Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Twoje owoce szybko gniją? Oto sposoby na zachowanie ich świeżości. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać owoce w domu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wszelkie jagody, borówki, maliny lub czereśnie można bez obaw trzymać w lodówce. Nie skurczą się i nie zgniją, a dłużej będą zdatne do spożycia.
Wszelkie jagody, borówki, maliny lub czereśnie można bez obaw trzymać w lodówce. Nie skurczą się i nie zgniją, a dłużej będą zdatne do spożycia. GettyImages/Olena Ivanova
Świeże owoce dają orzeźwienie w gorące dni. Kupując wybrane produkty, każdy z nas chce, aby były pachnące i pełne smaku. Ile razy zdarzyło nam się wyrzucić do kosza zgniłe truskawki lub maliny? Zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim temperatura szybko oddziałuje na słodkie przysmaki. Upał sprawia, że kurczą się, tracą soczystość, w efekcie gniją. Okazuje się, że świeżość owoców można zachować dłużej. Wystarczy znać sprawdzone sposoby na przechowywanie produktów.

Smaki lata. W czerwcu wysyp truskawek i czereśni

Na bazarkach lub w sklepach wiele warzyw i owoców leży luzem. Większość klientów kupuje je od razu, więc nie potrzebują chłodzenia lub specjalnych warunków. Może to być zgubne. Niektóre z produktów dobrze jest jak najszybciej umieścić w lodówce, aby nie zgniły.

Domowe sposoby na przechowywanie owoców. Dlaczego owoce szybko się psują? Nie wszystkie uratuje lodówka

Kiedy chcemy zachować świeżość produktu, najczęściej wybieramy właśnie lodówkę. Z reguły stała niska temperatura urządzenia pozwala przedłużyć życie wielu potraw lub deserów o kilka dni. Warto jednak wiedzieć, że nie każde owoce można w niej umieścić. Chłód nie pomoże cytrusom i owocom egzotycznym. Banany, mango, brzoskwinie czy cytryny stracą swoje wartości. Na półki maszyny możemy za to wsadzić wszelkie leśne owoce – jagody, borówki, maliny czy czereśnie. Nie staną się suche i obkurczone, jak to często bywa w letni upalny dzień.

Szybkie gnicie owoców latem? Co zrobić, by cieszyć się świeżymi owocami?

Owoce, które nie lubią chłodu, przyjmą się w temperaturze pokojowej, ale należy je przechowywać w zacienionym i przewiewnym miejscu. Banany dobrze też owijać folią, opóźnia to proces dojrzewania. Niektórzy stosują nawet patent z podwieszaniem kiści. Gdy owoców jest za dużo lub zaczynają dojrzewać na raz, można wybrać opcję mrożenia. Nie stracą swojej wartości, a będzie można cieszyć się ich smakiem także poza sezonem.

Sezon na truskawki 2022. Te patenty trzeba znać!

Wiele gospodyń w czerwcu narzeka na szybkie psucie się truskawek. Na to też jest sposób. Ciepło wysusza owoce, więc należy je od razu umieścić w lodówce, najlepiej w łubiance. Wszelkie pojemniki i torebki sprzyjają rozwijaniu się toksycznych substancji.

Niektórzy stosują też trik z octem. Roztwór wody i octu pomaga pozbyć się pestycydów, którymi były pryskane truskawki, jednak może też pomóc zachować im świeżość. W odpowiednich proporcjach należy zamoczyć owoce, osuszyć i włożyć do lodówki. Co ważne, nie zmienią one smaku, a będą wolne od szkodliwych związków.

Zobacz, gdzie lepiej trzymać poszczególne owoce!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera