Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych z Chorzowa upiekli stumetrowe ciasto z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Stumetrowiec składał się z ponad 300 babek biszkoptowo-tłuszczowych, które rozłożono na ponad 80 ławkach. Ławki z kolei ustawiono na ulicy Jagiellońskiej. Łącznie uczniowie wydali ok. 4500 kawałków ciasta.
- W sumie przygotowanie metrowca zajęło nam trzy dni. Dziś jeszcze na ul. Jagiellońskiej zdobiliśmy ciasto, by było biało-czerwone. Takie wyzwanie podjęliśmy z akacji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Babki biszkoptowo-tłuszczowe przekładane kremem cytrynowym upiekli nasi uczniowie pod okiem nauczycieli - mówi Izabela Giersberg-Mataniak, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.
Wśród uczniów, którzy piekli metrowca był Dominik Witek z trzeciej klasy Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych o specjalizacji cukiernik. W przyszłości chce pracować właśnie jako cukiernik. Pasję tę, jak sam przyznaje odziedzicyzł po swoim tacie, który z wyuczonym cukiernikiem, a z zawodu jest piekarzem.
- W domu zawsze było dużo ciast i słodkości. Kiedyś uwielbiałem je jeść, ale teraz już mało jem słodkości - śmieje się Dominik Witek. - Najbardziej lubię robić torty i keksy. Chciałbym po szkole pracować, jako cukiernik - dodaje.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Spotkania Medyczne. Odc. 1 - Borelioza.
Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego TYDZIEŃ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?