Od warzenia do degustacji – poznaj wszystkie etapy powstawania piwa
Tyskie Browary Książęce po przerwie otwierają odnowione Centrum Wycieczkowe. Podczas wizyty w tyskim browarze zwiedzający poznają historię miejsca, kolejne etapy powstawania piwa, a także piwne style i zasady piwnej kultury. Wycieczka połączy teorię z praktycznymi doświadczeniami. W Laboratorium Piwa na zwiedzających czekają m.in. liczne odmiany naturalnych surowców używanych do produkcji trunku.
– Cieszymy się, że po przerwie otworzyliśmy bramy naszego browaru dla zwiedzających, oferując wyjątkowe doświadczenie w miejscu, w którym historia i tradycja spotykają się z nowoczesnością i gdzie wokół warzenia piwa upłynęło życie wielu pokoleń lokalnej społeczności – mówi Natalia Rostkowska, kierownik komunikacji zewnętrznej w Kompanii Piwowarskiej.
Jak informuje Natalia Rostkowska, za kompleksową koncepcję rewitalizacji obiektu odpowiada śląska artystka Matylda Sałajewska. Na gości browaru czekają piwne historie z ostatnich czterystu lat, a także fachowa wiedza i nowe eksponaty, również multimedialne.
- Program zwiedzania kończy się w pełnym retrospekcji pubie Pod Browarem degustacją perfekcyjnie serwowanego piwa Tyskie Gronie z Browaru, dostępnego tylko w tym miejscu, warzonego kilka metrów nad lokalem. W Tyskich Browarach Książęcych zachwycimy miłośników historii i piwa – zachęca Natalia Rostkowska.
Centrum Wycieczkowe jest otwarte dla zwiedzających od wtorku do niedzieli w godzinach 12:00 - 18:00. Bilety można nabyć za pośrednictwem strony internetowej tyskich browarów.
Tyskie Browary Książęce – niemal cztery wieki tradycji
Browar w Tychach warzy piwo nieprzerwanie od 1629 r. Miejsce jest ważną częścią historii Śląska, perłą architektury regionu, obiektem Szlaku Zabytków Techniki i Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego. Ogromny obiekt jest tak naprawdę małym miasteczkiem z ulicami, ruchem pieszym i kołowym oraz peronem kolejowym.
- Tyskie Browary Książęce to cztery wieki historii i nieprzerwanego od 1629 roku piwowarskiego dziedzictwa. Blisko czterysta lat wielka rodzina tyskich browarników przekazuje wiedzę i tajniki fachu z pokolenia na pokolenie. Na muralach browaru z wizerunkami minionych pokoleń tyskich piwowarów nasi obecni pracownicy rozpoznali swoich bliskich. My czujemy historię tego miejsca i więź z nim na co dzień – opowiada Leszek Popiołek, twórca piwnych receptur, piwowar, inżynier procesów technologicznych w Kompanii Piwowarskiej.
W dalszej części wypowiedzi tyski piwowar podkreśla, że zwiedzającym obok czterech składników, z których powstaje piwo, czyli wody, słodu, chmielu i drożdży, niezwykle ważny jest jeszcze jeden składnik.
- Piątym składnikiem piw warzonych w Tyskich Browarach Książęcych są ludzie, całe pokolenia z pasją i zamiłowaniem do piwa – zaznacza Leszek Popiołek.
Nie przeocz
- Lubliniec. Wojciech Modest Amaro na Festiwalu Życia opowiedział o swoim nawróceniu
- Glinka Geo Park pośród gór. Zobaczcie zdjęcia! To miejsce jest magiczne!
- Ta plaża pod Gliwicami robi wrażenie! Jest ukryta w środku lasu. Widzieliście ją?
- Ruch Chorzów i Górnik Zabrze są najbardziej lubiane. A jak inne śląskie kluby? TOP15
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?