W tym roku tłusty czwartek wypada 11 lutego. Święto łasuchów wywodzi się z tradycji pogańskiej, kiedy świętowano zakończenie zimy i przyjście wiosny. Wtedy tańczono, bawiono się, objadano tłustymi potrawami i zakąszano tłustymi pączkami. Jedne źródła mówią, że początki tłustego czwartku w Polsce sięgają XVI wieku, inne, że dopiero XIX wieku. W kulturze słowiańskiej, w czasach przedchrześcijańskich, był zwyczaj jadania tłustych wypieków z okazji ważnych uroczystości, np. pogrzebowych. Później pampuchy jadano z okazji Bożego Narodzenia i zwyczaj ten przetrwał w niektórych rejonach do dziś. Tłusty czwartek inicjował czas zapustów zwanych mięsopustami, który kończył się we wtorek zwany w Polsce „śledzikiem” i rozpoczynał 40 dniowy post.
- Tłusty czwartek zwany niegdyś był mięsopustem, ponieważ na czas Wielkiego Postu „ mięso opuszczało człeka na długie tygodnie”. Nazwa ta nawiązuje do nazwy karnawał co z łaciny carne vale oraz carne levare” dosłownie oznacza rozstanie z mięsem – wyjaśnia dr n. med. Agnieszka Bielaszka z Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Jak dodaje specjalistka: - O tłustym czwartku mówi również legenda. Związana ona jest z pewnym okrutnym krakowskim burmistrzem o nazwisku Combr, który dał się we znaki kobietom, handlującym na rynku krakowskim. Na wieść o śmierci, a umarł czwartek przed Środą Popielcową, kobiety zamiast opłakiwać go, urządziły zabawę z pijatyką i tańcami, krzycząc, że umarł Combr. Krakowskie przekupki z radości, że uwolniły się od okrutnika, postanowiły świętować rocznicę jego śmierci właśnie w tłusty czwartek, a zabawę nazwano babskim combrem.
- Za autorkę współczesnej odmiany pączka często uważana jest Cecylia Krapf, która pod koniec XVII wieku w swojej węgierskiej cukierni serwowała nadziewane owocami ciasto drożdżowe w kształcie kuli. Inna teoria wskazuje na pewnego berlińczyka, marzącego o karierze w pruskiej armii, który postanowił wyrazić swoją miłość do wojska, poprzez wypiekanie pączków nadziewanych owocami – wyjaśnia dr n. med. Agnieszka Bielaszka.
Czy pączki w tłusty czwartek mogą być fit?
- Pamiętajmy, że jeden pączek zjedzony w tłusty czwartek nie wpłynie znacząco na nasze zdrowie. Najważniejsze jest przestrzeganie codziennej prawidłowej diety bogatej w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy, ryby, pozbawiona produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukier oraz kwasy tłuszczowe trans stosowana przez cały rok – ocenia dr n. med. Agnieszka Białek – Dratwa.
- W trosce o nasze zdrowie warto w tłusty czwartek zadbać też o odpowiednią ilość aktywności fizycznej. A tradycyjne pączki smażone w głębokim tłuszczu, smalcu czy oleju wymienić na pączki w wersji fit pieczone w piekarniku, ze zdrowymi dodatkami np. domową marmoladą, z ksylitolem lub erytrolem zamiast cukru i mąką z większą ilością błonnika np. orkiszową, owsianą lub pełnoziarnistą.
TŁUSTY CZWARTEK 2021. Przepisy na pączki z okazji tłustego czwartku.
Pączki możemy przygotować na różne sposoby. Oto przepisy dietetyczek z Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Fit pączki z mąki orkiszowej:
Składniki:
- 630 g mąki orkiszowej typ 750,
- 250 g miękkiego masła,
- 70 g świeżych drożdży,
- 5 jajek,
- 50 g erytrolu lub ksylitolu,
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka,
- 3 g soli.
Dodatkowo:
1
- jajko do posmarowania,
- papilotki do muffinków,
- szklankę,
- domową marmoladę do nadzienia nr z żurawiny, z malin
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać w małym garnku, następnie pokruszyć do niego świeże drożdże i dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić na około 10 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, erytrol lub ksylitol oraz resztę mleka. Przełożyć wyrośnięty zaczyn, następnie wymieszać drewnianą łyżką. Mieszając dodawać stopniowo jajka.
- Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję należy dodawać masło. Nadal wyrabiać.
- Po wyrobieniu ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę lub blat.
- Z ciasta uformować prostokąt o wysokości około 1 cm. Następnie wykrawać szklanką kółka, na środek nakładać marmoladę i zaklejać ciasto.
- Przełożyć do papilotek od muffinek.
- Ułożyć je na blasze i odstawić na około 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika pączki posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem.
- Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut.
Przykładowy przepis na tradycyjne pączki pochodzący z dawnej kuchni polskiej
Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 10-15 dkg cukru
- ok ½ l mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 10 dkg masła
- ½ laski wanilii
- 1 kieliszek spirytusu
- Sok i skórka z 1 cytryny
- 1-1½ tłuszczu do smażenia (smalec)
- 10 dkg cukru pudru do posypania
- 40 dkg marmolady, lub konfitur
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnice. Tłuszcz do smażenia pączków stopić w rondlu.
- Deseczki do układania pączków oprószyć mąką.
- Przesiewamy cukier puder razem z utłuczoną wanilią.
- Przygotowujemy rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru mąki i z częścią podgrzanego mleka. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości gęstej śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Jajko i żółtka ucieramy z cukrem dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok z cytryny i skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i alkohol.
- Wyrabiamy do momentu jak ciasto będzie gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki i ukażą się na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być niezbyt gęste ale też nie za luźne. Następnie należy wlewać po trochu roztopiony tłuszcz i jeszcze wyrabiać. Zostawić w cieple do wyrośnięcia aż zwiększy objętość o 100%. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto.
- Ciasto lekko wałkujemy na grubość ok 1½ -2 cm. Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok 4cm, następnie nakładamy łyżeczką przygotowane nadzienie (konfiturę, marmoladę lub inne) i zlepiamy dokładnie, formujemy kule, zlepieniem kładziemy na spód. Pączki można nadziewać również po upieczeniu za pomocą specjalnej końcówki i rękawa cukierniczego, wtedy wykrawamy tylko koła i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Uformowane pączki przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Sprawdzamy czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, poprzez wrzucenie kawałka ciasta, gdy szybko wypłynie i szybko zrumieni się, możemy piec pączki.
- Wyrośnięte pączki kolejno bierzemy na rękę, pędzelkiem omiatamy z maki i kładziemy na gorący tłuszcz. Pączki powinny swobodnie pływać. Przykrywamy pokrywą i smażymy. Gdy się zrumienią od dołu, obracamy szpikulcem do góry i dosmażamy bez przykrycia z drugiej strony.
- Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?