!
Macie własne przepisy na tarty? Podzielcie się nimi w komentarzach
*PROGNOZA POGODY NA 19-30 WRZEŚNIA 2013
*GALERIA KATOWICKA OTWARTA: CZY WARTO DO NIEJ PÓJŚĆ? RECENZJA I ZDJĘCIA]
*Horror w Chorzowie: Dzwonię zgrobu! Uwolnijcie mnie! [NAGRANIE + ZDJĘCIA]
*Najlepsze prezenty na DZIEŃ CHŁOPAKA 30 WRZEŚNIA 2013
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?