Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

VII Śląska Jesień Kulinarna: Gotowali pyszne schaby! Zobaczcie te smakołyki ZDJĘCIA

Arkadiusz Biernat
Arkadiusz Biernat
W Ekonomiku gotowali, że palce lizać
W Ekonomiku gotowali, że palce lizać ZSE Wodzisław Śl., Starostwo Powiatowe
Schab z rozmarynem najlepiej przygotowują uczniowie Ekonomika! Kucharze z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. wygrali VII Śląską Jesień Kulinarną. W konkursie rywalizowało 19 par.

VII Śląska Jesień Kulinarna: Gotowali, że palce lizać! Zobaczcie te smakołyki

W Zespole Szkół Ekonomicznych odbyła się VII edycja wojewózkiego konkursu gastronomicznego Śląska Jesień Kulinarna. Tematem przewodnim był schab w rozmarynie.

W zmaganiach wzięło udział 19 drużyn uczniowskich ze szkół z Tczewa, czeskiej Stonavy, Marklowic, Wisły, Tych, Raciborza, Cieszyna, Jastrzębia Zdroju, Swarożyna, Ornontowic, Żor, Czerwionki-Leszczyn, Bierunia, Bielska-Białej i Wodzisławia Śl..

Galę konkursową poprowadził jak co roku inicjator i Mistrz Kuchni Śląskiej Remigiusz Rączka wraz z dyrektorką ZSE Marią Lach.

- Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie w ciągu 120 minut 3 porcji dania głównego na bazie schabu bez kości i Primerby Rozmarynowej Knorr oraz tradycyjnych dodatków z Kuchni Śląskiej wraz z dekoracją według nadesłanych wcześniej autorskich przepisów. Poziom dań i pracy uczniów był bardzo wysoki, a Jury miało niemały, smaczny problem do rozwiązania oceniając pracę młodych kucharzy - słyszymy w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Obrady przy zamkniętych drzwiach odbyły się w składzie:
- przewodniczący Jury Andrzej Świstek – „Pałac Borynia” w Jastrzębiu Zdroju,
- Leszek Florek – restauracja "Rączka gotuje”,
- Maciej Mrozek restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Paweł Nowak restauracja "Ino wino” w Rybniku,
- Błażej Kubica restauracja ”Tratoria - włoskie klimaty” Wodzisław Śląski,
- Dariusz Kubiak restauracja Dworek "Leśniczówka” Wodzisław Śląski,
- Damian Nielaba – restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Roman Cygan – Gościniec "Zodiac” w Rzuchowie.

Uczniowie stanęli na wysokości zadania. Przygotowali m.in. schab z rozmarynem, kiszoną kapustą, boczkiem ,schab a'la gyros, czy mini kotlet po sztygarsku z szarymi kluskami.

Ostatecznie zostali wyłonieni mistrzowie i wyróżnieni VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej:

1 miejsce: Klaudia Kiełkowska i Robert Kuśka– ZSE, Wodzisław Śląski
2 miejsce: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron – ZSE, Wodzisław Śląski
3 miejsce: Julita Puzdrowska i Julia Langowska – ZSE w Tczewie
oraz:
wyróżnienie za smakowitość schabu – Základní škola a Mateřská škola Stonava, Czechy
wyróżnienie za tradycje śląskie dania – Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju

Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję dań ze schabu. Drugą atrakcją był pokaz serwisu angielskiego w wykonaniu Piotra Boreckiego wiceprezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Organizatorzy podkreślają, że umiejętności wszystkich uczestników VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej stał na bardzo wysokim poziomie.

- Podziękowania składamy również sponsorom, bez których nie było by tego konkursu, za ufundowanie głównego surowca, poczęstunku i nagród dla uczniów - dodają w szkole.

W szczególności:
- Starostwu Powiatowemu w Wodzisławiu Śląskim,
- PPHU "MARKAM" Grzegorz Zawistowski Mięso i wędliny w Kasince Małej,
- Fundacji Szkolnej "Ekonomik”,
- Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa z przedstawicielem Panią Julią Kloc-Kondracką,
- firmie Unilever Food Solutions,
- restauracji "Rączka Gotuje”,
- restauracji "Ino wino”,
- restauracji "Leśniczówka”.

VII Śląska Jesień Kulinarna: Gotowali, że palce lizać! Zobaczcie te smakołyki

W Zespole Szkół Ekonomicznych odbyła się VII edycja wojewózkiego konkursu gastronomicznego Śląska Jesień Kulinarna. Tematem przewodnim był schab w rozmarynie.

W zmaganiach wzięło udział 19 drużyn uczniowskich ze szkół z Tczewa, czeskiej Stonavy, Marklowic, Wisły, Tych, Raciborza, Cieszyna, Jastrzębia Zdroju, Swarożyna, Ornontowic, Żor, Czerwionki-Leszczyn, Bierunia, Bielska-Białej i Wodzisławia Śl..

Galę konkursową poprowadził jak co roku inicjator i Mistrz Kuchni Śląskiej Remigiusz Rączka wraz z dyrektorką ZSE Marią Lach.

- Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie w ciągu 120 minut 3 porcji dania głównego na bazie schabu bez kości i Primerby Rozmarynowej Knorr oraz tradycyjnych dodatków z Kuchni Śląskiej wraz z dekoracją według nadesłanych wcześniej autorskich przepisów. Poziom dań i pracy uczniów był bardzo wysoki, a Jury miało niemały, smaczny problem do rozwiązania oceniając pracę młodych kucharzy - słyszymy w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Obrady przy zamkniętych drzwiach odbyły się w składzie:
- przewodniczący Jury Andrzej Świstek – „Pałac Borynia” w Jastrzębiu Zdroju,
- Leszek Florek – restauracja "Rączka gotuje”,
- Maciej Mrozek restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Paweł Nowak restauracja "Ino wino” w Rybniku,
- Błażej Kubica restauracja ”Tratoria - włoskie klimaty” Wodzisław Śląski,
- Dariusz Kubiak restauracja Dworek "Leśniczówka” Wodzisław Śląski,
- Damian Nielaba – restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Roman Cygan – Gościniec "Zodiac” w Rzuchowie.

Ostatecznie zostali wyłonieni mistrzowie i wyróżnieni VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej:

1 miejsce: Klaudia Kiełkowska i Robert– ZSE, Wodzisław Śląski
2 miejsce: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron – ZSE, Wodzisław Śląski
3 miejsce: Julita Puzdrowska i Julia Langowska – ZSE w Tczewie

oraz
Wyróżnienie za smakowitość schabu – Základní škola a Mateřská škola Stonava, Czechy
Wyróżnienie za tradycje śląskie dania – Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju

Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję dań ze schabu. Drugą atrakcją był pokaz serwisu angielskiego w wykonaniu Piotra Boreckiego wiceprezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Organizatorzy podkreślają, że umiejętności wszystkich uczestników VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej stał na bardzo wysokim poziomie.

- Podziękowania składamy również sponsorom, bez których nie było by tego konkursu, za ufundowanie głównego surowca, poczęstunku i nagród dla uczniów - dodają w szkole.

W szczególności:
- Starostwu Powiatowemu w Wodzisławiu Śląskim,
- PPHU "MARKAM" Grzegorz Zawistowski Mięso i wędliny w Kasince Małej,
- Fundacji Szkolnej "Ekonomik”,
- Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa z przedstawicielem Panią Julią Kloc-Kondracką,
- firmie Unilever Food Solutions,
- restauracji "Rączka Gotuje”,
- restauracji "Ino wino”,
- restauracji "Leśniczówka”.

VII Śląska Jesień Kulinarna była także okazją do zacieśnienia więzi pomiędzy zaprzyjaźnionymi powiatami: wodzisławskim i tczewskim, który reprezentowali nauczyciele z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie, Barbara Antoniuk i Joanna Lubińska oraz dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie Piotr Popielarczyk oraz uczniowie biorący udział w VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej.

Przedstawiciele obu szkół z powiatu tczewskiego nie tylko brali udział w kulinarnych zmaganiach, ale także wspólnie z partnerami z Wodzisławia Śląskiego opracowywali plany współpracy na przyszłość. Jak podkreślała Barbara Antoniuk z ZSE w Tczewie, szkoły ekonomiczne obu powiatów współpracują na różnych polach, a w Śląskiej Jesieni Kulinarnej uczestniczą już po raz trzeci. Takie kontakty to doskonała okazja do poznawania tradycji kulinarnych Kociewia i Śląska.

Wśród poruszanych tematów była też mowa o możliwości organizowania wspólnych szkoleń dla nauczycieli. Ze względu na znaczne odległości dzielące oba regiony powstał pomysł organizowania takich spotkań gdzieś w połowie drogi, np. w okolicach Łodzi. Warto dodać, że sam Powiat Tczewski aktywnie wspiera działania dotyczące współpracy szkół, m.in. przez organizowanie transportu na spotkania.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

BLACK FRIDAY 2017 SKLEPY+PROMOCJE. Sprawdź koniecznie

BLACK FRIDAY W LIDLU. ZOBACZ OKAZJE

Czy dostałbyś się do policji? PRAWDZIWE PYTANIA TESTU MULTISELECT

Znasz język śląski? Przetłumacz te zdania QUIZ JĘZYKOWY II

Najważniejsze wydarzenia z woj. śląskiego PROGRAM TyDZień 24.11.2017

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!