Te dania z dyni zachwycą każdego! Przepisy na słodko lub w wersji wytrawnej. Sprawdź, co pysznego przyrządzisz z sezonowego warzywa

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Dynia hokkaido przybyła z Dalekiego Wschodu i stała się ulubienicą kulinarnych ekspertów. Mała, szybka w przygotowaniu dostarcza wielu składników i wybornie smakuje. W wersji pieczonej rozgrzewa i syci organizm. Wystarczy pociąć paseczki, usunąć miąższ z pestkami i wraz z przyprawami piec ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Dynia hokkaido przybyła z Dalekiego Wschodu i stała się ulubienicą kulinarnych ekspertów. Mała, szybka w przygotowaniu dostarcza wielu składników i wybornie smakuje. W wersji pieczonej rozgrzewa i syci organizm. Wystarczy pociąć paseczki, usunąć miąższ z pestkami i wraz z przyprawami piec ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. pixabay.com/Couleur
Udostępnij:
Królową tej jesieni niewątpliwie jest dynia, a co za tym idzie pełne barw przepisy z dyni. Często niedoceniana ma ogrom właściwości odżywczych, a dań, w których można ją wykorzystać jest mnóstwo. Zaproszona do naszej kuchni odwdzięczy się dobroczynnym wpływem na odporność. Przyrządzona na słodko lub wytrawnie – podbije niejeden stół. Zobaczcie, czym zaskoczycie gości biorąc na warsztat dynię!

Bogata w witaminy A, B, magnez, potas, niskokaloryczna, o specyficznym, ale głębokim smaku. Idealna do kuchni rodzinnej, codziennej oraz dietetycznej. Praktycznie każda część dyni może być wykorzystana – miąższ, pestki, a w niektórych przypadkach nawet skórka. Warto wiedzieć, że rodzina dyniowatych to nie tylko dynie. Do tej grupy należą również arbuzy, melony, cukinie, a nawet ogórki.

To też może Cię zainteresować

Dynia nie tylko w Halloween

Dynia od lat to symbol amerykańskiego Halloween, służy nie tylko do jedzenia, ale też dekoracji. W Europie warzywo pojawiło się w XVI wieku. Dynia na dobre powinna zagościć w naszej kuchni, zwłaszcza teraz, gdy jest na nią sezon. Obecnie hitem jest dynia hokkaido z Dalekiego Wschodu. Dostępna w sklepach oraz punktach ze zdrową żywnością jest prosta w przygotowaniu. Mała, wielkości jabłka czy cebuli, nada się na przekąskę lub frytki.

Przepisy z dyni królują jesienią

Dynia sama w sobie ma specyficzną gorycz, którą warto podbić odpowiednimi przyprawami. Warzywo doskonale komponuje się z nutami cytrusowymi, kokosowymi, a pikanterii dodają przyprawy – imbir, chilli, pieprz, cynamon, goździki albo kardamon. W naszej galerii znajdziecie kilka przepisów, które zaskoczą nawet wybredne podniebienia.

Senior w sieci - Internet nie tylko dla młodych KOMENTARZ

Wideo

Materiał oryginalny: Te dania z dyni zachwycą każdego! Przepisy na słodko lub w wersji wytrawnej. Sprawdź, co pysznego przyrządzisz z sezonowego warzywa - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie