Jarmark Rzemiosła na Wzgórzu Zamkowym zwieńczył XI edycję "Skarbów z cieszyńskiej trówły".
Na zwiedzających czekały w amfiteatrze stoiska z biżuterią, obrazami na szkle, wyrobami z kości. Można było popróbować serów wałaskich, usłyszeć dźwięk trombity, podglądnąć pracę kowala, a także zobaczyć, jak działały dawne zamki do drzwi.
- Imprezą tą staramy się łączyć tradycję z nowoczesnością. Promujemy dawne profesje, takie jak kowalstwo, koronczarstwo, przędzenie wełny, czy wypiek tradycyjnych kulinarnych specjałów, ale także współczesne rzemiosło, na przykład decoupage, czy fiusing, czyli stapianie szkła - mówi Tomasz Majorek z Zamku Cieszyn.
Imprezę zwieńczy konkurs na najlepszy cieszyński strudel, czyli cienkie, zawijane ciasto z owocami, głównie jabłkami.
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?