Tyskie Targi Śniadaniowe w Paprocanach ZDJĘCIA

Jolanta Pierończyk
Tyskie Targi Śniadaniowe
Tyskie Targi Śniadaniowe Jolanta Pierończyk
Udostępnij:
Tyskie Targi Śniadaniowe po raz pierwszy odbyły się w Paprocanach. Tuż przy plaży stanęły stoiska ze zdrową żywnością, z ekologicznych upraw, miodami oraz specjalnie na targi przygotowywanymi kanapkami i wypiekami. Dla dzieci były warsztaty na temat zdrowych zamienników ich ulubionych produktów.

Tyskie Targi Śniadaniowe to nie tylko okazja do zakupu zdrowej żywności z ekologicznych upraw, ale i okazja do rozmów z wystawcami.i producentami zdrowej żywności.

- Nie ma w tym roku miodu mniszkowego, a kto mówi, że ma tegoroczny miód mniszkowy, powinien iść do spowiedzi Wiosna była zimna i kiedy zrobiło się ciepło, mniszek zakwitł w tym samym czasie, co rzepak. Dlatego nie ma w tym roku czysto mniszkowego miodu - mówił Kamil Wakulik, pszczelarz z Komarówki Podlaskiej, który studził też zachwyty nad pierwszym w roku miodem, bo jego aktywność enzymatyczna jest najsłabsza.

Można się było też m.in. dowiedzieć, że w tym roku jest mało miodu akacjowego, a jak miody wielokwiatowe, to najlepsze są te z późniejszych kwiatów.

Tyskie Targi Śniadaniowe: warsztaty dla dzieci

Dużym powodzeniem cieszyły się warsztaty, podczas których dzieci uczyły się czytać etykiety na ulubionych produktach. Panie z Fundacji Jemy Eko pokazały, że głównym składnikiem ich ulubionych serków smakowych i kremu czekoladowego jest cukier. W małym pojemniku serka są dwie łyżki, w słoiczku kremu czekoladowego - 26.

Był oczywiście eksperyment. Zgodnie z tym, co było na etykiecie, dzieci wrzuciły do miseczki dwie łyżki cukru, dodały trochę jogurtu, skrobi, nieco czerwonego barwnika i kilka kropel olejku śmietankowego dla wzmocnienia smaku. Malina na taki pojemniczek przypadała... jedna. Następnie wszystko zostało zmiksowane i była znajoma konsystencja, znajomy zapach, ale dzieci nie chciały spróbować. Potem robiły własny serek: z prawdziwego twarogu i dużej ilości malin. Żeby poprawić smak, dodano łyżeczkę miodu. Zmiksowany serek został rozdzielony pomiędzy uczestników warsztatów i wszystkim bardzo smakowało.

Drugi eksperyment: pokazanie dzieciom, z czego składa się krem czekoladowy.

Do pojemnika wsypano cukier, prawie taką samą ilość tłuszczu, trochę mleka w proszku, odrobinę kakao i jeden orzech. A potem była produkcja zdrowego kremu czekoladowego. Wystarczyło zmiksować awokado, banana, odrobinę masy daktylowej, dowolnej ilości kakao oraz orzechów i gotowe. A jak smakowało!

Na Tyskich Targach Śniadaniowych pojawiła się Daria Szczepańska, zastępca prezydenta ds. społecznych, ambasadorka zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w Tychach.

Częścią Tyskich Targów Śniadaniowych jest też strefa wypoczynku, czyli leżaki z logo akcji "Zdrowe Tychy". Na Paprocanach były w dużej mierze zajęte.

Więcej o zdrowym żywieniuTUTAJ

Moda uliczna w Katowicach: Zobacz, co tu się dzieje

Wracają upały: Prognoza 16-dniowa Tomasza Zubilewicza

Tarnowskie Góry. Zabytkowa Kopalnia Srebra wpisana na listę UNESCO [REPORTAŻ DZ]

Wielka woda 1997. Zobacz niezwykły dokument multimedialny, który przygotowaliśmy z okazji 20-rocznicy wydarzeń z lipca 1997 roku. Archiwalne filmy, zdjęcie i teksty. Zachęcamy, by oglądać w trybie pełnoekranowym komputera.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

L
Luigi
Świetna akcja, ciekawe czy browary Perły tez takie coś robią
Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie