Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Top Chef FINAŁ. Finał Top Chef już w środę na Polsacie [ZDJĘCIA]

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
2. edycja programu Top Chef Polska. Finaliści: Przemek Błaszczyk, Sebastian Olma, Adam Kowalewski.
2. edycja programu Top Chef Polska. Finaliści: Przemek Błaszczyk, Sebastian Olma, Adam Kowalewski. POLSAT
Przemek Błaszczyk z Chorzowa i Sebastian Olma z Bielska-Białej powalczą w środę 21 maja o tytuł drugiego polskiego Top Chefa i 100 tysięcy złotych. Finał odbędzie się na żywo

W środę 21 maja o godz. 20.35 na antenie Polsatu odbędzie się wielki finał drugiej edycji programu Top Chef Polska. Program będzie emitowany na żywo. Wśród trójki finalistów jest aż dwóch reprezentantów woj. śląskiego: Przemek Błaszczyk z Chorzowa oraz Sebastian Olma z Bielska-Białej. Trzecim zawodnikiem jest Adam Kowalewski z Bydgoszczy. Panowie walczą o tytuł drugiego polskiego Top Chefa i 100 tysięcy złotych. W jury zasiądą: Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak oraz Joseph Seeletso.

PRZEMEK BŁASZCZYK
Przemek Błaszczyk ma 33 lata, urodził się w Sosnowcu, obecnie mieszka z rodziną (ma małą córkę) w Chorzowie, gdzie z powodzeniem od 4 lat prowadzi Manana Bistro&Wine Bar. To małe bistro przy ul. Wolności wyrosło na jeden z najlepszych i najciekawszych lokali w naszym regionie. Serwuje autorską kuchnię, potrawy z sezonowych produktów. Przykład - menu na 18 maja: Rosół tajski, Krem ze szparagów z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem i jajkiem przepiórczym, Labraks pieczony w całości z młodymi ziemniakami, szparagami i sosem holenderskim, Pierś kaczki sous vide z wędzonym puree, szparagami i sosem pomarańczowo marakujowym z whisky, Risotto z bekonem i gorgonzolą. Opracował menu modnego katowickiego bistro z burgerami Cooler Food oraz bytomskiego Jazz Clubu Fantom, reaktywowanego ostatnio po przerwie.

Błaszczyk jest kulinarnym samoukiem, choć jego rodzina miała restaurację, w której spędzał jako dziecko całe dnie. Nie skończył żadnej szkoły kulinarnej, ale gromadził doświadczenie szkoląc się na własną rękę i podróżując po Europie. Jest wychowankiem słynnego kucharza Kurta Schellera. Sam siebie określa jako kulinarnego kosmopolitę rozmiłowanego w kuchennej tradycji i swoim regionie. Rosnace zainteresowanie jego kulinarnym talentem pozwoliło mu zainicjowac wiele działań edukacyjno–doradczych. Obecnie Chef Błaszczyk realizuje się w organizowaniu warsztatów, wykładów, pokazów kulinarnych, degustacji kulinarnych oraz w doradztwie gastronomicznym.

W Top Chefie Przemkowi szło różnie, kilka razy wylądował w dogrywce, ale kilka razy był wychwalany przez jury pod niebiosa. Za wygraną jedną z konkurencji dostał staż w w najlepszej, trzygwiazdkowej restauracjiw Hiszpanii ARZAK w San Sebastian.

SEBASTIAN OLMA
Sebastian Olma pochodzi z Bielska-Białej. Ma 26 lat, pracował jako kucharz w Restauracji Toma Aikensa, słynego szefa kuchni w Londynie. Teraz też pracuje w Anglii, ale nie wyklucza, że wróci do Polski. Tak mówił przed półfinałem: - Półfinał to bardzo dużo dla mnie. Był to plan, który za wszelką cenę chciałbym wypełnić. Obiecałem sobie, że nie spakuję noży i mam nadzieje, że słowa dotrzymam. Konkurencja pierwsza to nasze pomyłki w programie. Ja osobiście jakieś mojej wtopy konkretnej nie pamiętam, więc jestem bardzo ciekaw, co przygotuje dla mnie jury. Innych babole były dosyć "mocno" widoczne i tylko pytanie, czy pośmiejemy się po raz kolejny, czy jednak my jako uczestnicy wyciągniemy wnioski. Bardzo dużo bym dał, żeby już w pierwszej konkurencji trafić do finału i pokazać, że przez pryzmat całej edycji należy mi się to miejsce, głównie za walkę i ambicje. Jesteśmy już na ostatniej prostej w programie, na pewno żaden z nas już nie ma nic do stracenia i da z siebie wszystko, żeby zrobić ten ostatni krok i wejść do finału drugiej edycji programu "TOP Chef". Więc na pewno walka będzie zacięta do ostatniej sekundy 3 konkurencji! Dla mnie najważniejsze było, aby nie odpaść jako pierwszy, ale zdaję sobie sprawę z tego, że ciężko też będzie odpaść w półfinale! To jest trochę jak zawody sportowe, wiadomo, że nikt nie chce być tuż za podium.

W Top Chefie wystąpili również 33-letni Adrian Feliks, urodzony w Katowicach, mieszkający z rodziną w Czeladzi, szef kuchni Hotel Kamienica w Opolu, Restauracje Papa Jack w Opolu i Kędzierzynie-Koźlu (staż w Atelier Amaro) oraz Agnieszka Buch z Tychów, 23 lata, szef sekcji Hotel i Restauracja The Ness House w Shaldon, Wielka Brytania


*Matura 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI + PRZECIEKI
*Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ KSIĄŻKĘ
*Weź udział w quizach Dziennika Zachodniego. SPRAWDŹ SWOJĄ WIEDZĘ
*Prawo jazdy kat. A. Egzamin na motocykl [PORADNIK WIDEO, ZDJĘCIA PLACU]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!