Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny spożywać jajek. Zobacz - jeżeli masz te przypadłości nie możesz jeść jaj

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Jajka są jednym z najczęściej spożywanych produktów w diecie wielu ludzi. Nic dziwnego, ponieważ są one bogatym źródłem biała i  innych pozytywnych wartości. Jajecznica, omlet czy szakszuka, to tylko jedne z wielu propozycji ich podania na śniadanie. Mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości. ▶▶
Jajka są jednym z najczęściej spożywanych produktów w diecie wielu ludzi. Nic dziwnego, ponieważ są one bogatym źródłem biała i innych pozytywnych wartości. Jajecznica, omlet czy szakszuka, to tylko jedne z wielu propozycji ich podania na śniadanie. Mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości. ▶▶ pixabay.com
Jajka są jednym z najczęściej spożywanych produktów w diecie wielu ludzi. Nic dziwnego, ponieważ są one bogatym źródłem biała i innych pozytywnych wartości. Jajecznica, omlet czy szakszuka, to tylko jedne z wielu propozycji ich podania na śniadanie. Mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości.

W przeszłości wielu dietetyków uważało, że nie powinno spożywać się jajek, ponieważ zjedzenie dużej ilości podwyższa cholesterol, który znajduje się w żółtku i powoduje miażdżyce. Później poglądy się zmieniły, gdyż odkryto, że częściej powodują ją kwasy tłuszczowe nasycone. Nie oznacza to, iż możemy jeść je bez opamiętania.

Niewątpliwie smak jajka zależy od sposobu odżywiania kur. Idealnym pomysłem jest kupowanie ich od wiejskich sprzedawców. Widzimy wtedy, że żółtko jajka jest bardziej intensywne, a poza tym różni się smakiem od tych sklepowych. Jeśli zależy nam na dobrym smaku jajek, powinniśmy zwracać uwagę na oznaczenia na ich skorupkach.

Z uwagi na sposób hodowli kur wyróżnia się następujące typy jaj:

  • 0 – jaja z chowu ekologicznego,
  • 1 – jaja z wolnego wybiegu,
  • 2 – jaja z chowu ściółkowego,
  • 3 – jaja z chowu klatkowego.

Jajka i ich właściwości - niektóre osoby nie powinny ich spożywać

Jajka mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera