Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta [PRZEPISY]. Przepisy na pyszne tarty: Tarta na słodko, tarta z porami

Redakcja
Tarta na słodko
Tarta na słodko mat. prasowe
Tarta przepisy: Tarty, croissanty i quiche powoli zadomawiają się w kraju nad Wisłą. Wszystko to zawdzięczamy kultowemu już lokalowi Charlotte, jak i innym tego typu restauracjom, w których możemy zjeść smaczne śniadania, lunche i obiady w paryskim stylu. Według Foodpanda.pl, serwisu umożliwiającego zamawianie jedzenia przez internet, tylko w ostatnim miesiącu na dania kuchni francuskiej decydował się co piąty użytkownik portalu. Poniżej prezentujemy przepisy na tarty – wytrawną tartę z porami i bekonem oraz słodką tartę, z czekoladą i owocami.

Tarta przepisy:

PRZEPIS NA TARTĘ Z PORAMI - Tarta na pszenno-żytnim spodzie z porami pod serową pierzynką:

TARTA Z PORAMI - SKŁADNIKI:

•125 g mąki pszennej
•125 g mąki żytniej
•4 łyżki bardzo zimnej wody
•2 żółtka
•jajko
•po jednym małym pojemniku śmietany 18% i 30%
•2 pory
•125 g boczku
•125 g tartego sera
•sól i pieprz do smaku

TARTA Z PORAMI - PRZYGOTOWANIE:

Przesiewamy obie mąki, dodajemy odrobinę soli, 2 żółtka oraz wodę. Całość bardzo szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni. Podczas pieczenia spodu tarty, przygotowujemy jej farsz.

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Białą część pora (bez liści) kroimy w talarki i dodajemy do boczku. Dusimy razem przez chwilę, aż por zmięknie. Całość zdejmujemy z kuchenki. W osobnej misce mieszamy jajko ze śmietanami, do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż chwilę przestygnie. Następnie wykładamy na nie por z boczkiem i zalewamy całość masą śmietanową. Na wierzchu posypujemy tartę żółtym serem. Ponownie wkładamy formę do piekarnika. Całość zapiekamy, aż ser się przyrumieni.

PRZEPIS NA SŁODKĄ TARTĘ - Tarta żurawinowa z musem z białej czekolady:

TARTA ŻURAWINOWA - SKŁADNIKI:

•250 g mąki pszennej
•4 łyżki lodowatej wody
•2 żółtka
•200 g białej czekolady
•śmietanę 18%
•300 g żurawiny (lub sezonowe owoce – maliny, borówki etc.)

TARTA ŻURAWINOWA - PRZYGOTOWANIE:

Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej odrobinę soli, 2 żółtka oraz wodę. Całość bardzo szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni. Podczas pieczenia spodu tarty, przygotowujemy jej nadzienie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy ze śmietaną, aby uzyskała kremową konsystencję. Gotową masę wylewamy na ostygnięty spód tarty. Górę dekorujemy owocami. Tartę odkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby masa dobrze zastygła i gotowe!

Smacznego!

Macie własne przepisy na tarty? Podzielcie się nimi w komentarzach



*PROGNOZA POGODY NA 19-30 WRZEŚNIA 2013
*GALERIA KATOWICKA OTWARTA: CZY WARTO DO NIEJ PÓJŚĆ? RECENZJA I ZDJĘCIA]
*Horror w Chorzowie: Dzwonię zgrobu! Uwolnijcie mnie! [NAGRANIE + ZDJĘCIA]
*Najlepsze prezenty na DZIEŃ CHŁOPAKA 30 WRZEŚNIA 2013

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!