MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ugotuj tantanmen ramen, a rodzina będzie zachwycona. Szybkie danie smakuje jak z japońskiej knajpki. Patent podpatrzyłam u znanej blogerki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy tantanmen ramen można podawać z plastrem gotowanej wieprzowiny i pokrojonymi cienko warzywami.
Domowy tantanmen ramen można podawać z plastrem gotowanej wieprzowiny i pokrojonymi cienko warzywami. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Moda na jedzenie ramenu trwa. Nie musisz iść do drogiej ramenowni, aby cieszyć się wyśmienitym daniem. Gdy mam ochotę na japoński posiłek bez wychodzenia z domu, robię szybki tantanmen ramen. Możesz zrobić go na wczorajszym rosole, odcedzając warzywa. Patent na wyśmienite danie podpatrzyłam u popularnej blogerki Wiolety Błazuckiej, prowadzącej kanał „Pierogi z kimchi” na Youtube.

W skrócie

Istnieje wiele sposobów na zrobienie tantanmen ramen. Mój ulubiony łączy w sobie kilka różnych przepisów, które zaobserwowałam wśród smakoszy ramenu. Uprościłam je, aby bez trudu zrobić je w polskiej kuchni. To danie zrobisz w maksymalnie 20 minut i radzę, nie rezygnować z użycia pasty miso. Ona nadaje daniu wyrazistości. U Wiolety Błazuckiej podpatrzyłam pomysł na kremową bazę z masła orzechowego, która jest ostra dzięki chili i słona przez sos sojowy. Zrób też jajka na miękko marynowane w sosie sojowym. One nadają zupie wyrazistego smaku, a płynne żółtko tworzy obłędne połączenie z kremowym wywarem zabielonym mlekiem. Danie jest szybkie w przygotowaniu, ale wymaga dobrej koordynacji podczas jednoczesnego gotowania i smażenia poszczególnych składników.

Tantanmen ramen – szybkie danie na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 ml mleka lub napoju sojowego,
  • 300 ml bulionu warzywnego lub przecedzonego rosołu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 100 g makaronu ramen,
  • 1 garść (50 g) szpinaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 5 g białego sezamu.

Marynowane jajka na miękko:

  • 2 jajka,
  • 150 ml zimnej wody,
  • 60 ml sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • szczypta soli.

Chrupiący kurczak:

  • 180 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka mielonego chili.

Baza orzechowa:

  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka oleju chilli lub suszonych płatków chili,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Jak zrobić tantanmen ramen?

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem (dzień przed gotowaniem ramenu) zamarynuj jajka.
  2. W osolonym wrzątku gotuj jajka przez 3 minuty na miękko.
  3. Obierz ze skorupek, włóż do słoika i zalej marynatą zrobioną z wody, octu, sosu sojowego i soli.
  4. Jajka powinny być całkowicie zanurzone i marynowane przez całą noc.
  5. Jednak najsmaczniejsza są marynowane przez dobę i wyjęte tuż przed podaniem ramenu.
  6. Następnie przygotuj chrupiącego kurczaka. Ugotowane mięso odciśnij z wody i posiekaj na drobne kawałki.
  7. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, i dopraw sosem sojowym z mielonym imbirem.
  8. Smaż przez 10 minut na średniej mocy palnika, aż kawałki kurczaka staną się chrupiące.
  9. Wymieszaj składniki na bazę orzechową. Dolej powoli ciepłą wodę, aby uzyskać gęstą, jednolitą pastę.
  10. W garnku zagotuj bulion z mlekiem lub napojem sojowym.
  11. Makaron ramen ugotuj w nieosolonej wodzie przez 3 minuty (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu).
  12. Listki szpinaku krótko zblanszuj na patelni po smażeniu kurczaka.
  13. Do talerzy włóż 2 łyżki bazy z masła orzechowego, zalej gorącym wywarem i wymieszaj.
  14. Dodaj ugotowany makaron ramen, listki szpinaku, posyp posiekanym szczypiorkiem i połóż podsmażonego kurczaka.
  15. Na wierzchu ułóż marynowane jajko.
  16. Domowy tantanmen ramen możesz jeść pałeczkami bambusowymi lub łyżką.

Dodatki do tantanmen ramen

Aromatyczny tantanmen ramen można urozmaicić wieloma składnikami. Weganie i wegetarianie zamiast podsmażonego kurczaka, mogą zjeść smażone na chrupiąco tofu. Wystarczy odcisnąć je z zalewy i drobno posiekać. Następnie trzeba smażyć jak tofu. Autorka kanału Pierogi z kimchi do swojego posiłku dodaje smażoną mieloną wieprzowinę. Takie mięso doprawia egzotycznymi składnikami takimi jak sos ostrygowy i pastę doubanjiang (toban djan). Ponadto dodaje produkty łatwo dostępne w Polsce, czyli czosnek i kawałek świeżego korzenia imbiru.

Mam nadzieję, że to danie zachęci was do poznania tajników kuchni azjatyckiej i eksperymentowania z rodzajami domowego ramenu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Ugotuj tantanmen ramen, a rodzina będzie zachwycona. Szybkie danie smakuje jak z japońskiej knajpki. Patent podpatrzyłam u znanej blogerki - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni