Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek w czasach PRL, czyli długie kolejki do cukierni od samego rana i domowa robota. Spójrzcie tylko na te wypieki!

Barbara Romańczuk
Barbara Romańczuk
Narodowe Archiwum Cyfrowe
Wielu z nas do dziś z niecierpliwością czeka na ten dzień przez cały rok. Tłusty czwartek to jedna z najprzyjemniejszych tradycji, do których chętnie powracamy. Już w czasach PRL-u do cukierni ustawiały się ogromne kolejki klientów, a domy i mieszkania od samego rana słodko pachniały. Kto potrafił - robił pączki sam. Pokolenia: babcia, mama i córka siadały i wspólnie zajmowały się przygotowywaniem słodkości na tłusty czwartek. Spójrzcie tylko na te wypieki! Aż ślinka cieknie... Mamy też dla was wyjątkowy, tradycyjny przepis na pączki z tamtego okresu!

Tradycja nakazuje zjedzenie przynajmniej 1 pączka lub faworka w tłusty czwartek. Jednak w wielu domach - jak wykazują statystki - kończy się to całkiem inaczej. Czy wiecie, że Polacy jedzą ok. 7 tys. ton pączków w tym dniu? Co wg wyliczeń daje około 100 milionów pączków, gdzie na jednego Polaka przypada 2,5 pączka! Nic w tym dziwnego... Już nawet w czasach PRL-u przed cukierniami ustawiały się ogromne kolejki, czasem nawet i na kilka godzin przed otwarciem. Dla tych, którzy za nazywanymi na śląsku kreplami nie przepadami, w sklepach cukierniczych można było znaleźć też inne wypieki do zjedzenia ze smakiem tego dnia. Trzeba przyznać, że wyglądały one zachęcająco. Przywróćcie wspomnienia i zobaczcie!

Tradycyjny przepis na pączki z 1968 roku

Na jednym z blogów znaleźliśmy stary przepis będący w rodzinie od pokoleń. Pączki robione wg tej instrukcji będą rozpływać się w ustach! Spróbujcie...

Składniki:

1 kg mąki pszennej+ 1 łyżka
10 dag drożdży świeżych
15 dag cukru +1 łyżka
0,5 l mleka +3 łyżki
7 żółtek
1 całe jajko
10 dag masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 kieliszek spirytusu(dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju)
marmolada
olej do smażenia + smalec
cukier puder do obtaczania

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: 3 łyżki mleka(ciepłego), 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki i drożdże - mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności od drożdży ok 15 min). Żółtka i jajko, oraz cukier, szczypta soli, ucieramy mikserem na puszystą masę. Mleko grzejemy tak, żeby było ciepłe (nie gorące!), masło roztopimy i lekko studzimy.
Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy, następnie dodajemy roztopiony tłuszcz. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus, wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy urośnie dwukrotnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrajamy krążki. Nakładamy łyżeczkę marmolady (najlepiej żeby była twarda), dokładnie zlepiamy, układamy łączeniem do dołu i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z dwóch stron, wyjmujemy na ręcznik papierowy do osączenia. Na końcu obtaczamy w cukrze pudrze.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera