Uwaga na nowe oszustwo na Facebooku. Za głos w konkursie można stracić dostęp do konta i pieniądze

TK

Wideo

Prośba o oddanie głosu w konkursie przez znajomych na Facebooku to nowe oszustwo na Facebooku. Zachowaj czujność, bo inaczej możesz stracić dostęp do swojego konta w serwisie społecznościowym. Jak ostrzegają eksperci ds. cyberbezpieczeństwa ESET to nowa kampania phishingowa, która przechwytuje konta użytkowników Facebooka i rozsyła szkodliwy spam kolejny osobom. Sprawdź, co warto wiedzieć i jak nie dać się zaskoczyć oszustom.

Uwaga na nowe oszustwo na Facebooku. Znajomy prosi o głos w konkursie?

Uwaga na nowe zagrożenie rozsyłane za pomocą Facebook Messengera. Próba oszustwa bazuje na spersonalizowanych wiadomościach z prośbą o pomoc w niekreślonym głosowaniu.

Hej (tu imię) bardzo bardzo potrzebuję głosów – (tu link) – pomożesz chociaż Ty?”, „Hej hej (tu imię), przydałoby mi się kilka głosów, mogę liczyć na twoja pomoc? (tu link). Z góry dzięki

Hej (tu imię), brakuje mi głosów, wesprzesz mnie swoim – (tu link)? Każdy jest na wagę złota! Dziękuję! - brzmią przykładowe wiadomości.

Towarzyszą im emotikony i sprawiają wrażenie bezpośrednich. Tymczasem osoby, z których kont rozsyłane są wiadomości nie wiedzą, że spamują znajomych, a kolejni mogą wpaść w pułapkę.

Phishing przygotowany jest tak, że wykorzystuje imię potencjalnej ofiary. To znany, ale niestety nadal wzbudzający zaufanie wybieg cyberprzestępców. Po wejściu pod podane adresy wyświetla się fałszywa strona logowania do Facebooka. Przechwycone za jej pomocą dane służą oszustom do przejęcia konta ofiary i dalszego rozsiewania spamu. W kolejnym kroku pułapki użytkownik proszony jest o podanie dodatkowych prywatnych informacji – mówi Kamil Sadkowski, starszy analityk zagrożeń w ESET.

Nie przeocz

Podejrzane linki na Facebooku? Nigdy w nie nie klikaj

Nowe oszustwo na Facebooku ma ciąg dalszy. Po rzekomym zalogowaniu użytkownicy są zachęcani do wypełnienia ankiety i odebrania fałszywej karty podarunkowej.

Autorzy phishingu posługują się w tym momencie identyfikacją graficzną sieci sklepów Biedronka, która nie ma z tą akcją nic wspólnego. Po odpowiedzi na kilka pytań nadchodzi czas na wzięcie udziału w specjalnie przygotowanej przez cyberprzestępców grze w otwieranie pudełek z prezentami.

Następnie użytkownik zostaje poproszony o przesłanie kolejnych wrażliwych danych – m.in. numeru telefonu i kodu pocztowego.

Zobacz koniecznie

Całość uzupełniają fikcyjne klauzule RODO i regulamin konkursu.

Oszuści wykorzystują znane marki, wabią bonami i próbują wyłudzać dane. Zanim nie zweryfikujemy u źródła, czy jakaś akcja promocyjna faktycznie ma miejsce pod żadnym pozorem lepiej nie klikać w podejrzane linki.

Chcąc minimalizować ryzyko i dbać o swoje bezpieczeństwo w sieci warto korzystać z:

  • aktualizowanego na biężąco pakietu antywirusowego,
  • dwuskładnikowego uwierzytelniania podczas logowania sę na Facebooku.

Musisz to wiedzieć

Bądź na bieżąco i obserwuj

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie