MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To są najlepsze produkty regionalne 2024 roku - nasze kulinarne dziedzictwo! Szukajcie ich na festynach w Kujawsko-Pomorskiem i nie tylko

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Nagrody będą wręczone na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2024”, który odbędzie się 29 września 2024 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Nagrody będą wręczone na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2024”, który odbędzie się 29 września 2024 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Adam Jastrzębowski
XXIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, organizowana przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, to gratka dla smakoszy poszukujących najlepszych, regionalnych smaków. Zobaczcie, kto i za co został nagrodzony w tym roku.

Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” ma za zadanie wyłonić najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

- Celem jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur - wyjaśnia Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. - Chodzi o znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Drugim celem - nie mniej ważnym - jest zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców, a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

W dotarciu do producentów i we wstępnej selekcji produktów pomagają ośrodki doradztwa rolniczego. Konkurs odbywa się w województwach. Spośród produktów nominowanych Krajowa Kapituła Konkursu wybiera najlepszy. Nagrody będą wręczone na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2024”, który odbędzie się 29 września 2024 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Wyniki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w Kujawsko-Pomorskiem

Komisja oceniająca produkty:

  • Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  • Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  • Grażyna Szelągowska – Muzeum Etnograficzne w Toruniu

Komisja oceniająca potrawy:

  • Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  • Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska
  • Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Najlepszy regionalny produkt żywnościowy

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

  • I nagroda: KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika
  • I nagroda: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

  • I nagroda: OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej

Podkategoria: produkty mleczne

  • I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz"

Wyróżnienia:

  • Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta
  • Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową
  • KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka
  • Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe

  • I nagroda: Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego

Podkategoria: wyroby cukiernicze

  • I nagroda: KGW Białe za szpajzę – leguminę

Wyróżnienia:

  • KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania
  • KGW w Tupadłach za babkę gotowaną
  • Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym
  • Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane

III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe

  • I nagroda: Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie

Podkategoria: napoje alkoholowe

  • I nagroda: KGW Pturek za nalewkę jeżynową

Wyróżnienia:

  • Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej

IV. Inne produkty regionalne:

  • I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

Najlepsza potrawa regionalna

  • I miejsce KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych
  • II miejsce Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym
  • III miejsce KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika

Wyróżnienie:

  • KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  • Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka
  • E.M. Chabowscy Gospodarstwo sadownicze za przetarte powidła wiśniowe
  • KGW Czołówek Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb
  • KGW Jagna Tłuchowo za pączki ziemniaczano-dyniowe
  • KGW w Brzozowie za Brzozowskie serduszka
  • „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo „Gruczniak” pils

oraz potrawy:

  • KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych

Źródła: KPODR, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

od 7 lat
Wideo

Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska