Thor w Śląskim Ogrodzie Zoologicznym. Do zoo przyjechał samiec rosomaka

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk

Wideo

Zobacz galerię (5 zdjęć)
Do Śląskiego Ogrodu Zoologicznego przyjechał nowy mieszkaniec. To samiec rosomaka tundrowego, któremu chorzowscy opiekunowie nadali imię Thor. Dołączył on do samicy rosomaka - Tatyany. Czy Thor i Tania się polubią?

Do Tani ze śląskiego zoo przyjechał młody partner

Do Tatyany, czyli samiczki rosomaka ze Śląskiego Ogrodu Zoologicznego, przyjechał partner. Samiec rosomaka przyjechał do chorzowskiego zoo z niemieckiego Zoo Osnabrück. Chorzowscy opiekunowie zwierząt nadali imię dla tego psotnego ssaka. Partner Tatyany ma na imię Thor.

Rosomak Thor waży 25 kilogramów. To nawet sporo, zwłaszcza, że młody ssak ma dopiero 10 miesięcy. Opiekunowie jednak już zdradzają, że mimo swojego wieku, Thor jest dużo spokojniejszy i bardziej nieśmiały od Tani.



Rosomaki zamieszkują jedne z ostatnich wolier przeznaczonych dla małych ssaków. Przypomnijmy, ze samiczka Tatyana trafiła do śląskiego zoo w styczniu 2018 roku. Jest to młoda samica, urodzona w ogrodzie zoologicznym w Brnie.

W Śląskim Ogrodzie Zoologicznym mieszka samiec i samiczka rosomaka: Tatyana i Thor.

Rosomak tundrowy to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych. Występuje na odludnych terenach północnej Europy i Azji (porośnięte tajgą i tundrą tereny Skandynawii, północnej Syberii i Mandżurii) oraz górzyste obszary Ameryki Północnej (Alaska i Kanada). Rosomaki tundrowe to jedne z największych zwierząt drapieżnych, zaliczanych do rodzin łasicowatych.

Śląski Ogród Zoologiczny od kuchni. Co jedzą zwierzaki w ślą...

Co najbardziej lubią jeść rosomaki? Ich przysmakiem jest padlina, o którą w naturze zażarcie walczą nawet z większymi od siebie drapieżnikami, a w tym nawet wilkami i niedźwiedziami. Zdarza się nawet, że zimą polują na duże zwierzęta kopytne.

Rosomaki poruszają się kłusem, w pośpiechu mogą też skakać dużymi susami, pokonując bez zatrzymania nawet 40-kilometrowy dystans. Żyją samotnie, zajmują duże terytoria, które oznaczają za pomocą moczu i ocierając się o drzewa, czy też kamienie. Charakterystyczny jest dla nich cykl naprzemiennych, czterogodzinnych okresów aktywności oraz spoczynku.

Gatunek, ze względu na zagrożenia wynikające ze zmniejszających się obszarów naturalnych siedlisk, został sklasyfikowany jako bliski zagrożenia. Z powodu skrytego trybu życia ich dokładna liczebność nie jest znana. Populacje europejskie szacowane są przez IUCN na ok. 2300 osobników.

Gatunek objęty jest Europejskim Programem Hodowlanym (EEP).

PISALIŚMY:
Żyrafa Luna ze Śląskiego Ogrodu Zoologicznego pojechała do Szwajcarii

Zobaczcie koniecznie

Nie przegapcie

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3